Utvidgning och arrangerande av SFI-mästerskap på agendan

Johan Henriksson och Joakim Lignell hälsar att styrkelyft är en sport man kan börja utöva också i litet högre ålder. Alla är välkomna med. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Styrkelyft som gren har ett uppsving och lockar i nuläget fler kvinnor än män. Framgångar hos lokala utövare inspirerar och lockar publik till hemmatävlingarna.

- I styrkelyft lyfter vi inget över huvudet och i tyngdlyft lyfter man allt över huvudet, förklarar Johan Henriksson, viceordförande i HIK-styrkelyft, skillnaden mellan sporterna.

Han bekräftar att det är vanligt att man inte känner till distinktionen. Sporten har också sitt ursprung i tyngdlyftningen; den utgjorde hjälpövningar till tyngdlyftningen innan den blev en egen självständig gren.

- Men det är helt klart två olika grenar, de har ungefär lika många likheter som backhoppning har med längdåkning, ler Henriksson.

HIK-styrkelyft huserar sedan tre år tillbaka i Smörmagasinets byggnad nere i Västra hamnen. Där hyr man utrymmen av Port of Hanko. Föreningen har dryga tio aktiva medlemmar som regelbundet tävlar och därutöver ett åttiotal som bara kommer för att träna. Medlemstillströmningen har varit ganska stabil under senare år.

- Det börjar varje år en till två nya som vill tävla. Det är en takt som passar oss bra, eftersom vi är få som ska handleda dem innan de kan börja träna på egen hand, säger Henriksson.

Tävlingsdelen med träning och praktiska arrangemang faller långt på honom.

- Å andra sidan kan man ju tänka att flera nya aktiva på sikt kunde ha en avlastande effekt. Efter att de blivit varma i kläderna kan de hjälpa till att lära ut grunderna, inflikar Joakim Lignell som är föreningens kassör.

Lockar kvinnor

Just nu pågår ett litet uppsving för styrkelyftningen. Sett ur ett större perspektiv tror man att populariteten stigit som en följd av bilder på social media.

- Men visst handlar det också om att välmående i stort diskuteras mera, säger Lignell.

På lokalnivå finns ett intresse för sporten också för att föreningen har flera framgångsrika namn, däribland Johan Henriksson och Stefan Westerholm. Styrkelyft kanske i första hand uppfattas som en sport med macho-förtecken. Men faktum är att här skett en trendvändning. I Sverige var det i fjol fler kvinnor än män som utövade sporten. Samma trend ser man av i Hangö.

Vilka är bra fysiska egenskaper för styrkelyft?

- Det finns egentligen inte några särskilda, mycket handlar om vinklarna i kroppen. Många tror att det är fördel att vara kort, men det kan finnas en lång person som har bra vinklar för att lyfta, säger Henriksson.

- Man kan klara sig med olika attribut, man kan vara explosiv eller kanske ha råstyrka som sitt trumfkort, tillägger Lignell.

De tycker båda att en del av sportens tjusning ligger i att man så konkret kan följa upp hur träningen framskrider från gång till gång.

Utvidgning aktuell

Aktuellt inom föreningen under pågående verksamhetsår är att man utvidgar sina utrymmen, ett beslut som klubbades igenom under senaste årsmötet.

- Vi kommer att utvidga salen med ett avlångt korridorliknande utrymme. Tanker är att det används för funktionell träning; konstgräs, kälke och dylikt är beställt berättar Lignell.

Under hösten ska föreningen också stå värdar för SFI-tävlingar i Hangö. Evenemanget ska gå av stapeln i Hangö idrottshus, vilket möjliggör att rätt stor publik kan följa tävlingarna.

- Det är bra, för våra tävlingar brukar locka överraskande stor publik. En SFI-tävling här kan faktiskt ha fler åskådare än en FM-tävling annanstans, säger Henriksson skrattande.

Killarna tror att populariteten ligger i Hangös småskalighet, man känner de tävlande och vill komma och heja på dem.

- Plus att föreningen har väldigt långa anor i Hangö, säger Lignell

Femtio år - kanske

Föreningen börjar de facto närma sig femtio år, men det råder ingen allmän konsensus om från vilken tidpunkt man ska starta årsräknandet. Föreningsverksamheten startade i tiderna med tyngdlyft och har också omfattat body building innan det slutligen blev styrkelyft. Att inleda räkningen från det datum som föreningen registrerades är inte ett alternativ.

- Då har vi redan passerat femtiostrecket och missat hela jubileet, skrattar Lignell.

- Men man kunde kanske börja räknandet från det att föreningen antog namnet HIK-styrkelyft, funderar Henriksson.

Styrelsen lovar trolla lite med siffrorna så att det hela går ihop på ett elegant sätt, för femtioåringen ska firas.

- Vi är ju faktiskt en av Finlands äldsta föreningar i styrkelyft, konstaterar Lignell.

Föreningen har dryga tio aktiva som tävlar regelbundet, plus cirka 80 stödmedlemmar som tränar men inte tävlar.

Minimiåldern för att tävla är 12 är enligt regler från Suomen Voimanostoliitto. HIK-styrkelyfts yngsta medlem är 16 år.

Medlemskap erbjuds i form av tremånaders-, sexmånaders- eller årskort.

HIK-styrkelyft håller sina utrymmen stängda för tillfället p.g.a. pågående Coronasituation.

Mer läsning