Viranomaiset laittavat pisteen Tulliniemen kahvilan toiminnalle – mutta ainoastaan paperilla

Bild: Harald Grönstrand

Terveysviranomaiset puuttuvat Tulliniemellä toimivan kahvilan Tulliniemen Keidas toimintaan. Toiminta ei saa jatkua, mutta käytännössä niin tulee kuitenkin tapahtumaan.

Eteläkärjen ympäristöterveys ei odota enää. Tulliniemen Keidasta pyörittävä yrittäjä ei ole toistuneista kehotuksista huolimatta ryhtynyt toimenpiteisiin korjatakseen kiinteistössä olevia puutteita, joista viranomainen on huomauttanut. Ympäristöterveys kieltää yrittäjää valmistamasta, tarjoilemasta ja myymästä elintarvikkeita, mikä käytännössä tarkoittaa, ettei toiminta voi jatkua.

– Elinkeinotoiminnan rajoittaminen on kova toimenpide. Olemme kuitenkin noudattaneet määräyksiä, joita meidän on noudatettava, ja meillä on valtuudet tehdä näin, sanoo terveysvalvonnan johtaja Katianna Kuula.

– Rajoitamme elinkeinotoimintaa ainoastaan, kun pidämme sitä ehdottomasti välttämättömänä, hän sanoo.

Useita ongelmia

Eteläkärjen ympäristöterveys luettelee joukon ongelmia. Kiinteistöstä puuttuu kunnallistekniikka, henkilökunnan wc-tilat, kunnon siivousmahdollisuudet, kunnolliset tilat elintarvikkeiden käsittelyyn... Lista on pitkä, mutta yrittäjään on oltu yhteydessä jo syksystä 2017 alkaen.

– Tilat ovat kokonaisuudessaan täysin riittämättömät elintarvikkeiden käsittelyyn käytettävinä tiloina, Kuula kirjoittaa päätökseen johtaneessa lausunnossaan.

Yksi toimenpiteistä, joihin yrittäjän on ryhdyttävä, on vesi- ja viemärijohtojen vetäminen kiinteistöön. Jotta toiminta saa jatkua, tarvitaan sekä kuumaa että kylmää vettä ja riittävä määrä viemäriverkostoon liitettyjä wc-tiloja.

– Putkia alettiin vetää elokuun alussa, mutta töitä ei ole vielä saatu valmiiksi, sanoo Juhapekka Suutarinen Tulliniemen Keitaasta.

Hän luettelee joukon johtojen vetämiseen liittyviä ongelmia.

– Meidän on vedettävä muun muassa 18 metrin pituinen metalliputki rautatien alitse. Ensimmäinen porausyrittäjä pääsi kuitenkin vain 10 metrin syvyyteen, koska vastassa on kallio. Meidän oli siis otettava yhteys toiseen porausyritykseen, joka pystyi saattamaan työt päätökseen toiselta suunnalta, Suutarinen sanoo viitaten Murphyn lakiin.

Aloitte siis kaivaa putkia elokuun alussa, mutta terveysvalvonta on kiinnittänyt huomiota ongelmaan jo syksyllä 2017. Miksi aloitte vetää johtoja vasta nyt?

– Tämä kesti näin kauan, koska odotimme vastausta Hangon kaupungilta. Koska täällä ei ole kunnallistekniikkaa ennestään, lähetimme kyselyn, olisiko kaupunki halukas osallistumaan kustannuksiin. Vastauksen saaminen vei aikaa, ja kun lopulta sen saimme, se oli kielteinen.

– Sen jälkeen selvitimme myös, voisiko Liikelaitos Hangon Vesi maksaa osan kustannuksista, mutta myös sieltä saatiin lopulta kieltävä vastaus. Kaikki kustannukset jäävät siis meidän maksettaviksemme, Suutarinen kertoo.

Suuria muutoksia

Kahvilassa on tekeillä suuria muutoksia. Sinne sahataan muun muassa kaksi uutta oviaukkoa ja asennetaan uusia eristyksiä. Lisäksi keittiötiloja muutetaan.

Tämä kuulostaa peruskorjaukselta?

– Ei sentään ihan niin vakavaa, mutta meidän on tehtävä nämä toimenpiteet. Ja tähän kannattaa sijoittaa rahaa. Olemme joka tapauksessa ajatelleet pitää paikan auki ympärivuotisesti, Suutarinen sanoo.

Hän kertoo, että kaiken pitäisi olla valmista joskus lokakuussa. Hän oli myös varautunut kahvilan pitämiseen suljettuna kuukauden ajan, kunnes työt saataisiin päätökseen ja Eteläkärjen ympäristöterveys liputtaisi vihreätä toiminnan jatkamiselle.

Mutta sitä hänen ei tarvitse tehdä.

– Kuten kaikki kunnalliset päätökset, tässäkin on kuukauden valitusaika. Siihen emme voi vaikuttaa, mitä hän tekee tämän kuukauden aikana, sanoo Katianna Kuula terveysvalvonnasta.

Juhapekka Suutariselle nämä ovat iloisia uutisia.

– Meidän pitäisi saada kaikki työt suoritettua ennen valitusajan umpeutumista. Se tarkoittaa, ettei meidän tarvitse sulkea, Suutarinen sanoo huokaisten helpotuksesta.

– Tulemme kuitenkin pitämään kahvilan suljettuna viikonloppuna 15.–16. syyskuuta. Mutta maanantaina avaamme jälleen!