Vuoden ylioppilaat eivät voi juhlia – "Olen odottanut lakkiaisia tosi pitkään"

Kaipaa juhlaa. Emilia Rosenström on jo hankkinut ylioppilaslakin. Hän ei tiedä vielä, miten, ja jos, hän juhlii lakkiaisiaan. Bild: Lina Enlund

Peruskoulut ovat taas auki, mutta länsiuusmaalaiset toisen ja kolmannen asteen oppilaitokset jatkavat etäopetuksessa kevätlukukauden loppuun.

Kaikki Länsi-Uudenmaan lukiot, ammattioppilaitos Axxell, Ammattikorkeakoulu Novia ja Västra Nylands folkhögskola ovat päättäneet noudattaa hallituksen suosituksia ja jatkaa etälopetuksessa lukuvuoden loppuun.
1. kesäkuuta saakka voimassa olevat rajoitukset enintään kymmenen hengen kokoontumisista merkitsevät myös, ettei lukuvuoden kevätpäättäjäisiä voida järjestää tavanomaisella tavalla.


– Valitettavaa, mutta tältä tilanne näyttää tänä vuonna, sanoo Hangö gymnasiumin rehtori Tanja Koivisto.
Lukio selvittää eri vaihtoehtoja, miten kevätjuhla voitaisiin järjestää. 


Lakkiaiset Hankoniemen lukio ja Hangö gymnasium järjestävät 29. elokuuta. Siihen on päädytty rehtoreiden ja sivistystoimen johtajan välisissä keskusteluissa. Vuoden abiturientit ovat myös saaneet kyselyn valmistujais- ja lakkiaispäivästä. Enemmistö haluaa, että se järjestetään 29. elokuuta.


"Sääli"


Se, etteivät vuoden ylioppilaat saa kokea perinteisiä lakkiaisia yhdessä ystäviensä ja opettajiensa kanssa, on suuri pettymys monille. Hangö gymnasiumista ylioppilaaksi pääsevä Emilia Rosenström kokee, että se on todella ikävää:


– Sääli. Olen odottanut lakkiaisia tosi pitkään. On ikävää, ettemme nyt lukiosta ja ylioppilaskirjoituksista selviydyttyämme saa kunnon lakkiaisia, sanoo Emilia Rosenström.


Mitä olit odottanut erityisesti?


– Juhlaa. Ja sitä, että saan istua näyttämöllä yhdessä luokkani kanssa ja vastaanottaa ylioppilaslakin, hän sanoo.


Ylioppilaslakkinsa hän on jo hankkinut, mutta sitä hän ei vielä osaa sanoa, miten hän juhlii lakkiaisiaan. 


– Ehkä juhlimme illallisella perheen kanssa. 
Luuletko, että tapaat ystäviä ja juhlit heidän kanssaan?


– En tiedä. Meillä ei ole vielä mitään suunnitelmia. 
Lisäksi tilanne on vähentänyt hänen innostustaan etsiä ylioppilasleninkiä.


– Olin ajatellut hankkia leningin, mutta nyt olen siirtänyt asiaa. Se ei tunnu niin ajankohtaiselta juuri nyt, hän sanoo.

Hän lisää kuitenkin suunnitelleensa ajan varaamista ylioppilaskuvaukseen, ja se edellyttää leninkiä.


Mer läsning