Uusi oikeudenkäynti lähellä Outi McDonaldsin palkasta – kaupunginhallituksen puheenjohtaja vaatii, että kaupunki korjaa päätöksen

Jouko Kavander, Outi McDonald, Torbjörn Ekholm Bild:

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Kavander (SDP) on jättänyt oikaisuvaatimuksen koskien Outi McDonaldsin palkkaa. Hän katsoo, että päätös maksaa McDonaldsille palkkaa ajalta, jolloin hän oli laittomasti irtisanottuna, perustui tunteeseen, ei tosiseikkoihin.

Kaupunginhallituksen henkilöstöosasto päätti 10. huhtikuuta maksaa Outi McDonaldsille palkkaa ajalta, jolloin hän oli laittomasti irtisanottuna, mutta Kavanderin mukaan päätös ei perustu tosiseikkoihin.

– Minun mielestäni asia on aivan selvä. Kun kansliapäällikkö, joka on lakimies, on tutkinut asiaa ja tullut siihen lopputulokseen, että meidän ei kuulu maksaa hänelle huolimatta KHO:n päätöksestä, niin silloin asia on niin. Ehdotus, jonka Torbjörn Ekholm (RKP) teki henkilöstöosastolle, ei perustunut lakeihin ja määräyksiin, sanoo Jouko Kavander.

Ekholm on juuri se, joka ehdotti kaupunginhallituksen henkilöstöosaston kokouksessa, että kaupunki maksaisi korvauksen McDonaldsille ajalta, jolloin hän oli laittomasti irtisanottuna.

– Tavoitteeni on, että kaupunki selviäisi tilanteesta mahdollisimman pienillä kustannuksilla, jos vain mahdollista. Se että jätän oikaisuvaatimuksen, maksaa minulle jonkin verran, mutta tulee halvemmaksi kuin se, että kaupunki maksaisi korvausta hänelle, sanoo Kavander.

Hän huomauttaa, että hän jättää oikaisuvaatimuksen yksityishenkilönä.

– Ei ole muuta vaihtoehtoa. Toki on mahdollista, että kaupunginhallitus ottaa asian hoitaakseen, mutta minun täytyy ajatella omilla aivoilla. En pelkää, mitä äänestäjät ajattelevat tästä, sanoo Kavander.

Kaiken kaikkiaan Kavander sanoo, että hän ei ole tyytyväinen tapaan, jolla asiaa on käsitelty.

– Ajattelin nyt kuitenkin pelata tämän kortin. Minun täytyy tehdä tämä.

Luottaa selvitykseen

Torbjörn Ekholm sanoo perustaneensa esityksensä kokouksessa tosiasioihin, eikä pelkästään tunteisiin, niin kuin Kavander vihjailee oikaisuvaatimuksessaan.

– Osaston kokouksessa saimme kuulla tämän alan asioihin perehtyneen lakimiehen lausunnon. Minun tulkintani on, että asiaa ei käsitellä oikeudessa, mutta jos näin käy, kyseessä on prosessi, jota kaupunki ei voi voittaa, sanoo Ekholm.

Kun KHO teki päätöksensä marraskuussa, todettiin siinä, että McDonalds irtisanottiin laittomasti asiavirheen vuoksi. Oikeus ei näin ollen ole ottanut kantaa irtisanomisen syihin.

– Meidän pitää kunnioittaa KHO:n päätöstä, mutta nyt kaupunki tulkitsi, että sen ei tarvitse maksaa palkkaa, vaikka se on suorittanut laittoman irtisanomisen. Se ei mahdu minun päähäni, sanoo Ekholm.

Päätöksesi ei siis henkilöstöosastolla perustunut tunteeseen?

-Ehdotukseni perustui oikeudelliseen tutkimukseen.

Outi McDonald on tietoinen Kavanderin oikaisuvaatimuksesta ja sanoo olevansa yllättynyt.

– Tämä ei tunnu todelliselta. Lääkäriliiton lakimiehet ja työoikeuslakimiehet ovat tutkineet asiaa. Laki on selvä, kaupungin kuuluu maksaa palkka, sanoo McDonald.

Hän lisää, että oikaisuvaatimus tulee aiheuttamaan kaupungille lisäkuluja.

– Onko tosiaankin niin, että kaupunki haluaa jatkaa tätä prosessia? Jos kaupunginhallitus hyväksyy Kavanderin oikaisuvaatimuksen, toivon veronmaksajana, että päättäjät ja Kavander vastaavat kustannuksista. Poliitikoillahan on virkavastuu!