Uutta musiikkia ja tunnettuja laulelmia pianoillassa

Bild: Kristoffer Åberg

Säveltäjä, tuottaja ja muusikko Thomas Enroth on ajankohtainen syksyn konserttikiertueellaan. Hangossa hän vierailee 11. lokakuuta.

Thomas Enroth oli oikeastaan ajatellut pitää vapaata luodakseen syksyn aikana uutta musiikkia. Niin ei kuitenkaan käynyt.

– Ajatus oli pitää Skymning Gryning –konserttien jälkeen tauko. Sitten minusta kuitenkin tuntui, että haluan jatkaa samalla tyylillä vielä jonkin aikaa, joten lykkäsin vapaani joulun jälkeen pidettäväksi, hän kertoo.

Ruotsinkielinen Flyttfågeln-konserttikiertue on sittemmin löytänyt muotonsa. Kyseessä on pianoilta, jossa esitetään enimmäkseen Thomas Enrothin itsensä säveltämää instrumentaalimusiikkia. Ohjelmistossa on kuitenkin mukana myös tunnettuja Höstvisanin (Syyslaulu) ja Plocka vill jag skogsviol (Metsäniityn orvokkeja tahdon poimia) kaltaisia suomenruotsalaisia laulelmia.

Oratorio Skymning Gryning, jonka Enroth kirjoitti yhdessä Thomas Lundinin kanssa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi, oli menestys. Pianoilta Flyttfågeln (Muuttolintu) muistuttaa oratoriota yhdellä suurella eroavuudella – konsertissa ei esitetä laulua. Siinä esiintyy sen sijaan kuusi sinfoniaorkesterin Orchestra Aurora Finlandican soittajaa. Enroth itse soittaa pianoa konsertissa, jota julisteen mukaan kuvaillaan liikuttavaksi aikamatkaksi elämän halki - "En rörande resa genom livet".

Pianoilta koostuu musiikista, jota täydennetään kuvauksilla kappaleiden synnystä.

– Ilta on kooste tähänastisista töistäni. Kiedon yhteen kansanmusiikin ja klassisen musiikin, Enroth kertoo.

Illan aikana esitetään kappaleita myös Thomas Enrothin uudelta levyltä.

On haasteellista houkutella niin paljon yleisöä, että konsertti on taloudellisesti kannattava, kun esitetään vain soitinmusiikkia.

– Haluan antaa yleisölle nostattavan ja suuren elämyksen. Näinä kiireisinä aikoina saattaa olla ihanaa vain saada istua rauhassa ja kuunnella musiikkia.

Thomas Enroth on tottunut konserteissa olemaan pianonsa tai flyygelinsä kanssa hieman taka-alalla. Nyt hän kerrankin tulee olemaan näyttämöllä etummaisena.

Konsertti järjestetään Hangon kaupungintalon juhlasalissa torstaina 11. lokakuuta kello 19.