Ulkoilu ikäihmisten kanssa on suosittua Hangossa – kampanjassa keskitytään iäkkäiden hyvinvointiin

Bild: Harald Grönstrand

Kansallinen Vie vanhus ulos –kampanja on käynnissä. 96-vuotias ikinuori Eila Metsä-Ruusi ei jätä käyttämättä ainuttakaan mahdollisuutta päästä ulos raikkaaseen ilmaan.

Aamu on kolea Novan palvelukodin asukkaiden kerääntyessä ulko-oven edustalle. Kahdeksan palvelukodin asukkaista odottaa innokkaina pääsyä ulos raikkaaseen ilmaan, mikä sopii erinomaisesti tiistaina alkaneen kansallisen Vie vanhus ulos –kampanjan henkeen.

– Ulkoilemme jo nyt säännöllisesti palvelutaloissa asuvien ikäihmisten kanssa, mutta kampanjan aikana tulemme ulkoilemaan vielä useammin, sanoo Hangon kaupungin palveluksessa työskentelevä fysioterapeutti Hanna Österlund.

Kampanja jatkuu 11. lokakuuta saakka, ja tavoite on saada vapaaehtoisia ulkoiluttamaan vanhuksia. Hanna Österlund kertoo, että Hanko on osallistunut kampanjaan joitakin kertoja. Aktiivisuus on yleensä kaupungissa hyvällä tasolla verrattuna muihin saman kokoluokan kaupunkeihin. Österlund toivoo, että hankolaiset osallistuvat aktiivisesti kampanjaan myös tänä vuonna.

–  Käymme jokaisessa palvelutalossa joka toinen viikkoa, ja ulkoilemme kahdesti asukkaiden kanssa sillä viikolla. Muodostamme yhteensä neljä ryhmää, joiden jäsenistä valtaosa on vapaaehtoisia, hän kertoo.

Tänään ulkoilemaan lähtevistä useimmat istuvat pyörätuolissa, mutta muutamat saavat nauttia käytettävissä olevan riksan kyydistä.

– Käytössämme on yksi riksapyörä, joka kiertää palvelukotien välillä. Riksan ajoa on opetettu monille, ja pyörä on ollut ahkerassa käytössä kevään ensimmäisestä opetuskerrasta alkaen, Österlund iloitsee.

Tärkeätä voida ilahduttaa

Yksi tänään ulkoiluun osallistuvista on pian 97 vuotta täyttävä ikinuori Eila Metsä-Ruusi. Hänen seuranaan pyörätuolin ohjaimissa on eläkkeellä oleva opettaja.

- On todella mukavaa päästä ulos. Liikumme usein palvelutalon lähistöllä ja olemme ulkona yleensä noin tunnin, Metsä-Ruusi kertoo.

Metsä-Ruusi on jättänyt ulkoilukerroista väliin vain kaksi. Toisella niistä hän oli vilustunut.

-  Tällainen toiminta on todella tärkeätä, Päätin lähteä mukaan vapaaehtoiseksi, koska äitini on ollut vastaavassa tilanteessa kuin monet täällä asuvista, Anja Kari toteaa.

Palvelutalossa asuvien ikäihmisten ulkoiluttamistoimintaa koordinoidaan Hangossa Voimaa vanhuuteen –ohjelman puitteissa. Vapaaehtoiset käyvät ulkoiluttamassa myös yksinäisiä kotona asuvia vanhuksia, jotka eivät voi ulkoilla omatoimisesti.

Vie vanhus ulos –kampanja päättyy ikäihmisten ulkoilupäivään 11. lokakuuta. Päivä alkaa kello 13 Rukki Arenassa. Enemmän tietoja itse kampanjasta löytyy osoitteesta www.vievanhusulos.fi