Uskalla kohdata tilanne

Centralskolanin kolmasluokkalaiset saivat oppia avainten ja koodien avulla ensiavun alkeet. Toisinaan ei tarvita muuta kuin rohkeutta lähestyä ja selvittää, mitä on tapahtunut.

Valitettavasti kynnys juuri tämän tekemiseen on monille erittäin korkea.

– Sitä pelkää ehkä tekevänsä väärin ja pahentavansa tilannetta, ja päättää olla tekemättä mitään, sanoo Punaisen Ristin laillistettu ensiapukouluttaja Pia Sandström.

Hän lisää, että jokainen osaa soittaa hätänumeroon ja että se toisinaan onkin kaikki, mitä tarvitaan. Onnettomuuteen joutuneelle antaa turvaa, että joku uskaltaa olla lähellä ja puhua rauhoittavasti, kunnes apu ehtii perille. Ei tarvitse olla aikuinen, jotta voi olla avuksi hätätilanteessa. Sandström on opettanut ensiavun alkeita jopa esikouluryhmille.

Lataa 112-sovellus

Hän on tänään tehdäkseen opetuksesta hieman jännittävämpää valmistautunut antamaan opetusta niin kutsutun Escape Roomin muodossa. Oppilaiden on ratkottava koodeja ja löydettävä avaimet, voidakseen siirtyä yhdestä tehtävästä seuraavaan. Ensimmäisessä tehtävässä on ratkaistava, miten pitää toimia, jos eteen osuu tajuton ihminen. Oliver Lukkari saa näytellä uhria. Hän makaa luokkahuoneen lattialla, eikä häneen saada yhteyttä.

Tässä Pia avaa hengitystiet nostamalla Oliverin leukaa ja taivuttamalla pään kevyesti taaksepäin. Ella Kempas istuu Pian vieressä. Kuvassa ylimpänä oikealla on Saara Lehtinen, sen jälkeen Jesse Lahtela ja kauimpana edessä oikealla Baitong Dithimpram. Bild: Mia Berg-Lundqvist

– Mitä teette kaikkein ensimmäiseksi tällaisessa tilanteessa? Sandström kysyy oppilailta.

Oikea vastaus on ravistella henkilöä, jotta näkee, reagoiko hän. Sen jälkeen on pikimmiten kutsuttava apua soittamalla 112. Sandström esittelee 112-sovellusta, jonka hän on ladannut puhelimeensa. Hän selittää, että sovellus välittää sijaintipaikan koordinaatit hälytyskeskukselle, ellei itse tiedä osoitetta.

Avun kutsumisen jälkeen on tarkistettava, että uhrin hengitystiet ovat avoimet taivuttamalla päätä leuasta siten, että pää nojaa kevyesti taaksepäin. Jos hengitys toimii normaalisti, uhri käännetään kylkiasentoon sairasauton saapumista odotettaessa.

Pakollinen aine

Oppilaille opetetaan myös, miten pitää toimia, jos uhrilla on voimakkaasta verta vuotava haava tai hänellä on palovammoja. Vesi on paras apu viimeksi mainitussa tapauksessa.

Jos hengitys toimii normaalisti, uhri on käännettävä eteenpäin kylkiasentoon apua odotettaessa. Vasemmalta lukien Pia Sandström, Ella Kempas, Oliver Lukkari, Saara Lehtinen, Baitong Dithimpram ja Jesse Lahtela. Bild: Mia Berg-Lundqvist

– Palanutta aluetta on pidettävä haaleassa vedessä kymmenen minuuttia, jotta palovammat eivät etene syvemmälle ihoon, Sandström opastaa.

Oskar Sundberg on yksi ensiapukoulutukseen osallistuneista. Hän kertoo, että monet asiat olivat hänelle ennestään tuttuja, koska hän on osallistunut ensiapuharjoituksiin jo esikoulussa.

Tuntuuko sinusta, että sinulla on hyvät valmiudet tällaisen kurssin jälkeen?

– Kyllä. Siltä minusta tuntuu, Sundberg sanoo.

Sandström kertoo, että ensiapu on pakollinen kouluaine joissakin Euroopan maissa.

– Ehkä sen pitäisi olla pakollinen aine myös meillä.