Världscupens grundare besökte Seahorse Week: "Om man ska ha tävlingar på mindre orter måste de vara speciella"

Kan evenemang. Max E Ammann är numera pensionär, men var direktör för världscupen i banhoppning fram till sin pension 2003. Bild: Patrik Lindström

Max E. Ammann är känd som mannen bakom världscupen i banhoppning. Han besökte hopptävlingarna Seahorse Week i Hangö

För många ryttare är Seahorse Week i Hangö sommarens höjdpunkt. Hopptävlingarna lockar deltagare ända från Rovaniemi och lokalt är de ett viktigt evenemang som lockar tusentals åskådare per dag.

En av åskådarna ser på tävlingarna med ett lite större perspektiv. I VIP-tältet sitter schweizaren Max E. Ammann som är mannen bakom världscupen i banhoppning.

I världscupen är de flesta tävlingarna i stora städer såsom Paris, Washington DC eller Helsingfors. Men en del tävlingar ordnas på mindre orter.

– Om man ska ha tävlingar på mindre orter måste de vara speciella.

Och det kravet tycker han tävlingarna i Hangö uppfyller.

– Till att börja med är själva staden längst söderut i Finland och en badort med sina stränder, bra restauranger och lyxiga hotell. Här finns både träd och stränder, det finns en charm på orten, säger Ammann.

Tävlingarna ordnas mitt i Hangö centrum. När Ammann blickar ut över banan syns både vattentornet och kyrktornet. Inne på gymnasiets gård står hästar uppstallade och den tillfälliga ridbanan är kantad av träd.

För att ta sig till närmsta badstrand krävs bara en promenad genom Parkdammen, där många ekipage varvar ner efter sin ritt.

Kända åskådare. Seahorse Week i Hangö fick besök av värlscupens grundare Max E Amman och en av Helsinki Horse Shows grundare Tom Gordin. Bild: Patrik Lindström

Evenemang behöver ett ansikte

En bra ort är ändå inte den enda ingrediensen som behövs.

– Det behövs starka personer som ordnar evenemanget och en person som håller i trådarna, den delen kan inte skötas av en kommitté.

– I kommittén ska man ha goda vänner som litar på varandra.

Ammann vet vad han pratar om. Det är ändå han som sett till att det finns en världscup i banhoppning och han var den starka personen som höll i trådarna i flera år.

Men före han började jobba för att ordna världscupen hade han grundat ett internationellt förbund för ridsportsjournalister och varit presschef på Olympiska spelen. Han visste vad som krävdes för ett lyckat evenemang och började fundera.

– Varför har vi inte en världscup i banhoppning liksom i formel 1?

Under OS i Montreal 1976 fick han en chans att ställa frågan till Prins Philip av England, som då var ordförande för internationella ridsportförbundet FEI.

– Han sa, kom med ett förslag.

Det gjorde Ammann och två år senare är han direktör för världscupen och ordnar den första tävlingen i Washington DC i oktober 1978.

– För att marknadsföra världscupen skickade vi ut 1 000 telex till journalister. Det var mycket viktigt, men mycket jobb.

Sponsorer är a och o

Det leder oss in på den tredje ingrediensen som behövs för ett lyckat evenemang, nämligen sponsorer.

– Mitt råd är att se till att evenemanget är välfinansierat.

Det är delvis tack vare en stark sponsor som den första världscupfinalen blev en succé i Göteborg 1979.

– I dag är det svårt att förstå hur sporten skulle överleva vintern utan världscupen.

Men hur lyckat ett evenemang än är så måste det utvecklas.

– När evenemanget är över ska man fundera på vad som gick bra och vad man borde korrigera till nästa gång.

Det har Tom Gordin som är en av de som grundade Helsinki International Horse Show medveten om. Det är han som bjudit in Max E. Ammann till Hangö.

– När showen ordnades för 20:e året löpte allt fantastiskt. Så vi kopierade programmet till nästa år. Halvvägs genom tävlingarna frågar en person varför vi ändrat så mycket från fjolåret som gick så bra fast vi inte ändrat något, säger han.

Ammann var något av en mentor åt Gordin när han grundade Horse Show.

– Ett av hans bästa råd är förbli vän med ryttarna. Det är otroligt att hästarna reser till Helsingfors år efter år, fast det är så nära polcirkeln.

Föddes 18 oktober 1938 i Ermatingen i Schweiz.

Har varit chefredaktör för Luzerner Tagblatt, Swiss American Review och L’Annee Hippique.

Han har också varit utrikeskorrespondent i New York för Schweiziska, Österikiska och Tyska tidningar.

Grundade ett internationellt förbund för ridsportsjournalister.

Var direktör för världscupen i banhoppning från 1978 till 2003.

Mer läsning