Venäläinen tv-kanava kuvaa Hankoniemellä

Bild: Sarah Grönstrand

Valtiollinen tv-kanava Kultura tekee ohjelmasarjan neuvostoajan muistomerkeistä ja tapahtumista Euroopassa toisen maailmansodan aikana.

Venäläisen tv-kanava Kulturan kuvaustiimi kiertelee neljänä päivänä Hankoniemellä haastatellakseen eri henkilöitä ja vieraillakseen toiseen maailmansotaan kytköksissä olevilla muistomerkeillä ja paikoilla. Keskiössä ovat neuvostosotilaisiin ja Neuvostoliiton sotavoimiin yleensä liittyneet paikat ja tapahtumat.

Otokset sisältyvät laajempaan ohjelmasarjaan.

– Ohjelman käsikirjoitus on todella kunnianhimoinen. Tv-tiimi vierailee monissa maissa ja kuvaa useissa eri paikoissa, kertoo ilmailuhistorioitsija Carl-Fredrik Geust, johon kuvausryhmä otti yhteyttä jo varhaisessa vaiheessa ja jota tullaan haastattelemaan ohjelmassa.

Geust on Neuvostoliiton ilmailuhistorian asiantuntija, joka on hyvin perillä toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista myös läntisellä Uudellamaalla.

Tapaa paikkakuntalaisia

Ryhmä aloittaa vierailunsa alueella torstaina ja aikoo ehtiä ennen lähtöään sunnuntaina kuvata muun muassa neuvostoliittolaisten hautausmaan Täktomissa, Lappohjan rintamamuseon ja eri paikkoja Hankoniemellä.

Tv-tiimi tulee tapaamaan Venäjän suurlähettilään, Hangon kaupungin edustajia ja paikkakuntalaisia, joilla on muistoja sota-ajalta tai jotka ovat hyvin perillä tapahtumista.

– Käsikirjoitus on erittäin monipuolinen. Ryhmä haluaa saada myös nykyisen virallisen kuvan sodasta, kertoo Geust, joka jo pitkään on osallistunut myös Venäjän puolelle jääneiden kaatuneiden suomalaissotilaiden jäännösten etsimistyöhön.

– Kyse on molemminpuolisesta yhteistyöstä. Mitä enemmän autamme venäläisiä, sitä avuliaampia he ovat meitä kohtaan.

Carl-Fredrik Geust kertoo, että yhteistyön ansiosta äskettäin on tunnistettu Itä-Karjalan pohjoisosassa Valkoisen meren lähistöllä maahan syöksynyt suomalainen lentokone.

Paljon katsojia

Länsi-Uudellamaalla asuva yrittäjä ja paikallishistorioitsija Alexander Ishchenko toimii kuvausryhmän yhteyshenkilönä, oppaana ja tulkkina. Hän kertoo, että Kultura-kanavalla on paljon katsojia Venäjällä.

– Kanava esittää erilaisia kulttuuriohjelmia – historiaa, konsertteja... kaikkea mitä liittyy sanaan kulttuuri.

Kuvausryhmä aloitti kuvausmatkansa 1. toukokuuta ja on jo ennättänyt käydä Serbiassa, Kroatiassa ja Ruotsissa ennen saapumistaan Suomeen. Täältä matka jatkuu Viroon ja Latviaan.

Mer läsning