Vindsurfing i Hangö

Jaakko Rewell i farten. Vindsurfing utmanar också i hårdare vindar. Bild: Privat: Kai Mäkelä

Efter en näst intill 40-årig paus återvänder vindsurfing till Regattastranden. Lördagen den 11 juli ordnas en tävling med näst intill 30 deltagare. Tävlingen kan näst intill kallas ett sista ryck för branschens veteraner, och ett kallelserop för nya talanger att grabba tag i masten och surfa med på traditionens vågor.

Vindsurfing har fått ett nytt uppsving efter ett långt ide, tack vare Windsurfer-prototypbrädens popularitet. Grenen handlar om motorik och balans, och var populär under 70- och 80-talet.

Delvis tack vare sup-brädorna har också vindsurfingens utrustning utvecklats mot ett mera användarvänligt håll. Jaakko Rewell och Lasse Luoto har tillsammans med sitt team på många sätt varit avgörande i utvecklingen av utrustningen - brädorna är stadigare och har mjukare yta än vanliga surfbrädor.

Grenen lämpar sig alltså både för mer inbitna atleter och för nybörjare. Suplärare Marja Salokangas, en av arrangörerna till evenemanget, menar att surfare är ett folk som ständigt funderar vad de tillsammans kan göra till näst.

Med rätta knycken

Salokangas vill speciellt tacka Tiina Schreck för det fina samarbetet med Hangö stad. Evenemanget arrangeras med ett aktivt team, operativt kunnande och gemensamma resurser - men så fungerar också själva grenen.

- Liksom skate- eller snowboarding är det en enmansgren som automatiskt genererar gemenskap, säger Salokangas.

Merijoogas Marja Salokangas visar allround Windsurfer-seglingsbrädan som också kan användas som sup-bräde. Bild: Privat: Jaakko Rewell

Det understryks också av uppsättningen deltagare i lördagens tävling. Gamla rävar, bland andra finska och nordiska mästare i de olika vindsurferklasserna från och med 1975, som Heikki Jalkasmäki, Georg Kluss, Karri Kivelä, Calle Nyman och Heikki Vahtera, samt Salokangas själv, tävlade i vindsurfing redan på 80-talet. Nya talanger välkomnas också i tävlingen.

Vindsurftävlingen ska ankra intresset för andra lättillgängliga sportgrenar i Hangö, och inspirera andra att ordna liknande evenemang runt om i Finland.

– Sup, havsyoga och vindsurfing är grenar, som man kan göra i alla åldrar, säger Salokangas. Huvudsaken är att man deltar och försöker.

Till havs

Havet och kusten i Hangö ger alla förutsättningar för träning, sport och välmående.

– Staden ligger perfekt beläget vid roten av Östersjön, säger Salokangas. De närliggande kobbarna hjälper nybörjare att kartlägga hur de rör sig i vattnet, och vågorna hämtar alla tillbaka in i Regattastrandens vik. Deltagarnas säkerhet går före allt annat - både på land och på bräden.

– Vi hoppas alla de är många som följer med tävlingen håller säkerhetsavstånden och är försiktiga, säger Salokangas. Men det är skönt att samlas ute och njuta av något roligt tillsammans.

Det finns också möjlighet att pröva brädena vid Merijoogas depå vid Regattastranden. Vindsurfingtävlingen ordnas lördagen den 11 juli klockan 11-17, och söndagen därpå ordnas en utflykt med sup- och vindsurfbräden.

- Vi hoppas att tävlingen väcker upp de som någon gång var aktiva och tar med de som är intresserade, säger Salokangas. Det viktigaste att vi tar del av havet och möjligheterna tillsammans.

Mera info om evenemanget finns på Windsurfers och Merijoogas hem- och Facebooksidor.

Mer läsning