Varg utanför skola i Hangö?

Gråben. De spår som hittades i skogen bakom skolan och dagiset vid Rilaxgatan bekräftar att det kan ha varit en varg som var i farten. Bild: Mostphotos

Polisen har fått en vargobservation av en privatperson i Hangö. Sannolikt var iakttagelsen riktig.

Observationen gjordes på onsdag förmiddag vid Tita-Marian koulu i Hangö norra.

På polisens informationsavdelning bekräftar kommissarie Ilmari Hallamaa att det gjorts en anmälan och att en patrull är där för att undersöka om det rör sig om en varg eller möjligen en stor hund.

Hur går ni tillväga för att verifiera att det var en varg?

– Polisen undersöker möjliga spår och vi kan ta hundar till hjälp. Ibland samarbetar vi med lokala jaktföreningar och deras spårhundar.

Vargobservationer är ganska vanliga i Västra Nyland, men så länge inte man vet om det var en varg eller inte ser Hallamaa inte att det är orsak till panik.

Kontaktpersonen för storvilt i Västra Nyland, Bo-Krister Lindholm, utesluter inte att det kan röra sig om en stor hund:

– Det är vanligt att det springer hundar lösa, men vi måste få kalla fakta.

Vargen är ett skyggt djur, men det är ändå allt skäl att vara försiktig om man är osäker.

– Nu har man gjort rätt när man anmält saken så att rätt instanser undersöker det. Det man kanske inte skall göra är att lägga ut på sociala medier innan uppgifterna är bekräftade, för att undvika att skapa panik, säger Lindholm.

På skolan säger rektor Timo Leijon att man diskuterar saken med personalen:

– Alla vet nu om att det möjligen varit en varg på bakgården, och vi har diskuterat hur vi hanterar situationen. Vi säger inget åt barnen för att inte skrämma upp dem, men vi är försiktiga.

Skolgården är inhägnad men det staketet är sönder på ett ställe som vetter mot en skogsdunge.

Leijon säger att man försöker hålla raster som vanligt, men att många vuxna i så fall är ute och att man håller sig nära skolan.

Bo-Krister Lindholm berättar en stund senare att en lokal jägare finns på plats för att undersöka saken.

På basis av spår som hittades i terrängen, antar man att det kan ha rört sig om en varg.

– Men det är svårt att fastställa till hundra procent, för spåren ändrar under dagens lopp, berättar Lindholm, och djuret är förmodligen långt borta redan för det har rört sig så mycket folk på området.

Kommissarie Markus Ramstedt från Raseborgspolisen meddelade kl 15 efter att ha talat med jägarna, att det högst troligt handlar om en varg.

Mer läsning