VonBirch: Hangöband i världen

Trummis och låtskrivare. Stefan Holm står för stommen i låtarna. Han lägger mycket vikt på lyriken, att den skall nå fram till folks innersta. Bild: VonBirch

Trumslingor som spelas in i studio, skickas över Finska viken, sjungs in och mixas i Hangö och spelas på Spotify och andra digitala kanaler.

Ingen som följt med sociala medier, har kunnat undgå att Stefan "Steffo" Holm är en aktiv Hangömusiker i exil.

Generöst bjuder han på sig själv och sina tankar om Hangö förr och nu, men lika ivrigt utnyttjar han mediet för att marknadsföra sitt nuvarande musikprojekt, Von Birch.

På svenska och engelska

Holm är numera bosatt i Kristinehamn i Sverige sedan 2010. I dagsläget jobbar han främst med gruppen Von Birch, som han har tillsammans med gruppens andra grundare, Hangökillen Leif Björck.

– När vi sjunger på svenska kallar vi oss för Leif Björck, då går allt på svenska och när låtarna är på engelska heter vi Von Birch, förklarar han.

Med den sistnämnde, hängde bandet fyra- fem månader på Vegatoppen med låten Dear Father, tillägnad Holms far Sixten.

– Vi är nöjda, vi fick bra feedback och projektet väckte intresse, säger Holm.

Med i bandet finns också musikerna Harry Hedback, "en gammal räv", på piano och Mathias Löfstedt, känd från Hangöbandet Posion of Zelda, nu bosatt i Stockholm, på gitarr.

Samarbete på distans

Björck och Holm lärde känna varandra i slutet av 1970-talet och har skrivit låtar ihop sedan 2017.

Björcks del i samarbetet är att göra melodi och sjunga de texter som Holm levererar.

– Han har ett melodiskt huvud, han kan visionera texterna som låtar, medan jag har lätt för att skriva, förklarar Holm.

På svenska säger Holm att Leif Björcks musik fyllt ett tomrum efter band som finskättade Kent, vars musik hade drag av finländsk melankoli.

– Vi är inte dansband och inte rock, men vi har det där egna soundet med ett visst sug som svarar på det som egentligen försvann efter att Kent lade ner.

Aldrig mer turné

Holm har varit med i otaliga projekt och band, men bäst minns Hangöpubliken honom kanske som trummisen i legendariska hårdrocksgruppen Loyal Action som hade sin storhetstid på 1980-talet.

Även om planerna på en återförening till och från varit aktuell, säger Holm att han inte kan tänka sig en återvändo till de tiderna med blöta turnéer och gig inför fans i extas.

– Sammanlagt har jag turnerat 35 år av mitt liv. Det är inget lätt liv, konstaterar han med ett skratt.

Styr över hela processen

Numera kopplar han trummorna över nätet från sin hemmastudio och slutprodukten lanseras via digitala kanaler med hela världen som marknad. Och det går hur bra som helst.

– Det har blivit allt vanligare att musikerna styr sin produktion från början till slut. Tekniken gått fram så mycket, man behöver inte längre miljoninvestering för att producera sina låtar. Okej, fortfarande måste man ju veta vad man gör, kan man inte spela så märks det förr eller senare, säger han.

Trots att det är lättare att nå en bred musik jämfört med hur det är den traditionella vägen, där man stuvar in instrumenten i en turnébuss; bokar, kör och roadar själv, så är det ändå inte lätt att bli världsstjärna.

– Att bygga upp varumärket som artist är fortfarande ett hårt och slitsamt jobb som kostar skjortan, säger Holm.

– Och skall du livnära dig på din musik, gäller fortfarande den gamla regeln att du skall ut och spela.

Men har man inte den ambitionen, utan i stället vill göra musik för att det är kul och njutbart, men ändå nå ut med den, har livet blivit lättare.

Spelas på olika listor

I dagens läge kan killarna följa med hur deras musik spelas i realtid via en koll på telefon. Holm vet berätta att deras låtar spelats på flera kontinenter: bland annat i Australien, Nya Zeeland och USA.

– På Drooble, en internetstation, som når folk över hela världen, ligger vi etta.

Pengar för upphovsrättigheter kommer in, men för att få klirr i kassan måste man kvala in på de mest lyssnade listorna i världen.

– Spotify släpper cirka 2 miljoner låtar om dagen, så det är rätt svårt att hamna på de mest streamade listorna.

Livet en källa att ösa ur

Att låtarna snurrar på där ute i nätrymden gör att Holm kan ägna sig åt det han gillar bäst: skriva låtar.

– Jag har haft ett bra liv, upplevt massor och det ger mig stoff till låtar. Och så har jag lätt för att skriva, kanske ligger det i släkten. Både min farbror Sture Holm och hans son Christoffer har ju skrivande yrken.

Distansen till Hangö gör att han i viss mån bearbetar sin relation till uppväxten, staden och livet i det lilla mikrokosmos som Hangö är.

– En och samma text kan framkalla olika reaktioner på olika håll och hos olika människor. Någon i Sverige kan känna igen sig i det jag skriver om Hangö. Havet, vattnets betydelse, är gemensamt hos många. Men något jag velat lyfta fram kan också tolkas på helt motsatt vis.

För tillfället kämpar Holm mot cancer i bukspottskörteln. Det här ger hans texter ett extra djup det blir mycket funderingar kring liv och död, rötter och tillhörighet.

Men sitt goda humör, och glimten i ögat, det har han kvar.

Avslutningsvis: hur blir det med Loyal Actions reunion?

– Haha, vi får se. Nä, nu tror jag inte det. Just nu känner jag att det som var, var bra, men nu vill jag blicka framåt.

Mer läsning