Windsurfingia Hangossa

Jaakko Rewell vauhdissa. Windsurferista löytyy haastetta kovempaankin tuuleen. Bild: Privat: Kai Mäkelä


Purjelautailu on palannut lähes 40 vuoden tauon jälkeen Regattarantaan. Lauantaina 11. heinäkuuta järjestetään kilpailu, johon osallistuu lähes 30 osanottajaa. Kilpailua voidaan kutsua milteipä alan veteraanien viimeiseksi vedoksi ja kutsuhuudoksi uusille kyvyille tarttua mastoon ja osallistua purjehdukseen perinteisillä aalloilla.

Purjelautailu on tehnyt uuden tulemisen pitkän hiljaiselon jälkeen Windsurfer-prototyyppilautojen suosion ansiosta. Lajissa on kyse motoriikasta ja tasapainosta ja se oli etenkin 1970- ja 1980-luvulla erittäin suosittu laji.


Myös purjelautailun välineistöä on osittain SUP-lautojen ansiosta kehitetty käyttäjäystävällisempään suuntaan. Jaakko Rewell ja Lasse Luoto ovat olleet yhdessä tiiminsä kanssa monin tavoin ratkaisevassa asemassa uuden välineistön jalkauttamisessa. Lauta on vakaa ja pinta on pehmeämpi kuin tavallisissa purjelaudoissa.


Laji sopii siis sekä aktiiviharrastajille että vasta-aloittelijoille. Yksi tapahtuman järjestäjistä, SUP-opettaja Marja Salokangas kokee, että purjelautailijat ovat ihmisiä, jotka miettivät kaiken aikaa, mitä he voisivat tehdä seuraavaksi yhdessä.


Oikein ottein


Salokangas haluaa kiittää erityisesti Tiina Schreckiä hyvästä yhteistyöstä Hangon kaupungin kanssa. Tapahtuman järjestelyistä vastaa aktiivinen tiimi, jossa on operatiivista osaamista ja yhteisiä resursseja samoin kuin itse lajissa.


- Purjelautailu on skeittailun ja lumilautailun tapaan yksilölaji, joka automaattisesti synnyttää yhteisöllisyyttä, sanoo Salokangas.


Samaa korostavat myös lauantain kilpailuihin osallistuvat Heikki Loukasmäki, Georg Klussin, Karri Kivelän, Calle Nymanin ja Heikki Vahteran kaltaiset vanhat ketut, jotka kahmivat muun muassa Suomen ja Pohjoismaiden mestaruuksia eri luokissa vuodesta 1975 alkaen. Heidän joukkoonsa kuuluu itse asiassa myös Salokangas, joka osallistui purjelautakilpailuihin jo 1980-luvulla. Kilpailuihin toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi myös uusia kykyjä.


Purjelautakilpailulla pyritään ankkuroimaan kiinnostusta muihin helposti saavutettavissa oleviin urheilulajeihin Hangossa ja innostamaan muita järjestämään vastaavia tapahtumia eri puolella Suomea.


– SUP, merijooga ja purjelautailu ovat lajeja, joita voi harrastaa minkä ikäisenä tahansa, sanoo Salokangas. Pääasia on, että osallistuu ja yrittää.


Merelle


Meri ja rannikko luovat Hangossa edellytykset harjoittelulle, urheilulle ja hyvinvoinnille.


– Kaupungin sijainti Itämeren suulla on ihanteellinen, sanoo Salokangas. Läheiset luodot auttavat aloittelijoita kartoittamaan liikkumista vedessä ja aallot tuovat kaikki takaisin Regattarannan poukamaan.

Merijoogan Marja Salokangas esittelee "jokapojan" Windsurfer-purjelautaa, jota voi käyttää myös SUP-lautana. Bild: Privat: Jaakko Rewell

Osanottajien turvallisuus on tärkeämpää kuin mikään muu – sekä maissa että purjelaudoilla.


– Toivomme, että kilpailuja seuraamaan tulevissa sankoissa katsojajoukoissa pidetään turvavälit ja ollaan varovaisia, sanoo Salokangas. Mutta on ihanaa kokoontua ulkona ja nauttia iloisesta tekemisestä yhdessä vaikka piknikin merkeissä.


Lautoja on myös mahdollisuus kokeilla Merijoogan varikolla Regattarannassa. Windsurfing- ja mökkilautakilpailu järjestetään lauantaina 11. heinäkuuta kello 11-17 ja seuraavana päivänä eli sunnuntaina järjestetään SUP- ja purjelautaretki.


- Toivottavasti kilpailu herättää aikoinaan aktiivisia lautailijoita ja houkuttelee mukaan lajista kiinnostuneita, sanoo Salokangas. Tärkeintä on, että nautimme merestä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista yhdessä.


Tapahtumasta löytyy enemmän infoa Windsurfersien ja Merijoogan koti- ja Facebook-sivuilta.

Mer läsning