VonBirch: Hankolaibändi maailmalla

Studiossa nauhoitettavat rumpusoolot lähetetään Suomenlahden yli, lisätään laulu, miksataan nauhalle Hangossa ja soitetaan Spotifyssa ja muissa digitaalisissa kanavissa.

Kukaan sosiaalista mediaa seuraava ei ole voinut välttyä kuulemasta, että Stefan "Steffo" Holm on maanpaossa elävä aktiivinen hankolaismuusikko.

Hän kertoo avoimesti itsestään ja ajatuksistaan Hangosta ennen ja nyt, mutta yhtä innokkaasti hän hyödyntää mediaa markkinoidakseen nykyistä musiikkihankettaan, VonBirchiä.

Yksi hanke kahdella eri nimellä

Holm on asunut vuodesta 2010 Kristinehamnissa Ruotsissa, joten pidämme yhteyttä puhelimitse.

Hän työskentelee nykyisin lähinnä Von Birch-musiikkiryhmässä, jonka hän on perustanut yhdessä Leif Björckin kanssa.

– Oikeastaan teen musiikkia esitettäväksi kahdella eri nimellä. Kun laulamme ruotsiksi, käytämme nimeä Leif Björck ja kaikki tehdään ruotsiksi. Kun kappaleet ovat englanninkielisiä, nimemme on Von Birch, Holm selittää.

Ryhmä oli viimeksi mainitulla nimellä Vega-listan kärjessä neljä – viisi kuukautta kappaleellaan "Dear Father", joka on omistettu Holmin isälle, Sixtenille.

– Olemme tyytyväisiä. Saimme hyvää palautetta ja kappale herätti kiinnostusta, kertoo Holm.

Ryhmän muut muusikot ovat "vanha kettu" Harry Hedback, piano ja nykyisin Ruotsissa asuva hankolaisyhtyeestä Poison of Zelda tunnettu Mathias Löfstedt, kitara.

Etäyhteistyötä

Björck ja Holm oppivat tuntemaan toisensa 1970-luvun lopulla. Kappaleita he ovat tehneet yhdessä vuodesta 2017.

Björckin panos on säveltää ja laulaa Holmin toimittamat tekstit, kielestä riippumatta.

– Hänellä on melodinen pää. Hän pystyy visualisoimaan tekstit sanoista, kun taas minun on helppo kirjoittaa, Holm selittää.

Holm sanoo, että Leif Björckin ruotsinkielinen musiikki on täyttänyt suomalaisperäisen suomalaisesta melankolisesta musiikista vaikutteita ottaneen Kent-yhtyeen jälkeensä jättämän tyhjiön.

– Emme ole tanssiyhtye emmekä rock-bändi. Meillä on omanlainen soundi, jossa on tiettyä imua, joka vastaa Kentin lopettamisen myötä oikeastaan hävinnyttä suuntausta.

Ei koskaan enää kiertueelle

Holm on ollut mukana lukuisissa hankkeissa ja yhtyeissä. Hankolaisyleisö muistaa hänet kuitenkin ehkä parhaiten rumpalina legendaarisessa Loyal Action –hevimetalliyhtyeessä, jonka loistokausi oli 1980-luvulla.

Vaikka suunnitelmat Loyal Actionin paluusta yhteen ovat silloin tällöin olleet ajankohtaisia, Holm sanoo, ettei hän voisi kuvitellakaan paluuta niihin aikoihin kosteine kiertueineen ja esiintymisineen ekstaasissa olevien fanien edessä.

– Olen kiertänyt keikoilla 35 vuotta elämästäni, enkä halua enää koskaan palata takaisin siihen elämään. Keikkaileminen ei ole helppoa, hän toteaa naurussa suin.

Hallitsee koko prosessin

Nykyisin hän yhdistää rummut verkon välityksellä kotistudiostaan ja lopputuote lanseerataan sähköisissä kanavissa maailmanlaajuisille markkinoille. Ja se sujuu todella hyvin.

– On yhä yleisempää, että muusikot hallinnoivat tuotantoaan alusta loppuun. Tekniikka on edistynyt niin paljon, ettei omien kappaleiden tuottamiseen tarvita enää miljoonainvestointeja. No, onhan edelleenkin tietysti tiedettävä, mitä tekee. Ellei osaa soittaa, se huomataan ennemmin tai myöhemmin, Holm toteaa.

Maailmantähdeksi ei ole helppo nousta, vaikka laajan musiikkiyleisön tavoittaminen onkin helpompaa entiseen perinteiseen tapaan verrattuna, jossa soittimet lastataan keikkabussiin; varataan matkalippuja, jonotetaan ja roudataan itse tavarat.

– Tavaramerkin rakentaminen artistina on edelleenkin raskasta ja kuluttavaa työtä, joka maksaa maltaita, sanoo Holm.

– Ja jos haluat elättää itsesi musiikilla, vanha sääntö pätee edelleen, että sinun on mentävä soittamaan yleisölle.

Elämä on kuitenkin paljon helpompaa, ellei ole sitä kunnianhimoa, vaan haluaa tehdä musiikkia, koska se on hauskaa ja nautittavaa.

Soitetaan eri listoilla

Ryhmän jäsenet voivat nykyisin puhelimensa välityksellä seurata reaaliajassa, miten heidän musiikkiaan soitetaan.

– Seuraaminen on tosi jännittävää.

Von Birchin kappaleet ovat suoratoistoina kuunneltavissa Spotifyn ja Youtuben kaltaisilla kanavilla.

Kaikkia heidän kappaleitaan on soitettu jollakin listalla Ruotsissa ja Norjassa ja ne ovat olleet siellä joko ykkös- tai kakkossijalla, ei koskaan sitä huonommalla sijalla.

Ei hassumpaa, kun tiedetään, että noin kaksi miljoonaa kappaletta jokaisen uuden päivän valjetessa taistelee kuuntelijoiden huomiosta.

Tekijänoikeuksista tulee rahaa, mutta kilinän saaminen aikaan kassassa edellyttää pääsyä suurempia kuuntelijamääriä houkutteleville listoille suuressa maailmassa.

Holm kertoo, että Von Birchin kappaleita on soitettu useilla mantereilla: muun muassa Australiassa, Uudessa-Seelanissa ja Yhdysvalloissa.

Elämä on ehtymätön lähde

Kappaleiden soiminen nettiavaruudessa mahdollistaa sen, että Holm voi omistautua sille, mistä hän pitää eniten: laulujen sanoittamiselle.

– Minulla on ollut hyvä elämä. Olen kokenut paljon ja voin ammentaa kokemuksistani paljon aineistoa kappaleita varten. Lisäksi kirjoittaminen on minusta helppoa. Ehkä sitä on suvussa, sekä setäni Sture Holm että hänen poikansa Christoffer ovat kirjoittamisen ammattilaisia.

Välimatka Hankoon on johtanut siihen, että hän jossain määrin työstää työssään suhdettaan lapsuuteensa ja nuoruuteensa, kaupunkiin ja elämään Hangon kaltaisessa pienessä mikrokosmoksessa.

– Yksi ja sama teksti voi aikaansaada erilaisia reaktioita eri tahoilla ja eri ihmisissä. Joku Ruotsissa voi tunnistaa omakseen Hangosta kirjoittamani tekstit. Meri ja veden merkitys, ovat monille yhteisiä tekijöitä. Mutta asia, jota olen halunnut korostaa, voidaan myös tulkita täysin päinvastaisestikin.

Tällä hetkellä Holm käy kamppailua haimasyöpää vastaan. Tämä antaa hänen teksteilleen erityistä syvyyttä, mietteitä elämästä ja kuolemasta, juurista ja yhteen kuuluvuudesta.

Steffolla on kuitenkin tallella hyväntuulisuutensa ja pilke silmäkulmassa.

Päätteeksi tiedustelemme vielä, miten Loyal Action –yhtyeen paluun yhteen käy?

– Haha, saa nähdä. Ei. En usko. Juuri nyt minusta tuntuu, että se mitä oli, oli hyvä juttu, mutta nyt haluan katsoa eteenpäin.

Mer läsning