Niclas Erlin

Niclas Erlin

Reporter

Jobbar som frilansreporter och skriver främst för tidningarna Västra Nyland, Hangötidningen och Värme- och sanitetsteknikern. Utbildning, forskning, politik och arbetslivet är ämnen som jag gärna skriver om. Har studerat nordisk historia och hunnit arbeta som reporter på Meddelanden från Åbo Akademi och Västra Nyland. Har också fungerat som redaktör för Västnyländsk årsbok och skrivit några historiker. Den senaste handlar om Raseborgs slott och den utkom sommaren 2018.

Senast publicerade artiklar

4.6.2021

"En viss skräck hade man i sig hela tiden" - nu går det att se filmen om den bortglömda fronten på Hangö udd

Tolv tusen stenar placerades på rekordtid som pansarhinder i terrängen, mest för hand. Fronten på Hangö udd var central i Finlands försvar, men har nästan glömts bort efter krigen. Nu är det tv-premiär för filmen om Harparskoglinjen, som gjorts av idel västnylänningar.

1.5.2021

Villa Skeppet – hemmet som blev öppet konstverk

Aaltoritade Villa Skeppet i Ekenäs utgör en liten pärla i den kända arkitektens digra produktion. I den färska boken om huset berättas hur byggnaden tog form som en tilltalande och funktionell helhet.

17.2.2021

Lokala böcker oväntat populära – upplagorna slut, nya på väg

Tove Virtas historik om Ekåsen och Kjell Ekholms bok om krögaren Björn Lindqvist har tryckts upp i nya upplagor.

7.1.2021

Ljuset riktas mot trädens mångfald

Kåre Pihlström skriver varmt om de finländska trädslagen och hoppas på ökad diskussion om skogens betydelse och möjligheter.

17.12.2020

Ledare: Resmålen här hemma värda att satsa på

Inrikesturismen räddade en del av sommarsäsongen. Det finns skäl att tro att resorna i eget land är populära också i framtiden.

9.12.2020

Träffsäker skildring av människor och miljöer

Kerstin Karlbergs debutroman utspelar sig under årtionden då samhället förändrades i rask takt. Samtidigt behandlar den teman som är aktuella över tid – vedermödor och glädjeämnen i vardagen, generationsskifte på gården och framför allt: Människorelationer i olika form.

25.11.2020

Fängslande film om fyröar

Fyrsällskapets senaste dokumentär för tittaren till miljöer som få får uppleva i verkligheten.

24.10.2020

Fint fynd i terrängen

Mikael Malm hittade ett förhistoriskt spänne i gammal åkermark. Fyndet är unikt och ingår nu i Museiverkets samlingar.

24.10.2020

Museet vill se rejäla handtag

Arkeologerna tackar gärna ja till handräckning av metallsökarna. Västra Nylands museum vill därför bygga upp ett nätverk med hjälpande entusiaster.

19.10.2020

Ledare: Tiden i arméns led 
kunde ge ännu mer

Både försvaret och beväringarna skulle vinna på en ytterligare samverkan mellan militärutbildningen och det civila.

14.10.2020

Bok slår hål på seg myt – svenskbygder undslapp inte evakuerade karelare

Ömsesidigt språkhets förekom då evakuerade karelare omplacerades i svenska trakter. De svenskspråkiga gårdsägarna kom inte lättare undan när marken delades upp.

7.10.2020

Flytt blir nystart för arkiv

Arresten och Pojo lokalhistoriska arkiv delar nu lokal i Karis. Samarbetet ska gynna forskarna och andra lokalhistoriskt intresserade.

19.8.2020

Ny bok visar en vardag som inte längre existerar – väcker fyröar till liv

Boken om lotsarna och fyrarna i Porkala riktar ljuset mot ett förflutet som riskerar att falla i glömska. Trakten har genom seklen varit en fixpunkt för sjöfarten. Människorna som skötte ruljangsen lyfts nu fram.