Varovaisuutta liikenteessä

Koulut alkavat ensi viikolla. Lähes 700 koululaista palaa pitkän ja lämpimän kesäloman jälkeen koulunpenkille ja päivittäisiin rutiineihinsa.

Sen lisäksi kahdeksisenkymmentä ensiluokkalaista aloittaa koulunkäynnin tänä vuonna. Ensimmäinen koulupäivä on heidän elämässään virstanpylväs. Koulu on uusi, vieras ja jännittävä tuttavuus. Useimmille siitä tulee kuitenkin nopeasti paikka, jossa tapaa uusia ystäviä samalla kun siinä sivussa oppii uusia asioita.

Tämä on mielenkiintoista aikaa myös vanhemmille. Kun lasten uudet ystävät tulevat käymään, ei kestä kauaakaan ennen kuin myös vanhemmat saavat uusia tuttavia. Monille näistä muodostuu uusi yhteysverkosto loppuelämäksi.

Koulun alkaminen ei kuitenkaan ole ainoastaan jännitystä ja iloa. Monille ekaluokkalaisille kyse on ensimmäisestä kerrasta, jolloin he liikkuvat yksin kodin ulkopuolella. Vapaus liikkua vapaasti ennen koulutunteja ja niiden jälkeen merkitsee vastasaavutettua iloa yhdistettynä huolenaiheeseen.

Hangon läpi kulkee vuosittain satojatuhansia rekkoja. Monille kuljettajille Hanko on ennestään tuttu paikka ja liikenne sujuu ongelmitta. He tietävät, missä koulut sijaitsevat ja lapset liikkuvat.

Joukossa on kuitenkin myös kuljettajia, jotka eivät tiedä, missä lapsia on liikenteen seassa. Ja joukossa on myös paljon ekaluokkalaisia, jotka eivät ole ennen olleet yksin liikenteessä.

Osalla satamassa toimivista yrityksistä on tapana opettaa lapsille, miten huono näkyvyys kuorma-autonkuljettajilla on kaupunkiliikenteessä. Etenkin ohjaamon lähellä olevat lapset ovat vaarassa, koska he jäävät kuljettajan sokeaan kulmaan. Monet hankolaislapset ovat logistiikkayritysten ennakoivan otteen ansiosta nähneet käytännössä, mitä tämä tarkoittaa, mutta uudet ensiluokkalaiset eivät tiedä asiasta.

Kaikkien autoilijoiden on näin koulujen alkaessa syytä tarkkailla omaa liikennekäyttäytymistään. Myös ensiluokkalaisten vanhempien on syytä kävellä läpi koulutie joitakin ylimääräisiäkin kertoja lasten kanssa ennen kouluvuoden alkua. Ja vaarapaikat on aiheellista osoittaa ja opettaa, miten niiden läheisyydessä on käyttäydyttävä. Yksikin onnettomuus, jossa lapsi loukkaantuu, on liikaa. Huolehtikaamme siitä, ettei yhdenkään koululaisen henki ja terveys vaarannu liikenteessä.

Harald Grönstrand Redigerare

Mer läsning