Yritykset sinnittelevät

Keskuskauppakamari on tehnyt koronakriisin aikana kolme kansallista selvitystä kriisin vaikutuksista yrityksiin. Tuoreimman kyselyn tulokset valmistuivat viikon alussa. Länsi-Uudenmaan kauppakamarin alueen yrittäjien tilanne näyttää selvästi huonommalta kuin muutama viikko sitten. Liikevaihdon kehitystä seurataan synkissä tunnelmissa. Reilut 30 prosenttia yrityksistä on sanonut irti tai lomauttanut henkilökuntaa.

Myös Hangon kaupunki on saattanut päätökseen yhteistoimintaneuvottelunsa. Vajaa kymmenesosa kaupungin henkilökunnasta saatetaan joutua lomauttamaan.

Koronakriisi iskee tietysti rajusti kaikkiin yrityksiin, mutta pienet yritykset tai yksinyrittäjät ovat mikäli mahdollista vielä uhatummassa asemassa. Ne eivät voi laskea selviytyvänsä neulansilmästä saadakseen jonkun promillen hallituksen myöntämistä miljardituista. Yksinyrittäjän voi olla vaikeata täyttää jopa niitä vaatimuksia, jotka on asetettu 2000 euron avustukselle, jonka kunnat voivat myöntää Novagolle osoitetun hakemuksen perusteella. Mutta hakemus kannattaa silti aina jättää.

Hangon kaupunki päätti pari viikkoa sitten, että se voi myöntää Hangossa rekisteröidyille yrityksille puolen vuoden maksuajan vuokrille ja muille maksuille. Kymmenkunta yritystä on jo nyt anonut lisäaikaa maksuilleen.

Ravintola-alalla monet yritykset ovat panostaneet take-away-aterioihin, jotka eivät tietenkään taloudellisesti korvaa ravintoloiden sulkemispakosta aiheutuvia tulonmenetyksiä. Nopeat uusiin konsepteihin siirtymiset osoittavat kuitenkin, että palvelut ja liiketoiminta halutaan pitää toiminnassa.

Kaikki ymmärtävät myös heitä, jotka ovat laittaneet lapun luukulle joko tilapäisesti tai pysyvästi.

Vallitsevassa kriisissä on kuitenkin myös kultahippuja. Lentoemännät saavat jatkokoulutusta terveydenhuollon avustaviin tehtäviin ja tätä koulutusta annetaan Hangosta käsin.

Hangon lehti on kertonut myös joistakin yrittäjistä, jotka rohkenevat toteuttaa suunnitelmansa ja avata uuden yrityksen kriisin aikana. Yrittäjät ovat vaikeiden päätösten edessä, mutta jos he uskaltavat panostaa ja haluavat tarjota palveluja, asukkaiden on helppo tukea heitä ostamalla paikallisia tuotteita ja palveluja.

Marina Holmberg Chefredaktör Västra Nyland

Mer läsning