Petra Miettinen

Petra Miettinen

Dagboksredaktör

Har du aktuellt material som passar på dagboken i HBL? Det kan vara evenemangstips, fina foton för Dagens bild eller en nekrolog. Skicka in dem till dagbok@ksfmedia.fi

Senast publicerade artiklar

7.10.2020

Sundbäck blev snapsvisemästare 2020 med visa på temat sugrör och munskydd

Säg den aktivitet som inte påverkas av coronan. I höst slinker coronarelaterade ord som munskydd också in i nyskrivna snapsvisor. Årets färska snapsvisemästare Henrik Sundbäck tog fasta på sugrör.

Premium

6.10.2020

Vapenhandlare i Kronohagen vårdar amiral Cronstedts gamla flintlåspistol i sina samlingar

Vapenhandlaren William Wadstein i Helsingfors har en dyrgrip i sina samlingar, en speciell pistol från slutet av 1700-talet. Den har nämligen tillhört amiral Carl Olof Cronstedt, han som lät ryssarna inta Sveaborg utan strid år 1808.

Premium

6.10.2020

Bröllopsplaner, svårt sjuka barn och överlevnad i coronatider – nya teman HBL-bloggen Andetag

Sandra Holmgård har nära till både skratt och tårar. Fyra månader gamla bebisen Vide är en källa till oändlig glädje, men samtidigt påminner han sin mamma om storebror Oliver, som inte fick leva. Sorgen efter den förstfödde är ständigt närvarande i hennes bloggtexter.

Premium

1.10.2020

Vaakunas tionde våningen lockar med stadsvyer och funktionalism i inredningen

Steg för steg har funkishotellet i centrum av Helsingfors återfått sitt forna utseende. SOK:s hus, som innehåller varuhus, hotell och restauranger, har renoverats under de senaste åren. Nu har restaurangen på takvåningen öppnat och stilen för tankarna tillbaka till funktionalismens guldålder, 1940-talet.

Premium

28.9.2020

Marthorna har hängt med i svängarna i 120 år

Vi är vana vid att se marthorna i köket omgivna av slamrande kastruller. Men marthorna är så mycket mer – en gång i tiden ställde de sig på barrikaderna i kampen mot förryskningen. Helsingfors svenska Marthaförening har gått i spetsen för många nymodigheter i hemmet, allt från matlagningskurser under nödår till framställning av ekologisk handkräm. I år fyller föreningen 120 år.

Premium

27.9.2020

Förrädare eller hjälte? Elever gjorde en resa i tiden och mötte en virrig och vresig amiral Cronstedt

Vilken enskild person har påverkat Finlands historia mest? En stark kandidat till den posten är amiral Carl Olof Cronstedt. Det var han som lät ryssarna invadera Sveaborg 1808 utan att ens göra motstånd. Skolelever har hälsat på i amiralens herrgård i Hertonäs för att med egna ögon få uppleva hur det gick till när Finland blev en del av det ryska riket.

Premium

24.9.2020

Mynt och kritpipor sopas fram på Senatstorget, som varit en marknadsplats sedan 1600-talet

Det pågår arkeologiska utgrävningar i hjärtat av Helsingfors, på Senatstorget. Bland fynden finns många småföremål från 1700-talet – glaserat porslin, bronsknappar, mynt och gevärskulor. De stora fynden väntas dyka upp först nästa vecka.

Premium

24.9.2020

Tickan är skogens svarta guld – nu inleds kommersiell odling i privata skogar

Alla svampar ploppar inte upp genast efter regnet. Sprängticka är en värdesvamp som mognar långsamt på trädstammar, den är färdig att skördas efter tio år. Nu satsar ett inhemskt skogsföretag på att ympa in svampmycel i björkstammar. Det ökar mångfalden i skogen och för skogsägaren ökar skogens värde då svampar ger bättre avkastning än virke.

Premium

23.9.2020

Skolbarn planterar bärbuskar i stadens lekparker

Redan nästa sommar kan de första vinbären, jordgubbarna och örterna mogna i stadens lekparker. Projektet, som fått sin början genom ett medborgarinitiativ, ska hjälpa stadsbarn att förstå varifrån maten kommer.

Premium

21.9.2020

Lauri Tähkä valde "eget" rödvin från sitt älsklingsland – och skrev en låt till vinet

Alvar Aalto har ett fylligt rödvin från Spanien, Jean Sibelius en sauvignon blanc från Frankrike och Tom of Finland en kalifornisk blend av flera olika röda druvor. Men annars är det inte många finländare förunnat att ha ett eget signaturvin. Artisten Lauri Tähkä ansluter sig nu till denna exklusiva skara.

Premium

20.9.2020

Tickan är skogens svarta guld – nu inleds kommersiell odling i privata skogar

Alla svampar ploppar inte upp genast efter regnet. Sprängticka är en värdesvamp som mognar långsamt på trädstammar, den är färdig att skördas efter tio år. Nu satsar ett inhemskt skogsföretag på att ympa in svampmycel i björkstammar. Det ökar mångfalden i skogen och för skogsägaren ökar skogens värde då svampar ger bättre avkastning än virke.

Premium

17.9.2020

Åländska Emilia Alm med i fredagens semifinal i Voice of Finland

– Jag är så glad! Det ska bli skitkul att få delta i semifinalen i The Voice of Finland. Jag blev överraskad över att jag gick vidare på publikens röster, det var så roligt, säger en förväntansfull Emilia Alm.

Premium

15.9.2020

Också nybörjare kan pröva på lördagens extremlopp swimrun i Noux

Ett terränglopp där sjöar inte är hinder utan en naturlig del av rutten – det är konceptet för tävlingen swimrun. Man tävlar i våtdräkt, simmössa och terrängskor, oftast parvis, i år finns också möjligheten att delta i ett par soloklasser. På lördag går startskottet i Solvalla.

Premium

13.9.2020

I Kilo bubblar kvinnors kreativitet – här förvandlas slitet och gammalt till eftertraktat nytt

Världen är redan full av kläder, prylar, kärl, sportredskap, möbler – ja, material av alla de slag. Problemet är att vi människor inte gillar gamla grejer. Tänk om man kunde förvandla gamla saker till nya och attraktiva produkter? Det gör ett tiotal kreativa företagare vid Återvinningscentralen i Kilo.

Premium

6.9.2020

Stjärnkocken Tomi Björck brinner för det asiatiska och tar nu klivet in i Stockmanns kök

Knappt har han hunnit öppna sin nyaste restaurang i Helsingfors, Taiwaninspirerade Lily Lee, innan han kastar sig in i nästa projekt. I september jobbar Tomi Björck deltid i köket på Stockmanns matavdelning Herkku där han tillreder restaurangportioner i butiksmiljö.

Premium