Yrittäjiksi sattumalta – ovat nyt tarjoilleet hampurilaisia jo 20 vuotta

Rolf "Putte" Lindström ja Monica "Mocki" Blomqvist ovat paistaneet hampurilaisia hankolaisille ja matkailijoille jo 20 vuoden ajan. Yritys Wall's Hamburger on sitäkin vanhempi, mutta pariskunnalle se siirtyi 20 vuotta sitten.

Ratakadun julkisivu värikkäine seinämaalauksineen on tuttu monille paikkakuntalaisille ja matkailijoille. Se on Wall's Hamburger ja yrittäjät Rolf Lindström ja Monica Blomqvist juhlivat viikonloppuna sitä, että he ovat omistaneet ravintolan 1. maaliskuuta 1999 alkaen.

– Keksimme jonkun tarjouksen, johon liittyy luku 20, ehkä alennamme kaikkia hintoja 20 prosentilla, Rolf paljastaa.

Monet heidän asiakkaistaan ovat kanta-asiakkaita. Osa piipahtaa vain juttusille.

– Se on hauskaa. Olemme tutustuneet moniin asiakkaisiimme, toteaa Monica.

Monica ja Rolf ovat seuranneet monen hankolaisen varttumista kaupungissa.

– Muistan yrityksemme alkuvuosilta joitakin 14–15-vuotiaita, jotka ryyppäsivät salaa regatan aikana. Muutamia vuosia myöhemmin he tulivat tänne ensimmäisen tyttöystävänsä ja sen jälkeen ensimmäisen lapsensa kanssa. Nyt he ovat rauhallisia perheenisiä, vaikka he vähän rellestivätkin alussa, kertoo Monica.

Tunnistettavissa. Wall's Hamburgerin julkisivu erottuu seinämaalaustensa ansiosta. Bild: Sarah Grönstrand

Ei mitään suunnitelmia ryhtyä yrittäjiksi

Yrityksen ostaminen ja työnteko yhdessä ei 20 vuotta sitten ollut mitenkään itsestään selvää pariskunnalle. Kun sitten Hangossa toiminut kirjapino kaatui, molemmat jäivät ilman töitä.

– Mitä nyt tehtäisiin? Hangossa ei ollut montaa työpaikkaa noihin aikoihin, Monica muistelee.

– Ajoin eräänä iltana Suokadulla sijaitsevan Wall's Hamburger –kioskin ohi ja huomasin, että se oli myynnissä. Menin kotiin ja ajattelimme, että miksikäs ei, Rolf täydentää.

Aluksi pariskunta myi Suokadulla hampurilaisia ja elintarvikkeita. Sen he lopettivat, kun kaupat pidensivät aukioloaikojaan iltaisin ja viikonloppuisin.

– Oli parempi lähteä keskustaan, Monica sanoo.

Somisteita. Wall's Hamburgerin muutossa keskustaan auttaneilla on tiskillä omalla nimellään varustettu lasikolpakko. Bild: Sarah Grönstrand

Ihmiset haluavat isoja hampurilaisia

Kysyntä ei ole paljoakaan muuttunut niinä 20 vuotena, jotka Rolf ja Monica ovat vastanneet ravintolasta.

– Olemme aina silloin tällöin yrittäneet keksiä jotain uutta, mutta ihmiset haluavat kuitenkin eniten isoja hampurilaisia, Monica kertoo.

Allergiat ovat sitä vastoin yleistyneet paljon.

– Mutta se ei ole ongelma. Keksimme ratkaisut useimpiin allergioihin.

Niitä ajatellen on eduksi, että kaikki majoneesit ja dippikastikkeet tehdään alusta alkaen ravintolassa.

– Tiedämme, mitä ne sisältävät. Niissä ei ole mitään säilöntäaineita tai e-koodeja, vakuuttaa Monica.

Bild: Sarah Grönstrand

Eläke odottaa nurkan takana

Wall's Hamburgerin tulevaisuutta suunnitellaan noin puoleksi vuodeksi kerrallaan.

– Meillä on täällä toistaiseksi voimassa oleva sopimus, koska kiinteistöä varten on ollut muita suunnitelmia vuodesta 2001 alkaen. Emme siis tiedä, miten pitkään saamme olla tässä, Rolf kertoo.

Myös eläkeläispäivät alkavat houkutella. Koska ravintola on pääasiassa auki iltaisin, pariskunta on töissä, kun kaikki muut ovat vapaalla.

– Se on ainoa negatiivinen asia tässä työssä. Se ei ole oikeastaan häirinnyt aiemmin, mutta nyt meillä on kuusi vuotta täyttävä lapsenlapsi, Monica kertoo.

– Mietimme nyt, jatkammeko vai jäämmekö eläkkeelle, sanoo Rolf.