Uusi S-market saattaa houkutella pienyrittäjiä junaradan pohjoispuolelle – Vuorikadun yrittäjät ovat huolissaan

Jotkut Vuorikadun yrittäjistä ovat huolissaan siitä, että kauppoja saattaa hävitä kävelykadulta, jos S-market muuttaa pohjoisemmas. Pohjoispuolen yrittäjät asennoituvat hankkeeseen myönteisesti.

Suunnitelmat S-marketin siirtymisestä junaradan pohjoispuolelle ovat edenneet niin pitkälle, että nähtävillä on kaksi kaavaluonnosta.

S-marketin kaavat

Osuuskauppa Varuboden-Osla haluaa rakentaa uuden myymälän Esplanaadin ja Halmstadinkadun kulmauksessa sijaitsevalle Teboilin tontille.

Myymälän viereen on suunnitteilla pysäköintialue ja kylmäasema.

Uusi myymälä johtaisi siihen, että junaradan eteläpuolella sijaitseva S-market suljetaan.

Siirtymisen mahdollistaminen edellyttää asemakaavamuutosta.

Alueesta on laadittu kaksi kaavaluonnosta.

Kummassakin on kyse päivittäistavaramyymälästä sekä pienistä, ruokakaupan kanssa saman katon alle tulevista kaupoista sekä pysäköinnistä ja tankkausasemasta.

Kaavaluonnoksissa on esitetty 4 300 neliömetrin kerrospinta-alaa. Liikekiinteistön myymäläpinta-ala olisi 2 200 neliötä.

Vaihtoehto 1

Uusi myymälä sijoitetaan alueelle, jossa nyt sijaitsee tankkausasema.

Myymälän itäpuolella on pysäköintialue ja uusi tankkausasema.

Vaihtoehto 2

Uusi myymälä sijoitetaan lähemmäs junarataa.

Liikenne Pitkäkadulta päättyy myymälän alueella.

Niille on yhteistä, että S-marketille kaavoitetaan suuri liikerakennus, johon mahtuu myös kolme niin sanottua esimyymälää tai pienkauppaa.

Kaavassa ei eritellä, minkälaisista erikoismyymälöistä olisi kyse tai minkälaista vuokraa tiloista peritään.

Enid Sandin ja Petra Biström ovat kumpikin yrittäjiä Vuorikadulla. Sandin on myös yhdistyksen Hanko City puheenjohtaja. Yhdistyksessä ollaan huolestuneita, että asiakasvirrat häviävät eteläpuolelta, ellei alueella ole ruokakauppaa.

– Kadun kannalta on paha asia, jos suunnitelmat toteutuvat, sanoo Sandin.

Tyhjä kävelykatu on surullinen

Konsulttiyritys on listannut kaupungin teettämään raporttiin S-marketin muutosta aiheutuvia etuja ja haittoja. Kävelykadulle mahdollisesti aiheutuvat haitat ovat mukana listalla.

– Tuntuu hölmöltä, että ensin on panostettu kävelykatuun ja sen jälkeen siirretään kaikki pohjoispuolelle. Mitä kävelykadulla sitten tehdään? Liiketoimintahan häviää täältä tällä menolla, toteaa Biström.

Sekä Sandin että Biström kokevat, että kävelykatu on hieno patsaineen, talvivalaistuksineen ja kesäkukkaistutuksineen.

– Olisi surullista, jos se jää tyhjäksi.

He kehuvat samalla kaupunkia viime vuosien aikaisesta hyvästä kävelykadun hoidosta.

– Kaupunki on hoitanut kävelykatua erinomaisesti hiekoituksesta auraukseen sekä puisto-osaston tekemiin koristeluihin, ylistää Sandin.

– Pienet asiat tuntuvat hyviltä meistä toimintamme parissa sinnittelevistä, vakuuttaa Biström.

Pyrkivät lisäämään viihtyisyyttä. Sekä kaupunki että Vuorikadun yrittäjät pyrkivät tekemään kävelykadusta viihtyisän. Jouluaikaan kävelykatua koristivat rakennusten väliin asennetut jouluvalot. Bild: Sarah Grönstrand

Kauppa muuttaa lähemmäs asiakkaita

Yksi raportissa mainituista eduista on, että kilpailu kiristyy ja asiakashinnat halpenevat. Lisäksi useimmat hankolaiset asuvat rautatien pohjoispuolella.

Sandin ja Biström ovat kuitenkin huolissaan kauppapalvelujen saavutettavuudesta.

– Se on ikävää kaikkien tällä puolella asuvien ikäihmisten kannalta, jotka haluavat asioida itsenäisesti, sanoo Biström.

Uskotteko, että Vuorikadun yrittäjät tuntevat houkutusta muuttaa saman katon alle S-marketin kanssa?

– Vaikea sanoa. Se riippuu tietysti monista eri asioista, kuten vuokrasta ja siitä, onko kaupan noudatettava ruokakaupan aukioloaikoja, Sandin vastaa.

Myönteinen asenne muuttoon. Ann-Sofi Erikssonin Anni's Barbershop sijaitsee junaradan pohjoispuolella S-marketille nyt kaavailtujen tonttien vieressä. Hän uskoo, että S-marketin muutosta olisi hänelle hyötyä, vaikkei hän kiinnittänytkään siihen huomiota hakiessaan paikkaa parturiliikkeelleen. Bild: Sarah Grönstrand

– En näe mitään hohtoa siinä, että toimii saman katon alla kuin ruokakauppa, Biström toteaa.

Hän asennoituu kuitenkin samalla käytännöllisesti tulevaisuuteen.

– Olen tietysti ajatellut muuttoa toiselle puolelle. Ympäristö ei kuitenkaan ole erityisen ihastuttava ja yhteisöllisyys häviää.

Myönteisiä yrittäjiä pohjoisessa

Parturi Ann-Sofi Erikssonin liike sijaitsee junaradan pohjoispuolella. Hän asennoituu myönteisesti mahdolliseen muuttoon.

– Sanotaan vaikka, ettei S-marketin muutto voi haitata yritystoimintaani, mutta on tietysti sääli, jos toinen puoli tyhjenee, hän sanoo.

Hänellä on ollut viime vuoden toukokuusta alkaen yritys Anni's Barbershop Palokunnankadulla, joka on aivan nyt kaavamuutoksen kohteena olevan alueen vieressä. Suunnitelmat S-marketin siirtymisestä ovat olleet pitkään käsittelyssä, mutta Eriksson ei kiinnittänyt siihen huomiota etsiessään paikkaa yritykselleen.

– Valitsin tämän paikan lähinnä, koska täällä on toiminut parturi yli 30 vuotta ennen minua ja koska tänne pääsee kätevästi autolla.

Keskusta saattaa siirtyä. Hangon Vuorikadun yrittäjät pelkäävät liiketoiminnan tyrehtyvän kävelykadulla keskustan painopisteen siirtyessä pohjoisemmas. Bild: Sarah Grönstrand

Erikssonin liikkeen vieressä on Paul Lehtisen Hangon Pyörähuolto. Hänkään ei usko muuton vaikuttavan yrityksensä toimintaan.

– Olen ainoa polkupyöräkorjaaja täällä, joten en usko asian vaikuttavan minuun. Ja eihän sitä tiedä, milloin se toteutuu. Minä olen ehkä silloin jo eläkkeellä, hän toteaa.

Anders Helander, jolla on Länsi-Uudenmaan Lukituspalvelu samassa rakennuksessa, asennoituu samoin muuttoon.

– En usko sen vaikuttavan minuun. Lukkokaupassa ei käydä päivittäin.

Ympäristölautakunta hyväksyi tammikuun lopulla esityksen, että nykyisen Teboilin alueen kaava asetetaan nähtäville.