Tunnistamattomien tartuntojen määrä pidetään alhaisena Singaporessa

Pekka Barck on työskennellyt ja asunut Singaporessa viimeiset kymmenen vuotta. Bild: Privat

Hankolaissyntyinen Pekka Barck kohtaa koronapandemian Singaporessa, jossa hän on asunut perheensä kanssa viimeiset kymmenen vuotta. Kaakkoisaasialainen mikrovaltio tunnetaan nykyaikaisena, hyvinvoivana yhteiskuntana, jossa järjestystä ylläpidetään tiukoilla määräyksillä.

Singaporessa on tämän artikkelin kirjoittamisen aikaan reilut 1100 todennettua convid-19-tapausta ja viisi henkeä on menettänyt henkensä viruksen johdosta.

­- Virus levisi tänne varhaisessa vaiheessa, koska yhteydet Kiinaan ovat tiiviit. SARS-epidemia tuoreessa muistissa kaikki kuitenkin tiesivät, mitä pitää tehdä, sanoo Pekka Barck.

Testejä ei tehdä Singaporessa yhtään enempää kuin kotona Suomessa. Niitä ei tarvita nykytilanteessa, koska sadat koronasalapoliisit useimiten onnistuvat selvittämään tartuntaketjut ja voivat asettaa ihmiset karanteeniin. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat tällä hetkellä kotikaranteenissa.

­- Pandemia on Singaporessa arvioni mukaan tiukemmassa valvonnassa kuin kotona Suomessa, sanoo Barck.

Rangaistukset takaavat järjestyksen

Tuntuvat rangaistukset takaavat, että sääntöjä noudatetaan. Kotikaranteenin rikkominen johtaa helposti yli kymmenen tuhannen Singaporen dollarin (noin 6400 euroa) sakkoihin tai puolen vuoden vankilarangaistukseen. Sääntöjä rikkovat ulkomaalaiset lähetetään kotimaihinsa.

­- Viime viikolla eräs singaporelainen vangittiin hänen heitettyään ravintolassa vadin lattiaan ja huudettuaan "korona, korona" henkilökunnan ilmoitettua, että ravintola suljetaan, kertoo Barck.

Tartuntatilanteen selvittämisen helpottamiseksi yli miljoona singaporelaista, heidän joukossaan myös Barck, ovat ladanneet puhelimeensa TraceTogether -sovelluksen. Sovellus voi Bluetooth-signaalien avulla selvittää, onko joku oleskellut viimeisten 21 vuorokauden aikana pidempään jonkun kotikaranteeniin määrätyn henkilön läheisyydessä.

­̶ Tiedän viranomaisten soittaessa minulle, että minun on käytävä testissä ja siirryttävä karanteeniin, Barck kertoo.

Taksiasiakkaat ovat hävinneet Miten pandemia näkyy katukuvassa?

- Taksijonot ovat yksi suuri ero. Kyse on siis autojonoista, ei jonottavista asiakkaista. Tämä johtuu siitä, että matkailijat ovat kadonneet. Kasvosuojuksiahan käytetään täällä myös normaalisti liikennepäästöjen johdosta, mutta suojuksia käyttäviä on nyt ehkä vielä hieman enemmän, Barck tuumii.

Lähiopetus on lopetettu jo aiemmin monissa kansainvälisissä kouluissa. Paikallisissa kouluissa on sitä vastoin siirrytty pehmeästi etäopetukseen. Etäopetusta annetaan yhtenä päivänä viikossa siten, että kaikki osapuolet voivat tottua siihen. 9. huhtikuuta alkaen koulujen ovet kuitenkin suljetaan. Useimmat ravintolat ja kahvilat on vielä pidetty auki, mutta esimerkiksi joka toinen tuoli on poistettu teipein käytöstä, jotta ihmiset noudattavat määräystä sosiaalisesta etäisyydestä. 
­̶ Elokuvateatterit, teatterit, yökerhot, diskot, karaokebaarit ja moskeijat suljettiin viime viikolla. Ravintolat suljetaan tällä viikolla, kertoo Barck.

Muita vaikutuksia arkeen ei juurikaan ole, vaan kaikki arkirutiinit ovat sujuneet kivuttomasti. Koko valtiokoneisto on pitkälti digitalisoitu, ja useimmat asiat voidaan hoitaa etänä.

Haasteellista etätyötä

Barck, joka on IT-yrityksen InfiniteDATA osakas, on itsekin etätyöskennellyt viime ajat. Periaatteessa kaikki liiketoiminta, joka ei ole kriittistä, on pysähdyksissä, mikä huolestuttaa monia singaporelaisia. Työpaikan menettää nimittäin siellä erittäin helposti.

­- Monia asiakasneuvottelujani on lykätty ja muutamia kokouksia on peruttu. Enkä voi edes haaveilla uusista asiakashankkeista, sanoo Barck.

Ruuhka-aika ilman asiakasjonoja. Vain tyhjiä takseja Vivo Cityssä, Singaporessa. Bild: Pekka Barck

Ja vaikka tekniikka mahdollistaa etäkokoukset, siinä on myös omat heikkoutensa. Barck piti viime viikolla eräälle yhteistyökumppanille kahden tunnin pituisen esityksen, joka johti yhteen ainoaan seurantakysymykseen.

­- Nyt en tiedä, oliko esitykseni pitkäveteinen, aihe väärin valittu, makasiko kuuntelija sohvalla koiraansa rapsuttamassa vai oliko hänen tietokoneensa äänettömällä ja hän katseli Game of Thrones –uusintaa, Barck vitsailee.

Perhe on erillään

Koronakriisi on tilapäisesti hajottanut perheen. Normaalisti Pekan kanssa Singaporessa asuva Anne on matkustanut Suomeen ollakseen yhdessä perheen kahden täysikasvuisen tyttären, Julian ja Jennin, kanssa. Julia asuu nykyisin Lontoossa, mutta päätti palata Suomeen epidemian ajaksi. Pekka puolestaan jäi Singaporeen töittensä johdosta sekä hoitaakseen perheen kissaa. Lentolippu Suomeen oli tilattu kesäkuulle lennolle, joka on nyt peruttu. Haaveet laiskottelusta kesäpaikassa Hangossa tuntuvat tällä hetkellä etäiseltä visiolta.

­̶ Juuri nyt en ole varma, milloin, tai jos, pääsen Suomeen. Näyttää vähän siltä, että karanteenista voi tulla pitkä, hän sanoo.

Mer läsning