Tuleeko Teboilista uusi Kesoil?

Kaupunginhallitus päätti maanantaina, ettei Teboilin kylmäaseman tontin vuokrasopimusta jatketa. Teboil olisi halunnut jatkaa myyntiään, nyt vuokrasopimus päättyy ­kesäkuussa 2019.

Kaupunginhallituksen päätöksen taustalla on Asematorin asemakaava, joka mahdollistaa Varuboden-­Oslan marketin rakentamisen alueelle. Yritys ei myöskään sulje laskuista kylmäaseman sijoittamista tontille.

Kaupungin pitää kehittyä ja antaa sijaa uusille toiminnoille. Lisäksihän kyseessä on tontti kaupungin keskustassa, paraatipaikalla Esplanaadilla ja rautatieaseman kupeessa.

Hallituksen päätös on silti hieman ongelmallinen. Ensinnäkin Teboililla on etusija tontin uudelleenvuokraukseen, jos alue vuokrataan vastaavaan käyttöön. Uusi asemakaava on työn alla, eikä alueelle nykytiedon mukaan tulisi polttoainemyyntiä. Tästä ei tosin ole vielä mitään päätöstä.

Samanaikaisesti ­Varuboden-Osla on osoittanut kiinnostusta tonttia kohtaan rakentaakseen sille muun muassa kylmäaseman. Onko osuusliike enää kiinnostunut tarpeisiinsa räätälöitävästä tontista, ellei se saa rakentaa kylmäasemaansa? Entä, onko kaupunginhallitus synnyttänyt valitusperusteen kieltäytymällä jatkamasta Teboilin vuokrasopimusta, jos osuusliike saa kylmäaseman?

Kaupungin päätös on ­laillisesti perusteltu – sitä ei voi pakottaa vuokraamaan tonttia tietylle toimijalle. Lisäksi Varuboden-Osla sijoittaisi alueelle myös sellaista toimintaa, jota Teboililla ei ole nyt tarjolla.

Mutta onko päätös järkevä? Pahimmassa tapauksessa Varuboden-Oslan kiinnostus hiipuu prosessin aikana, ellei se saa myydä poltto­ainetta tontilla. Tontti jää käyttämättömäksi, koska Teboil ei ole saanut jatkaa vuokrasopimustaan.

Toinen skenaario on, että prosessia viivytetään valituksilla ja oikeusprosesseilla. Uusi ­asemakaava tulee valtuustokäsittelyyn aikaisintaan 2019 aikana, mutta kaavoitusprosessit pitkittyvät yleensä. Ja vaikka kaikki sujuisi kuin Strömsössä, Varuboden-Oslan on haettava rakennuslupaa, naapureita on kuultava, valitusajat huomioitava ja suunnitelmia tarkistettava. Ennen kuin prosessi on maalissa, Teboil on jo pakannut tavaransa ja tontti jäänyt rappeutumaan.

Ja kyse on paraatipaikasta kaupungin keskustassa. Hangossa oli ennen ränsistynyt bensa-asema sisäänajoväylän varrella. Nyt se ehkä siirtyy ydinkeskustaan.

Mer läsning