Uusi alusta vanhalle urheilukentälle?

Förnyad plan? Sea Horse Weeks tävlingsledare Mia Maukonen hoppas man skall kunna grundförbättra planen, så där går att både rida och utöva annan sport under hela året.Bild: HT arkiv

Sea Horse Week-yhdistys tutkii mahdollisuuksia rakentaa uusi pohja vanhalle urheilukentälle Hangon ruotsinkielisen yläkoulun ja lukion vierelle. Tämä mahdollistaisi sujuvammat järjestelyt hevoskilpailuja ajatellen ja kehittäisi käyttömahdollisuuksia.

Hevosurheilu, urheilu

Sea Horse Week ja Hangon kaupunki sopivat aiemmin tänä vuonna viisivuotisesta puitesopimuksesta Sea Horse Week- esteratsastuskilpailuille.

Kilpailut järjestetään vuosittain Hangon keskustassa heinäkuun lopussa. Kyseessä on yhteistyösopimus, joka helpottaa järjestelyjä ja vähentää pitkällä tähtäimellä byrokratiaa.

Eräs nyt selvitettävistä asioista on mahdollisuus rakentaa uusi pohja urheilukentälle. Pohja palvelisi eri lajeja ympäri vuoden.

Helpottaisi monia asioita

– Kentän nykykunnossa salaojitus toimii huonosti. Tämän takia meidän on joka vuosi ollut pakko rakentaa pohjan päälle, jotta ratsukot voisivat kilpailla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että meidän pitää ajaa sinne hiekkaa, joka viedään pois, kun kilpailut ovat ohi, selittää kilpailujen johtaja Mia Maukonen.

Ratsastajille sää on aina ollut jännityksen aihe, sillä kentän hiekka muuttuu sateella helposti mutavelliksi. Sellaisella on vaarallista hypätä ja yhtenä vuonna yhdistyksen suurpanostus, eli kilpailut piti jopa turvallisuussyistä keskeyttää.

– Pohja on kuin betonia, jonka takia sen yllä oleva materiaali sateessa helposti jää lillumaan sen päällä. Ja nykyäänhän meillä ei enää ole kevyitä kesäsateita, vaan kaatosateita.

Rakentamisvaihe on lisäksi se, joka tuntuu häiritsevän eniten naapureita. Hiekka ajetaan kentälle ja tasoitetaan pienillä traktoreilla, joilla on turvallisuussyistä sisäänrakennettu varoitussignaali, joka pitää ääntä aina kun traktori peruuttaa.

– Jos voisimme ratkaista asian toisella tavalla, hoituisivat kaikki nämä ongelmat samalla kertaa, sanoo Makonen.

Voisi palvella useampia hankolaisia

Maukonen näkee uuden alustan hyvänä pitkällä tähtäimellä.

– Jos löytäisimme materiaalin, joka tekisi käyttömahdollisuuksista monipuolisempia, palvelisi se muitakin hankolaisia. Maukosen tiedon mukaan kenttä ei ole ahkerassa käytössä.

– Sitä käyttää lähinnä Sea Horse Week ja loppuaika vuodesta kuluu koululiikunnan ja välituntien käytössä. Jalkapalloa ei siellä taideta enää pelata.

Maukonen ei sulje pois sitäkään mahdollisuutta, että uuden pohjan myötä voisi hevoskilpailuja järjestää muinakin vuodenaikoina.

Mitään kustannuslaskelmaa ei vielä ole.

– Tällä hetkellä tutkimme mitkä materiaalit voisivat sopia. Sen jälkeen täytyy tehdä budjetti ja katsoa voisimmeko ehkä löytää jonkun yhteistyökumppanin, joka osallistuisi rahoitukseen. Tällä hetkellä yhteistyökumppanimme on Hangon kaupunki.