Vapaaehtoiset siivosivat Dödörenin: "Eihän ympäristön siistinä pitäminen voi olla niin, että joku porukka käy keräämässä toisten jätteitä pois”

Telttailijoiden jätöksiä. Vapaaehtoiset löysivät Dödören saarelta kaikkea mahdollista, kuten telttailijoiden jälkeensä jättämiä pressuja. Bild: Anna-Maija Ahokas

Neljätoista vapaaehtoista kävi äskettäin Dödörenillä poimimassa roskia. Saari siivottiin myös viime vuonna, mutta sillä oli taas niin paljon roskia, että se oli tarpeen siivota tänäkin vuonna.

Neljätoista vapaaehtoista matkasi Tulliniemen länsipuolella sijaitsevalle Dödörenin saarelle poimimaan roskia.

–Eihän ympäristön siistinä pitäminen voi olla niin, että joku porukka käy keräämässä toisten jätteitä pois, puuskahtaa työhön osallistunut Anna-Maija Ahokas.

Telttailijoiden jätteitä. Vapaaehtoiset löysivät Dödören saarelta kaikkea mahdollista, kuten telttailijoiden jälkeensä jättämiä pressuja. Bild: Anna-Maija Ahokas

Dödörenin siivoamisajatuksen isä oli Aarni Nummila.

– Liikun paljon saaristossa ja näen paljon roskia.

Roskia telttailun jäljiltä

Saarelta löytyi kaikkea mahdollista. Muun muassa hehkulamppuja, loisteputkia, pressuja, pulloja, purkkeja, kenkiä, pohjallisia, muovipakkauksia ja –kääreitä.

Erityisen paljon alueelta löytyi tyhjiä haulikon patruunoiden muovihylsyjä, köyttä, nyörejä ja pahvia.

Nummila uskoo, että Hangon edustan saarille kertyy erityisen paljon roskia tuulten ja virtojen matkassa Itämereltä.

– Dödörenillä näkyy selvästi kuitenkin myös, että ihmiset ovat telttailleet saarella. Kaikki leirivarusteet on jätetty jälkeen, eikä se näytä mitenkään hyvältä, kertoo Nummila.

Säkittäin roskia. Roskia kertyi reilut viisitoista jätesäkillistä. Osaa roskista, kuten suojapeitteitä, ei laitettu jätesäkkeihin. Bild: Anna-Maija Ahokas

Ahokas miettii, voisiko kyse olla ihmisten saamasta kasvatuksesta.

–Siitä, mitä kouluissa opetetaan ja kuinka asioista puhutaan. Siitä, että jokainen haluaa pitää retkeilypaikat siisteinä ja turvallisina.

Vinkkejä kaikille

Aarni Nummila suunnittelee muitakin siivouskampanjoita saarille tulevaisuudessa.

– Kaikilla saarilla on muovia riittämiin.

Mutta hänellä on myös vinkkejä annettavana kaikille, jotka haluavat olla omatoimisesti hyödyksi.

– Kaikki saaristossa liikkuvat voivat ottaa mukaansa pussin ja poimia siihen hieman ylimääräisiä jätteitä. Sitä voi pitää hintana siitä, että saamme nauttia luonnosta.

Kiinnostaa monia

Vapaaehtoisjoukkoon kuului tänä vuonna monia muistakin kunnista kuin Hangosta eli muun muassa Salosta, Helsingistä, Espoosta, Forssasta, Kirkkonummelta, Mikkelistä ja Porvoosta.

– Varmaan perimmäinen syy on se, että haluamme siistiä saaristoamme. Vaikka saarissa vieraileville pitäisi olla itsestään selvää, ettei saareen jätetä roskia. Se, minkä jaksaa kantaa saareen, on jaksettava myös tuoda pois, korostaa Lahdessa asuva Ahokas.

Siivoustalkoot saavat monet liikkeelle

Neljätoista eri kunnista tullutta vapaaehtoista siivosi yhden Hangon edustan saarista.

Siivoamista ei tehty minkään tietyn yhdistyksen nimissä, vaan vapaaehtoiset kuuluvat eri yhdistyksiin.

Hangon kaupunki toimitti roskat loppukäsittelyyn.

Yritys Sunfun tarjosi osallistujille edestakaisen kuljetuksen saarelle.

Jaksaakseen siivota koko päivän, ryhmä sai ruokaa K-kaupasta Hangosta ja lainata käyttöönsä Katulähetyksen keittiön ruuanvalmistusta varten.

Majakkaseura tarjosi halukkaille yöpymis- ja saunomismahdollisuuden.

Mer läsning