Uusi kuljetuspalvelu etsii kehittäjäasiakkaita

Mietteliäitä. Rosita Ahlgren ja Gunni Henriksson osallistuivat Siuntiossa uudesta kuljetuspalvelusta järjestettyyn tiedotustilaisuuteen. He korostavat kuljetuspalvelun luotettavuuden tärkeyttä. – Emme nykytilanteessa aina tiedä, tuleeko auto ylipäänsä. Se vaikuttaa arkeemme, he sanovat. Bild: Mira Strandberg

Läntisellä Uudellamaalla käyttöön otettavaa uutta kuljetuspalvelujärjestelmää testataan kevään aikana. Pilotointiin kaivataan asiakkaita Hangosta.

Tavoite on, että uusi toimija vastaa kesästä 2019 alkaen vanhus- ja vammaiskuljetuksista. Espoon kaupunki kilpailuttaa palvelut, jotka koskevat kaikkia läntisen Uudenmaan kuntia Hangosta lännessä Espooseen idässä. Myös Lohja, Kauniainen sekä kuntayhtymä Karviainen kuuluvat alueeseen.

Espoon kaupunki etsii parhaillaan kuljetuspalvelujen käyttäjiä, jotka ovat kiinnostuneita osallistumisesta uuden palvelun kehittäjäasiakasverkostoon.

– Kehittäjäasiakasverkosto on meille tärkeä yhteistyöfoorumi. Haluamme, että se on mahdollisimman laaja-alainen. Meillä ei ole vielä yhtään ilmoittautuneita Hangosta, kertoo projektiasiantuntija Marion Ticklén.

Uusi kuljetuspalvelu

Kattaa Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Siuntion, Inkoon, Raaseporin ja Hangon kunnat sekä kuntayhtymä Karviaisen.

Uuden kuljetuspalveluoperaattorin kilpailutus käynnistyy jo joulukuussa. Kuljetukset kilpailutetaan erikseen keväällä.

Koskee kaikkia vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain nojalla kuljetuspalveluja saavia.

Kyse on vuositasolla noin puolesta miljoonasta kuljetuksesta.

Palvelu tulee toimimaan kolmella kielellä: suomi, ruotsi ja englanti.

Kehittäjäasiakkaiksi ryhtymisestä kiinnostuneet voivat ilmoittautua kuntien sosiaalitoimistojen kautta tai täyttämällä linkin www.espoo.fi/kuljetukset2019 alta löytyvän ilmoittautumislomakkeen.

Uuden kuljetuspalvelun kilpailutus koskee 8 500 asiakasta.

Verkostoon ei myöskään kuulu yhtään kuljetuspalveluja sosiaalihuoltolain nojalla saavia käyttäjiä.

– Haluamme mielellään mukaan sellaisia käyttäjiä, jotta saamme mahdollisimman monia näkökulmia hankkeeseen.

Logistiikkayhtälö on vaikea

Uuden kuljetuspalvelun pitää toimia samoilla ehdoilla kaikkialla alueella. Tämä koskee muun muassa saatavuutta ja turvallisuutta.

–Palvelun pitää toimia ympärivuorokautisesti. Tavoitteemme on myös, että kuljetus on saatava kohtuullisen ajan kuluessa, vähintään 60 minuutin sisällä tilauksesta, sanoo projektipäällikkö Pasi Ojaniemi.

Saatavuus huolestuttaa asiakkaita haja-asutusalueella, koska taksin saaminen jo nyt on äärettömän vaikeata.

– Tulemme kuljetuksia kilpailuttaessamme kysymään yrittäjiltä, miten he ehdottavat, että tämä ongelma voitaisiin ratkaista. Yksi mahdollisuus on, että tilaamme autoja kuljetuksia varten koko päiväksi sen sijaan, että tilaamme yksittäisiä kuljetuksia, Ojaniemi toteaa.

Uusi kuljetuspalvelu koskee yhteensä noin puolta miljoonaa kuljetusta vuodessa. Hangossa uudistus koskee noin 250 asiakasta ja vuositasolla reilua 7 500 kuljetusta.