Vonnes Interior täyttää kolmekymmentä vuotta

Itsepäisyys ja myönteinen elämänkatsomus ovat antaneet Vonne Ahlforsille voimia jaksaa yrittäjänä kolmen vuosikymmenen ajan. Bild: Peter Lundqvist

Vonne Ahlfors otti 1. marraskuuta kolmekymmentä vuotta sitten vastaan ensimmäiset asiakkaansa pienessä kangaskaupassaan, joka toimi tuolloin Forum-talossa. Hangossa oli noihin aikoihin vähintään viisi muutakin kankaita ja verhoja myyvää kauppaa. Nyt hän on silloisista kilpailijoista ainoana jäljellä.

Vonne Ahlfors toteutti lapsuudenaikaisen unelmansa avatessaan Vonnes Interiorin. Hänellä oli rinnallaan aviomiehensä Olle Ahlfors, joka on huolehtinut yrityksen hallinnollisista asioista ensimmäisestä päivästä alkaen.

– Olen koulutukseltani ompelija ja leikkaaja, joten olen omalla alallani. Ennen kangaskauppiaaksi ryhtymistä tein ompelutöitä ystävilleni ja tutuilleni. Sekä kellari että ullakko olivat täynnä kankaita, Vonne kertoo hymyssä suin.

Nykyiseen liikehuoneistoonsa Vuorikatu 7:ssä hän muutti parisenkymmentä vuotta sitten. Kehä sulkeutui eräällä lailla tuolloin. Hän työskenteli nimittäin ennen yrittäjäksi ryhtymistään samassa osoitteessa silloisessa Valter Westerholmin kangaskaupassa.

Liikekonsepti on nykyisin pitkälti sama kuin toiminnan alkaessa.

– Panostamme melko korkean palveluasteen säilyttämiseen. Luulen, että pelastuksemme on taantumien aikoina ollut se, että tarjoamme valmiiksi ommeltuja verhoja asiakkaille, jotka eivät halua itse ommella, Vonne mietiskelee.

Valikoimaan kuului alussa myös vaatekankaita, mutta niistä luovuttiin melko pian. Kuvaan astuivat niiden sijaan erilaiset sisustustuotteet. Aluksi ne tosin oli tarkoitettu vain rekvisiitaksi näyteikkunaan. Niistä tuli kuitenkin suosittuja, ja asiakkaat halusivat ostaa niitä koteihinsa, joten ne otettiin mukaan perusvalikoimaan.

Elävä keskusta

Vonne Ahlfors toteaa, että hän on työskennellyt lähes puoli vuosisataa Vuorikadulla. Hän on nähnyt katukuvan kukoistavan, näivettyvän ja heräävän jälleen eloon. Hän on laskenut, että keskusta-alueen myymälät työllistivät lähes kolmesataa hankolasta silloin, kun Hangossa vielä oli noin 12 000 asukasta eikä matkustelu ollut yhtä yleistä kuin nykyisin.

Elävä kaupunkikeskus on aina ollut sydämenasia Vonnelle hänen eri aikoina heiluttaessaan puheenjohtajan nuijaa yhdistyksissä Hangö svenska köpmannaförening, Hangon Yrittäjät ja Hanko City Shopkeepers.

– Keskusta on ikään kuin koko kaupungin näyteikkuna. Jos tulee paikkakunnalle, jolla ei ole elinvoimaista keskustaa, saa kielteisen kuvan koko paikasta. Tilannetta ei korjaa mitenkään se, että kaikki ehkä toimii hyvin siinä kunnassa, Vonne tuumii.

Kesä on tärkeä Miten Vuorikatu mielestäsi voi tänään?

– Minusta Vuorikatu on toiminut melko hyvin viime vuosina, vaikka nyt onkin tullut joitakin takaiskuja, kun muutamat myymälät ovat lopettaneet toimintansa. Erikoismyymälätarjonta on vain harvoissa samansuuruisissa kunnissa yhtä kattavaa.

Yksi selkeimmistä Vonnen yrittäjänä kolmenkymmenen vuoden aikana kokemista muutoksista on myynnin keskittyminen yhä enemmän kesäkuukausille.

– Saamme kiittää matkailijoita ja osa-aikaisia asukkaita siitä, että voimme ylläpitää nykyistä palvelutasoa, Vonne toteaa.

Hän pitää kaikesta huolimatta myönteisenä sitä, että monet periaatteesta tukevat paikallisia yrittäjiä.

Positiivinen elämänkatsomus Mistä ominaisuuksista olet pitänyt kiinni yrittäjänä näiden kolmenkymmenen vuoden ajan?

– Itsepäisyydestä ja myönteisestä elämänkatsomuksesta. Eikä työtä ja pitkiä työpäiviä saa pelätä.

Vonne toteaa, että työ- ja yksityiselämä usein sulautuvat yhteen yrittäjillä. Hän on leikkinyt ajatuksella, että hän jää jossain vaiheessa eläkkeelle. Se tuntuu kuitenkin hänestä vaikealta, koska hän ei ole vielä keksinyt, mitä hän sitten tekee. Hän ei myöskään tiedä, miten myymälän käy, kun se päivä koittaa.

– Toivon, että toiminta jatkuu, Vonne sanoo.

Myymälässä on juhlapäivän kunniaksi järjestettävässä asiakasillassa tarjolla kahvia ja kakkua.