Harald Grönstrand

Harald Grönstrand

Senast publicerade artiklar

8.12.2021

Peters svenska covidbevis fungerade inte i Finland då giltighetstiden gått ut – restaurangbesök under arbetsresan uteblev

Svensken Peter Rexhammar är på en veckas arbetsresa i Helsingfors. Han är vaccinerad, men hans covidbevis fungerar inte. Det här orsakar problem i huvudstaden där intyget krävs på allt fler platser.

29.11.2021

HUS hoppas klara av julhelgen trots pressat läge – fortsätter kalla in personal vars familjemedlemmar insjuknat i covid-19

Vården är mycket belastad i Helsingfors och Nyland. Sjukvårdsdistriktet tror sig ändå klara av läget utan beredskapslagen.

26.11.2021

Bemböle skola hotad när 3,2 miljoner ska sparas

När Esbo sparar pengar ska skolorna bli större. Det kan båda illa för lilla Bemböle skola. Men i politikernas beslut står det inget om att svenska skolor ska koncentreras till större enheter. Så varför hägrar en skolstängning, om beslutet inte finns i protokollen?

26.11.2021

Rapporter om ny "riktigt förfärlig" virusvariant – virolog uppmanar till att ha is i magen

En ny coronavirusvariant väcker oro bland virologer. Forskare i London uttrycker stor oro för varianten, och medier tutar ut domedagsbudskap. Men virologen Olli Vapalahti vid Helsingfors universitet tonar ner en möjlig katastrof.

24.11.2021

Black Friday – en svart dag då många grundluras

Att hitta bra kampanjpriser på varor du behöver kan spara dig mycket pengar. Företagen vet om det här, och vissa gör allt för att du ska köpa varor till normalpris, fastän du tror du gjort ditt livs kap.

24.11.2021

Black Friday ger möjligheter att resa – och också handla billigare

Förutom rabatterna i affärer skyltar också flera bolag med upplevelseerbjudanden under Black Friday. HBL ringde till tre kedjor för att se vilka erbjudanden som är bäst. Vi lyfter också fram några alternativ för de ressugna.

21.11.2021

Krista Siegfrids vidare till final i Tanssii tähtien kanssa – överlägsna poäng av domarna

Finlandssvenska Krista Siegfrids går vidare till final i Tanssii tähtien kanssa. Med ett felfritt och ett nästintill perfekt framträdande lyckades hon säkra en plats i finalen.

9.11.2021

Arbeit Macht Frei-företaget backar – namnet behandlas inte i domstol

När en företagare grundade ett transportföretag i Lempäälä i våras valde han att namnge det "Arbeit Macht Frei". Namnet gick igenom, men nu backar företagaren efter uppståndelsen namnet väckt.

9.11.2021

Över 100 000 personer har fått en tredje spruta

Vaccinationstäckningen i landet ökar, och det gör också antalet personer som fått en tredje coronavaccindos. En del bieffekter har rapporterats, men hittills orsakar de inte någon oro hos myndigheterna.

31.10.2021

Kvinna köpte rekordmuminmuggen – säkerhetsteam verifierade köpet på 23 800 euro

En kvinna som vill vara anonym har köpt muminmuggen Simhopp med snäckskal för 23 800 euro. Auktionssajten bekräftar att transaktionen är unik.

30.10.2021

Varning inför halloween: Ät inte för mycket lakrits

USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA strävar efter att göra halloweenfirandet så tryggt som möjligt. En av uppmaningarna är: överkonsumera inte lakrits.

30.10.2021

Ingen anstormning av ryska turister i Finland

När de ryska metropolerna stängs ned på grund av coronaläget passar invånarna på att resa på semester. Är Finland förberett på en möjlig anstormning av ryska turister, eller kommer de alls till oss?

25.10.2021

Finlands sydligaste bostäder rycks ur händerna innan de ens byggts

I åratal vilade Drottningberg i Hangö i dvala. För tio år sedan gjordes de första storslagna planerna upp för att bygga ut området, men de rann ut i sanden. Nu börjar ändå Finlands sydligaste bostadsområde ta form.

15.10.2021

Folkhälsanchefens Ylekritiska insändare skapar ringar på vattnet – "Det är som privatperson jag skrivit den"

I en insändare kritiserar Georg Henrik Wrede starkt Yles position i Finland. Flera har kontaktat HBL och undrat om han gör det i egenskap av Folkhälsans vd. HBL redde ut vem Wrede representerar i insändaren.