Unikt arkeologiskt fynd i Hangö öppnar historien – enda arkivmaterialet av tyska elitbergsjägare som stred i Finland hittades

Jan Fast och deltagarna i kursen Konfliktarkeologi gräver just nu efter fynd i en tysk skräphög på Tulludden. Bild: Sarah Grönstrand

I kaoset som uppstod i andra världskrigets slutskeden förstördes mycket arkivmaterial. Men några dokument låg gömda i Smörmagasinet i Hangö.

På Tulludden i Hangö har en stor ruta grävts upp en bit ifrån de tyska barackerna och intill naturstigen. En person borstar bort lite sand av en flaska, medan en annan skrapar bort sand från ett gummidäck.

Letar efter fynd i tyskt transitoläger

Utgrävningen på Tulludden är en del av arkeologen Jan Fasts doktorsavhandling.

I den vill han beskriva vardagen i det tyska transitolägret på Tulludden i Hangö som det tidigare fanns mycket lite information om.

Avhandlingen väntas vara klar om två år.

Det är den femte och sista sommaren som arkeologen Jan Fast letar efter fynd från det tyska transitolägret som fanns på udden mellan 1942 och 1944.

Fast visar upp en liten raritet som hittats under sommaren. Det är ett mössemblem som hör till de tyska bergsjägarna.

– De var ett slags elitförband som var specialutbildade att fungera i extrema förhållanden. Tanken var att de skulle klara nordfronten galant efter att ha klättrat i Alperna, men verkligheten var en annan.

Fint fynd. Ett välbevarad Edelweiss-märke som de tyska bergsjägarna bar på sin mössa. Bild: Sarah Grönstrand

Det som är speciellt med fyndet är att det är i så gott skick.

– Annars är helheten viktigare än enskilda fynd.

Största fyndet hittades av en slump

Men det allra största fyndet från lägret hittades inte ens på Tulludden, utan i ett gammalt stort ventilationsrör av trä i Smörmagasinet i Västra hamnen.

Linus Hoffman och Fanny Fagerholm silar bort sand för att bättre se om ett fynd gömmer sig bland stenarna. Bild: Sarah Grönstrand

Där hittade Hangöbon och elektrikern Kim Nylund en bunt välbevarade häften och papper av en ren slump i maj. Yle Västnyland var först med att rapportera om fyndet.

– Det är det första konkreta arkivmaterialet som stöder att tyska soldater ur 206:e bergsjägarregementet vistats i Hangö.

Regementets, och hela sjunde bergsjägardivisionens, arkiv försvann i andra världskrigets kaotiska slutskeden.

– Så det här kan vara det enda materialet det finns om dem. Det är ett jättebetydande tillägg i historien.

Viktigt fynd. I maj hittades välbevarade dokument och häften av det 206:e jägarregementet i Hangö. Bild: Jan Fast

Fynd ger detaljerad information

I materialet finns information om bergsjägarna såsom namn och adress, vad de har gjort vid fronten och vad deras kommande uppdrag är.

– Vad mer kunde man önska? Nu har vi allt som behövs för att skriva lägrets historia, säger Fast om fyndet.

Det finns mycket detaljerad information om soldaterna i fyndet, allt från soldaternas och hästarnas kost till deras hälsotillstånd.

– Allt med tysk precision.

Just de här bergsjägarna stred senare i oktober 1944 mot finska styrkor i Torneå, sedan retirerade de till Finska armen där tyskarna hade sin sista befästning "Sturmbock". Till slut togs de till fånga i Norge 1945 efter krigets slut.

Stred mot flera. – Tyskarna har stridit mot både ryssar och finnar. Det måste ha varit råddigt att först strida mot en gemensam fiende och sedan mot sin bundsförvant. Det borde man titta närmare på någon gång, säger arkeologen Jan Fast. Bild: Sarah Grönstrand

Som en stor terminal

Det tyska transitolägret på Tulludden är ett av många som Nazityskland hade under andra världskriget. På Tulludden fanns cirka 130 baracker.

Innan Fast började gräva efter fynd år 2014 var det inte mycket mer än så man visste. En karta över området fanns på Hangö museum, men inte mer.

Nu vet man att nästan alla 200 000 tyska soldater som vistades i Finland under andra världskriget har rest igenom lägret. Det rymdes ungefär 4 000 soldater samtidigt i lägret. Samtidigt i lägret fanns cirka 40 kvinnor som skötte en Lotta Svärd kantin och det tyska soldathemmet.

Testar något nytt. Pia Liljeroth (till vänster) deltar i utgrävningarna för första gången. Hon såg kursen i Hangö sommaruniversitets katalog och tänkte det kunde vara roligt att pröva på. Bild: Sarah Grönstrand

– Man kan jämföra lägret med en stor terminal. Här tillbringade tyskar en till två nätter i väntan på en båt eller tåg.

En del soldater var på väg hem på permission eller skolning i Tyskland.

– I lägret avlusades de och snyggades upp. De fick också ny uniform, de måste vara i paradskick när de var hemma på permission.

De flesta soldaterna i lägret var på väg till fronten vid Ishavet, antingen i norra Finland eller Norge.

– Det var en samlingspunkt där man berättade historier och rykten från olika fronter. Mot 1944 var det mest sorgliga historier. Soldaterna ville hem, men samtidigt ville de också hjälpa kamraterna vid fronten.

Personerna som gräver deltar alla i Hangö sommaruniversitets kurs i Konfliktarkeologi. Bild: Sarah Grönstrand

Gräver i tyskarnas sopor

I sommar fokuserar utgrävningen på tyska skräphögar. Att hitta dem har varit knepigt av flera orsaker.

– Tyskarna slängde inte saker eller skräp vid barackerna. Det var ordning och reda.

Han har till exempel försökt hitta avfallshögen från Lottornas kantin utan att lyckas.

Att hitta högar som är orörda efter 1944 har också visat sig vara svårt, men just nu gräver Fast och deltagarna i Hangö sommaruniversitets kurs i Konfliktarkeologi på en plats med endast tyska fynd.

– Det här är ett fönster till lägrets vardag.

Ett däck dök upp under utgrävningen. Jan Fast spekulerar att det kan ha kommit från en motorcykel. Om det finns ett serienummer i däcket får han mer information. Bild: Sarah Grönstrand

Från ett till tusentals fynd

Mellan 10 000 och 20 000 föremål har hittats sedan 2014. Det är allt från hygienprodukter, flaskor, böcker till stenkakor med musik.

– Före utgrävningarna hade Hangö museum inte ett enda föremål från lägret.

En stor del av fynden är sönderrostade konservburkar. På ett litet område av tjugo kvadratmeter hittades 400 konservburkar förra veckan.

Lägret hade en tydlig tysk prägel. Det vet Fast efter att ha hittat bevarade etiketter för första gången i sommar.

– Det var sauerkraut, tysk öl och franskt vin, säger Fast.

Flaskor från Ekenäs bryggeri skvallrar om att ortsbor har bidragit till tyskarnas välbefinnande.

– Vi vet också att Hangöbor hjälpte föra bagage ombord på fartygen, de fick tobak och annat i lön.

I den nya utgrävningsrutan har man hittat en hel del flaskor. Bild: Sarah Grönstrand

Mer läsning