Vaccinerar på ackord

Frisk i vinter. I mitten av november inleds vaccineringen mot influensa på hälsocentralen. Ulrika Hellman är en av dem som tar emot klienter lördagen 16.11. Bild: Johanna Lindholm

Vaccineringen mot influensa inleds lite senare än tidigare är, men desto mer effektivt.

Lördagen den 16 november får vuxna som hör till riskgruppen vaccinera sig mot influensa på hälsocentralen.

– Det är många som frågat när vi börja ge influensavaccin. Under tidigare år har vi inlett vaccinationerna vid det här laget, men i år har det varit lite leveransproblem med vaccinet.

Det berättar hälsovårdare Ulrika Hellman, som är en i Terveystalos personal som kommer att vara på plats lördagen 16.11.

Första lördagen

– Det är första gången vi vaccinerar på en lördag, men vi gör det för att komma i gång. Vi är flera par som jobbar, en som sticker och en som antecknar uppgifter, så det torde gå undan ganska bra.

Hellman betonar att de som ingår i en riskgrupp har förtur. Det handlar bland annat om personer som på grund av sitt hälsotillstånd är extra utsatta för influensa, gravida, barn mellan 6 månader år 6 år eller personer som fyllt 65.

– Sista slutligen är det ganska många som hör till riskgruppen.

På hälsocentralen tar man ändå endast emot vuxna. Barn och ungdomar sköts på rådgivningen eller i skolan.

För dem som hör till riskgruppen är vaccinet gratis, andra får hämta ut det på apoteket och betala en avgift för besök hos sköterska som är 8,80 euro.

Det är en läkare, hälsovårdare eller sjuksköterska som avgör vem som hör till en riskgrupp.

Varför är det viktigt att vaccinera sig?

– Om drabbas av influensa kan man bli väldigt sjuk. Influensa är inte att förväxla med vanlig förkylning. För en del kan det vara direkt farligt för hälsan att få influensa, till exempel för folk som har problem med hjärtat, säger Hellman.

Mer läsning