Vonnes Interior firar trettio år

Envishet och en positiv livssyn har fått Vonne Ahlfors att hålla ut som företagare i tre decennier. Bild: Peter Lundqvist

Den 1 november för trettio år sedan tog Vonne Ahlfors emot sina första kunder i sin lilla tygaffär som då fanns i Forumhuset. Då fanns det minst fem andra butiker i Hangö som sålde tyg och gardiner. I dag är hon den enda av de dåvarande konkurrenterna som finns kvar.

Det var en flickdröm som förverkligades då Vonne Ahlfors för första gången öppnade Vonnes Interior. Vid sin sida hade hon maken Olle Ahlfors, som skött den administrativa delen från dag ett. Dessutom har butiken en fast anställd, Mia Nyberg.

– Jag är utbildad sömmerska och tillskärare, så det här är min bransch. Innan jag hade tygaffären var jag den som sydde åt alla vänner och bekanta. Såväl källaren som vinden var fulla med tyger, säger Vonne och ler.

Till sin nuvarande lokal på Berggatan 7 flyttade hon för cirka tjugo år sedan. På sätt och vis var det en cirkel som slöts. Innan hon blev företagare arbetade hon nämligen på samma adress i vad som då var Valter Westerholms tygaffär.

Affärskonceptet är långt detsamma i dag som vid starten.

– Vi satsar på att hålla en rätt hög betjäningsnivå. Jag tror att det som räddat oss genom svackorna är att vi erbjuder färdigt uppsydda gardiner för de som själv inte vill sy, säger Vonne.

I början fanns det också klädtyger i sortimentet, men de togs bort rätt fort. I stället kom diverse inredningsartiklar med i bilden. Från början var de endast avsedda som rekvisita för skyltfönstren. Men de blev populära och kunderna ville köpa hem dem, så de fick bli en del av standardsortimentet.

Levande centrum

Vonne Ahlfors konstaterar att hon i närmare ett halvt sekel arbetat kring Berggatan. Hon har sett stadsbilden blomstra, dala och sedan åter blåsas till liv. Hon har räknat att då Hangö fortfarande hade kring 12 000 invånare – och folk inte reste i samma utsträckning som i dag – sysselsatte affärerna i centrum närapå trehundra Hangöbor.

Ett levande centrum har varit något av en hjärtefråga för Vonne då hon vid olika tidpunkter svingat ordförandeklubban för Hangö svenska köpmannaförening, Hangö Företagare och Hanko City Shopkeepers.

– Centrum är som ett skyltfönster för hela staden. Om man kommer till en ort som inte har ett livskraftigt centrum får man en negativ bild av stället. Då hjälper det inte att allt annat kanske fungerar bra i den kommunen, funderar Vonne.

Sommaren viktig Hur tycker du Berggatan mår i dag?

– Jag tycker att Berggatan mått relativt bra under de senaste åren, trots att det nu kommit bakslag med några affärer som stängt. Det är få kommuner med samma invånarantal som har ett lika stort utbud med specialaffärer.

En av de tydligaste förändringarna Vonne bevittnat under trettio år som företagare är att försäljningen allt mer koncentrerats till sommarmånaderna.

– Här får vi nog tacka både turister och deltidsboende för att vi kan upprätthålla den servicenivå vi har, säger Vonne.

Positivt är trots allt att det finns många som gjort det till en principsak att understöda lokala företagare.

Positiv livssyn Vilka egenskaper har hållit dig kvar som företagare under trettio år?

– Envishet och en allmän positiv livssyn. Man får heller inte vara rädd för hårt arbete och långa arbetsdagar.

Vonne konstaterar att arbets- och privatlivet ofta smälter samman för företagare. Hon har lekt med tanken att i något skede pensionera sig, men känner att det är svårt då hon ännu inte kommit fram till vad hon ska göra efter det. Vad som kommer att hända med butiken då den dagen infinner sig har hon inget klart svar på.

– Men jag hoppas på att verksamheten fortsätter, säger Vonne.

Jubileumsdagen till ära bjuds det på kaffe och kaka i butiken på kvällskvisten.

Mer läsning