Valtuutettujen joululahjat kaupunkilaisille

Kultareunus. Tom Rönnblad ja Yrjö Sahlstedt toivat omat ehdotuksensa ensi vuoden budjettiin.. Bild: HT arkiv

Kaupunginvaltuuston budjettimankelin yhteydessä 10.12. päätettiin kahden epätavallisemman aloitteen toteuttamisesta.

Ensimmäiseksi päätettiin varata pesämuna kaupunginvaltuuston kokousten tallentamiseen tarvittaviin laitteisiin.

SDP:n Tom Rönnblad sai läpi ehdotuksen korvamerkitä budjetista 15 000 euroa laitteisiin, joilla valtuuston kokouksia voidaan tallentaa.

Kansliapäällikkö Lasse Tallqvist otti esiin, että laiteasiaa on jo käsitelty kaupunginhallituksessa ja että asia on uudelleen käsittelyssä, koska joitakin käytännön asioita ja yksityiskohtia kokonaisuudesta tulee vielä selvittää.

Farssimaisia käänteitä

Kokouksessa oltiin menossa jo eteenpäin, kun äänenpainot salissa nousivat: Rolf Nyströmin (sitoutumaton) ääni ei ollut kuulunut hänen halutessaan tukea aloitetta.

Seurasi hetken sekaannus, kun korokkeella ei heti ymmärretty, mistä on kysymys. Muut salissa olleet valtuutetut todistivat, että Nyström oli todella puhunut hetkeä aikaisemmin.

Tallqvist kehotti puhumaan hieman kovempaa, johon Rönnblad vastasi, että ukkosen vuoksi käytöstä poistetut pöytämikrofonit voitaisiin pikkuhiljaa korjata.

Farssimaiset käänteet päättyivät siihen, kun Nyström äänesti toisen valtuutetun kanssa tyhjää, vaikka oli hetki sitten ilmoittanut tukevansa hanketta.

Rönnbladin aloite sai 15 ääntä, kaupunginhallituksen ratkaisu 14, ja 2 äänesti tyhjää. Näin ollen budjettiin varattiin 15 000 euroa valtuustosalin tekniikkaan.

Kaatopaikasta ulkoilualueeksi

Illan toinen yllätysnumero nähtiin investontibudjetin yhteydessä.

Tässä kohtaa Yrjö Sahlstedt (SFP) ehdotti, että ne 20 000 euroa, jotka on varattu Koverharin alueen ympäristön hoitoon, käytettäisiinkin Tehtaanniemelle rakennettavaan, esteettömään jalkakäytävään. Jaana Pulkkinen (SDP) tuki ehdotusta.

Aikaisemmin syksyllä käytiin vilkas debatti siitä, että Tehtaanniemelle on asetettu sellaisia esteitä, jotka tekevät liikuntarajoitteisten ja lastenvaunujen kanssa liikkuvien pääsyn alueelle mahdottomaksi. Sahlstedt puhui kaatopaikasta, mihin Urpo Hyttinen (Vas) tarttui ja totesi, että tässä yhteydessä tällaista sanaa ei voi alueesta käyttää.

Teemu Köppä (Vihreät) pohti, miksi kaatopaikan puhdistukseen varattu raha nähdään kultakaivoksena, josta voi lapioida rahaa muihin kohteisiin, kuten Jorma Nousiaisen kuntoportaisiin ja nyt myös Sahlstedtin ehdotukseen. Tähän maanrakennuspäällikkö, teknisen ja ympäristöviraston johtaja Jukka Takala kommentoi, että puhdistusoperaatio on ympäristötekninen asia, johon voi olla mahdollista saada myös ulkopuolista rahoitusta.

Keskustelun jälkeen suoritettu äänestys päättyi luvuin 28-3, ja hankolaiset saanevat esteettömän jalkakäytävän Tehtaanniemelle.

Mer läsning