Vuorikatua on kehitettävä

Hangossa on paljon meneillään juuri nyt. Alikulkua rakennetaan, uusi Tokmanni avataan pian, S-market muuttaa ja Teboilin keskustan tankkausasema suljetaan. Hangon kaupunkikuva on muuttumassa ja juna-aseman viereisen alueen uudet kaavaluonnokset ovat nyt nähtävillä.

Vuorikadun yrittäjien huoli on oikeutettu S-marketin muutosta junaradan pohjoispuolelle seuraavista vaikutuksista heidän toimintaansa. Osa asiakaskunnasta tulee todennäköisesti hylkäämään kävelykadun hakeutuessaan junaradan pohjoispuoleiselle uudelle liikealueelle.

Kaupungin selvittäessä kaavojen vaikutuksia liiketoiminnalle ilmeni, että S-marketin muutto lisää alueen kilpailukykyä samalla kun tuotetarjonta laajenee. Lisäksi uuden S-marketin yhteyteen rakennetaan uusia tiloja pienille myymälöille, mikä saattaa lisätä tarjontaa entisestään.

Jos asiakkaat jättävät Vuorikadun erikoismyymälät ruokakaupan muuttaessa, kävelykadun tarkoitusta on syytä miettiä. Palvelutarjonnan tulee vastata kysyntää, ja ellei alue enää houkuttele asiakkaita, suurin syy siihen ei todennäköisesti ole ruokakaupan muutto.

Vuorikadun yrittäjät kokevat ehkä myös muuton uuden S-marketin tiloihin yhtenä vaihtoehtona. Jos useammat yrittäjät päätyvät muuttoon, keskusta käytännössä tulee siirtymään junaradan toiselle puolelle.

Suurimmat S-marketin muuton kärsijät ovat vierasveneilijät, joiden on kuljettava Itäsatamasta junaradan pohjoispuolelle ruokaostoksille. Heillä ei ole autoa käytössään, koska he ovat saapuneet veneellä. Heidän ostosmatkansa pitenee noin 200 metrillä tai kymmenellä minuutilla, jos heidän oletetaan palaavan kävellen veneelleen.

Matkailijat, joita Vuorikadun erikoismyymälät ovat aiemmin houkutelleet sitä vastoin tuskin tulevat hylkäämään myymälät S-marketin muutettua. S-marketteja he ovat todennäköisesti jo nähneet muualla maassamme, ja ruokakauppa tuskin houkuttelee heidät kävelykadulle.

Meidän on tartuttava härkää sarvista. Vuorikadun yrittäjien, poliitikkojen ja halukkaiden hankolaisten on yhdessä luotava edellytykset kannattavaan toimintaan Vuorikadulla. Ruokakaupan muuton syyttäminen kaupan näivettymisestä ei auta. Kaupungin kehitys ja matkailu astuvat tässä kuvaan. Kaupungin uuden matkailupäällikön on oltava aloitteellinen ja otettava kantaa Vuorikadun merkitykseen matkailulle.

Harald Grönstrand

Mer läsning