Yhdistys järjestää sijoituskurssin: "Monet sijoittajat eivät ole kokeneet kunnollista kurssien laskua"

Opettaa ihmisiä sijoittamaan. Sven-Eric Holmström lähtee Hangosta alkavalle koulutuskiertueelle eri puolelle Suomea. Hän opastaa esimerkiksi rahastoihin ja osakkeisiin rahojensa sijoittamisesta kiinnostuneita. Bild: Sarah Grönstrand

Sijoittajille järjestetään pian kurssi Hangossa. Tavoitteena on alentaa sijoittamiskynnystä sekä tiedottaa kiinnostuneille vuonna 2020 avattavasta osakesäästötilistä.

Sven-Eric Holmströmillä on kiireinen kevät edessään. Hän on Suomen osakesäästäjien edunvalvontajärjestön koulutusvastaava sekä yhdistyksen Länsi-Uudenmaan Osakesäästäjät sihteeri.

Hän tulee matkustamaan eteläisestä Hangosta aina Rovaniemelle pohjoisessa opettaakseen osake- ja rahastosijoittamisen perusteita. Tavoitteena on alentaa osakesäästäjäksi ryhtymisen kynnystä.

– Aloitan koulutukset suomeksi Hangossa 16. helmikuuta. Toivon, että Länsi-Uudenmaan Osakesäästäjät –yhdistyksen jäsenet tulevat Hankoon ja että joukossa on koko joukko uusiakin kasvoja.

Tammisaaressa, Porvoossa, Vaasassa ja Pietarsaaressa koulutuskieli on ruotsi. Koulutusaineistoa on kuitenkin saatavissa kummallakin kielellä kaikilla paikkakunnilla.

Suunnattu aloittelijoille ja kokeneille

Kurssi on suunnattu sekä kokeneille osakesijoittajille että aloittelijoille.

– Osakesijoittaminen on hieman kuin laulaminen. Monet osaavat laulaa, vaikka vain harvat rikastuvat siitä. Mutta voin ainakin opettaa ihmisiä kiertämään suurimmat sudenkuopat.

Lisäksi Suomessa otetaan vuonna 2020 käyttöön osakesäästötili. Säästömuoto on jo käytössä muissa Pohjoismaissa.

– Se on myyntiä yksinkertaistava muutos, koska veroja ei tarvitse tilittää tilin puitteissa tehdyistä myynneistä. Lisäksi tilin sisäinen voitonjako on verotonta. Veroja maksetaan sen sijaan, kun tililtä nostetaan rahaa.

Hyvä tietää pörssistä

Toinen syy koulutuskiertueen järjestämiseen juuri nyt on Suomen osakesäästäjien tunnistama tarvetila. USA:n pörssi juhlii nimittäin kymmenettä nousuvuottaan.

– Se tarkoittaa, että on olemassa paljon sijoittajia, jotka eivät ole kokeneet kunnollista kurssien laskua.

Se merkitsee myös, että monet aliarvioivat pörssikurssien laskuun liittyvät riskit.

– Lasku tulee kuitenkin jossain vaiheessa. Silloin on hyvä ymmärtää laskun vaikutukset, jotta osaa reagoida oikein.

Holmströmin mukaan ilmapiiri helposti muuttuu masentuneeksi ja stressaantuneeksi osakkeiden arvon laskiessa, mikä vaikeuttaa mahdollisuuksien näkemistä.

– Osakkeiden arvon laskua pitää ajatella eräänlaisena pörssin alennusmyyntinä, vaikka se henkisesti pelottaakin.

Holmström seuraa myös eri keskustelupalstoja ja blogeja sijoittamisesta. Hän on huomannut, että ihmiset usein esittävät siellä erittäin perustavaa laatua olevia kysymyksiä.

– He saattavat kysyä kannattaako jonkun tietyn yrityksen osakkeita myydä vai ostaa ymmärtämättä, että se riippuu siitä, mitä muuta heillä on osakesalkussaan.

Yksi 37:stä valtakunnallisen Suomen Osakesäästäjien Keskusliiton paikallisyhdistyksistä.

Yhdistys perustettiin 2001.

Kuuluu 196 jäsentä.

Yhdistyksellä on eniten jäseniä Tammisaaressa (66), Karjaalla (52), Hangossa (30) ja Inkoossa (18).

Lisäksi jäseniä on Turunmaalla, Pohjassa, Itä-Uudellamaalla, Kirkkonummella, Lohjalla, Siuntiossa ja Espoossa.

Mer läsning