Vuoropuhelu lisää kulttuurien välistä ymmärtämystä – kansainvälinen koulu Lappohjassa

Kansainvälinen ryhmä. Krister Gunnarsson, Kiara Pilozo, Håkan Björklund ja Amanda Yépez ovat muutamia Sjömansrossa järjestettävän APG 29 -raamattukoulun osanottajista. Bild: Harald Grönstrand

Sjömansrossa Lappohjassa on parhaillaan koolla opiskelijoita kaikkialta maailmassa. Osanottajat osallistuvat APG 29 –raamattukouluun, jossa keskitytään muun muassa eritaustaisten henkilöiden välistä kunnioitusta ja ymmärtämystä lisäävään kulttuuriopetukseen.

Sjömansrossa Lappohjassa on kolmen kuukauden ajan koolla parisenkymmentä henkeä viidestä eri maasta. He osallistuvat Apostolien tekoihin APG 29 –raamattukouluun opiskellen Suomessa ollessaan johtamista, yhteisöllisyyttä ja erilaisia kulttuureja sekä tietenkin Raamattua.

– Olen syntynyt Ecuadorissa, mutta asunut Espanjassa viimeiset kolme vuotta. Olen ollut Ruotsissa joitakin kertoja, mutta en tiennyt paljoa Suomesta. Olen kuullut, että täällä on kylmää ja että täällä asuu kylmiä ihmisiä. On kuitenkin ilmennyt, että ihmiset ovat valtavan lämpimiä, kertoo Kiara Pilozo.

Hän kuuli äskettäin Lappohjan raamattukoulusta, ilmoittautui mukaan ja sai samalla mahdollisuuden tutustua Suomeen.

– Kylmää täällä on, mutta lumi on aivan upeata. Sitä meillä ei ole kotona. Minua hämmästyttää, miten ihmiset ovat sopeutuneet elämään täällä. Olen nähnyt ihmisiä ulkona vain T-paidassa, vaikka on talvi, hän kertoo.

Amanda Yépez on hänkin Ecuadorista. Myös hänelle kylmyys on uusi kokemus. Kotona on harvoin alle 8 plusastetta.

– Ja täällä on paljon metsiä ja kasvillisuutta. Kotona meillä on paljon vuoria, mutta täällä sellaisia ei näe, hän kuvailee.

Hän kertoo, että myös ruoka on erilaista ja että kotona harvoin syödään jälkiruokia.

– Ja Ecuadorissa meillä on myös paljon erilaisia kulttuureja, mutta täällä useimmat vaikuttavat melko samanlaisilta, hän lisää.

Lisää ymmärtämystä

Sjömansrossa langoista pitävät Krister Gunnarsson Ruotsin Ekumeenisesta kirkosta ja Håkan Björklund Suomen Lähetyskirkosta. Raamattukoulu järjestetään ensimmäistä kertaa Sjömansrossa. Viimeksi vastaavaa koulutusta annettiin Suomessa 2011 Hangon Evankelisessa kansanopistossa.

– Apostolien teot –raamattukoulu käynnistyi 15 vuotta sitten Ecuadorissa, mutta konsepti luotiin oikeastaan Suomessa 70-luvulla, sanoo Gunnarsson.

Hän kertoo, että sovellettava konsepti on lisännyt eri kulttuurien välistä ymmärtämystä. Koulutuksen alkaessa osanottajat kertovat itsestään, mikä lisää osallistujien välistä kunnioitusta ja ymmärtämystä.

– Jos tuntee ihmisen taustan, häntä on vaikea torjua. Yhteisöllisyys lisää jokaisen huomaavaisuutta ja toisia kunnioittaa eri tavalla.

Håkan Björklund on samaa mieltä.

–  Esimerkiksi tänään olemme lukeneet yhteiskunnallisista konflikteista. Monet hylkäävät kristillisen uskonsa tietämättä, mitä se edustaa. Me haluamme, että ihmiset ymmärtävät yhteiskunnan hyötyvän toiminnastamme, hän selittää.

Osanottajat ovat Suomessa ollessaan saaneet tutustua myös eri seurakuntiin ja osallistua niin kutsuttuun harjoittelujaksoon Pohjanmaalla.

– Monet ovat suurella mielenkiinnolla tutustuneet myös joidenkin Lähetyskirkon seurakuntien täällä Suomessa järjestämään ruoka-apuun. Kirkko on täällä ihmistä varten, kiteyttää Björklund.

Mer läsning