Mira Strandberg

Mira Strandberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

9.8.2020

Kolumn: Ett ode till den vanliga vardagen

Oj vad jag älskade dem! Varje höst dök de upp som outsinliga skattkistor med allt det där underbara som kunde bli mitt om jag valde det. Vad jag pratar om? Studieguiderna förstås! På den hopplöst antika tid då jag studerade vid Helsingfors universitet gavs de ut i pappersform – i två delar. En med de allmänna kraven för examina, en annan med kursutbudet under det stundande läsåret.

Premium

3.8.2020

Har du koll på karpfiskar i Sjundeå å? Forskare behöver din hjälp

I höst testar forskare en ny metod för att få bukt med karpfiskar och minska näringsbelastningen i Sjundeå å. För att den ska fungera behöver projektet allmänhetens hjälp, för fiskar är oförutsägbara.

30.7.2020

Ledare: Ingen har blåst faran över – än finns coronaviruset bland oss

När coronaviruset hotfullt sticker upp sitt fula tryne igen finns det skäl att påminna sig om att coronaepidemin inte är besegrad. Hur vi agerar framöver är avgörande för hur stora skador viruset kan åstadkomma i höst.

Premium

30.7.2020

Snåresalens ytterväggar saneras

Renoveringen av Snåresalens hus blev mer omfattande än staden hade tänkt. 150 000 euro är reserverat i budgeten för i år, men det kommer inte att räcka. Behovet är dubbelt upp.

Premium

27.7.2020

Ledare: Tiktok är bara toppen av isberget

Sociala medier är bara toppen av isberget av datasäkerhetsproblem i vår digitala värld. Men få orkar inse vad samlandet av användardata egentligen betyder.

Premium

23.7.2020

Stråkharpa och sälgflöjt möter synth och sampler i gråstenskyrkan

För fjärde året ordnas konsertserien Ambient Arkipelag med experimentell och elektroakustisk musik. I år ordnas två konserter i gamla gråstenskyrkor - i Tenala och Bjärnå.

23.7.2020

Ny festival i Ekenäs hedrar Claes Andersson

På fredag har det gått ett år sedan poeten, musikern, läkaren och politikern Claes Andersson gick bort. Han hyllas med en minneskonsert under en alldeles ny festival i Ekenäs. I år ordnas den virtuellt men i framtiden ska Lilla jazz- och poesifestivalen bli ett återkommande inslag i Ekenäs sommarliv.

Premium

20.7.2020

Ledare: Turister kan bli inflyttare – om de blir kära

Under sommarens livliga turistsäsong har kommunerna en kanonchans att föra fram sitt budskap om ett gott liv i Västnyland. Ta vara på den!

Premium

20.7.2020

Företagsstöd ovanliga i Västnyland - landsbygdsföretag har svårt att hävda sig i konkurrensen

Temporära stöd till landsbygdsföretag på grund av coronapandemin är ovanliga i Västnyland. Bara ett företag i Raseborg och ett i Lojo har fått stöd. Också andra stöd inom EU:s landsbygdsprogram är sällsynta i regionen.

Premium

18.7.2020

Ulrika Bachér i Ingå älskar att vara burleskartist: "På scenen kan jag kan vara vad jag vill"

Halvnakna kvinnor, fjädrar, glitter och glamour? Javisst. Men också groteskt, överdrivet och förvridet. Burlesk är en komplex konstform som inte alltid ses med blida ögon. Men för Ulrika Bachér är det livsdrömmen.

Premium

18.7.2020

Dockor, kistor och smycken av silverskedar – på antikdagar letar folk något extra

Det var kö då Ingå antikdagar öppnade på fredagsförmiddagen. Den nya platsen för antikdagarna fick både ris och ros.

Premium

17.7.2020

Finland har tolkat förordning för strikt – det går bra att stödja bussbolag ekonomiskt

Det är inte alls olagligt att ekonomiskt stödja kollektivtrafik på glesbygden, som finska myndigheter har hävdat. Enligt EU-kommissionen är det fullt tillåtet att subventionera bussbolag på glest befolkade områden för att trygga kollektivtrafiken.

Premium

16.7.2020

Rariteter utlovas på Ingå antikdagar även i år

Ett femtiotal försäljare samlas i helgen till antikdagar i det kommande konstcentret i Ingå. – Det är sommarens enda antikevenemang, säger arrangören Elias Haapman.

15.7.2020

Byförening bjuder till sommardans med Marita Taavitsainen

Det blir liv på Gumnäs festplats igen. På lördag är det karaoke och dans, och senare i sommar ordnas två andra danskvällar.