Virastotalo sai kasvojenkohotuksen Chydeltä

Tyytyväisiä. Jan-Erik Chydenius ja Elina Seikku ovat tyytyväisiä Virastotalon hankintaan. Kiinteistössä työskentelee tällä hetkellä 90 henkeä. Bild: Jesper Sundström

Chyde Invest osti toukokuun lopulla Virastotalon ja kiinteistössä on tapahtunut paljon sen jälkeen. Rakennuksessa toimivat muun muassa Kela, kotipalvelu, TE-keskus sekä sosiaalitoimisto ja siinä työskentelee yhteensä 90 henkeä.

– Monet ovat kysyneet minulta, mitä teen täällä ja sanoneet, että tehän rakennatte huoneistoja. Tällä kertaa suunnitelmissa ei kuitenkaan ole huoneistojen rakentaminen. Tuntuuhan se hieman oudolta, mutta minusta on tärkeätä, että Virastotaloa käytetään.

Jan-Erik Chydenius hymyilee tyytyväisenä Virastotalossa, jossa hän seisoo Elina Seikku vierellään. Chyde Invest osti kiinteistön toukokuun lopussa ja rakennuksessa on tapahtunut paljon vain muutamassa kuukaudessa. Chydenius toteaa, että rakennuksessa työskenteli ainoastaan 20 henkeä, kun yritys osti sen.

– Nykyisin täällä työskentelee 90 henkeä ja myös sosiaalitoimisto on muuttanut tänne. Ennestään rakennuksessa toimivat muun muassa Kela sekä TE-keskus ja kotihoito. Tällä hetkellä meillä on rakennuksessa kolme vapaata huonetta ja yli 90 prosenttia tiloista on vuokrattu. Luulen, että vastaava luku oli 20 prosenttia, kun tulimme tänne.

Seikku lisää, että yritys osti Virastotalon Senaattikiinteistöiltä ja Kelalta. Hän korostaa myös, että Virastotalon sijainti teki tärkeäksi rakennuksen säilyttämisen.

– Hangossa on oltava jotakin myös junaradan tällä puolella.

– Tietenkin voi ajatella, että tämä on hyväksi lähistön myymälöille. Tämähän on nyt sentään 90 hengen työpaikka, mikä merkitsee, että heillä on lyhyt matka kävelykadun myymälöihin, sanoo Chydenius.

Hyvässä kunnossa

Chydenius kertoo, että Virastotalo oli suhteellisen hyvässä kunnossa, kun yritys osti sen. Seikku sanoo, että rakennuksessa oli tiettyjä tiedossa olleita ongelmia, ja että muutamat huoneet on saneerattu.

–Tämä on meille iso investointi. Korjaustyöt ovat nielleet jo 150 000 euroa ja tulemme lisäksi käyttämään 250 000 euroa toimenpiteisiin, jotka on tehtävä, sanoo Chydenius.

Kunnostustyöt ovat sitä vastoin sujuneet joutuisasti. Kaikki eivät todennäköisesti ole edes tienneet, että jotakin on ollut tekeillä. Chydenius kertoo, että jopa rakennuksessa työskentelevät ovat olleet hämmästyneitä.

– Olemme pyrkineet tekemään töitä viikonloppuisin ja iltaisin. Se on johtanut siihen, että henkilökunta toisinaan on yllättynyt, kun jokin on muuttunut heidän tullessaan töihin.

Ympäristöajattelu on keskeisessä roolissa tässäkin tapauksessa, kuten Chyde Investin muissa hankkeissa. Chydenius sanoo, että yritys pyrkii käyttämään paikallista työvoimaa ja aurinkoenergiaa. Hän kertoo myös, että Virastotaloon on tarkoitus hankkia aurinkopaneelit yhteistyössä Hangon kaupungin kanssa.

– Kiinteistöyhtiö käsittää kaksi rakennusta, Hangon kaupungin omistaman kirjaston ja Virastotalon, joka on Chyde Investin omistuksessa. Olemme asentaneet Virastotaloon jäähdytysjärjestelmän ja tarkoitus on, että se toimii asennettavista aurinkopaneeleista saatavalla energialla.

Hangon ympäristöpalkinto vuonna 2019

Ympäristöajattelu ei ole mitään uutta Chyde Investille. Se on kuulunut kiinteästi kaikkeen toimintaan alusta alkaen.

Kaupungin ympäristöpalkinnon saaminen Hangon päivien yhteydessä oli silti iloinen yllätys.

Perustelu kuului, että yritys on kehittänyt kestävällä tavalla Hangon kaupunkikuvaa.

Yritys on kunnostanut ja entisöinyt pieteettisesti useita vanhoja kohteita sekä rakentanut uutta ottaen kuitenkin aina huomioon myös kaiken vanhan ja alkuperäisen. Monet puuhuvilat ovat saaneet yrityksen käsissä uuden elämän. Lisäksi yritys on ottanut hoitaakseen myös vaativampia kohteita, kuten Maumaun eli entisen armeijan patteristorakennuksen. Tällä hetkellä ajankohtainen hanke on Hangon Läntinen Laituri Kuningattarenvuorella.

Hangon ympäristöpalkinto jaettiin perinteiseen tapaan Hangon päivillä elokuun viimeisenä viikonloppuna. Jakajina toimivat tällä kertaa Rolf Nyström ympäristölautakunnasta sekä rakennustarkastaja Anders Welander.

Mer läsning