Tollo mikä tollo

Seuraan jonkin verran sosiaalista mediaa, somea. Kirjoittelen silloin tällöin naamakirjaankin (Facebook), myös Hangöbo-Hankolainen on minulle tuttu yhteisö. Some on yhteisö, jonka jokainen jäsen voi halunsa mukaan samalla kerralla tutkia, syyttää ja tuomita ihmisiä virheistä, töppäyksistä. Näistä häpeärangaistustuomioista ei ole valitusoikeutta – tai voi valittaa, mutta ei niistä juuri hyötyä ole. Tieto töppäyksestä on jo ehtinyt levitä laajalle. Tollo mikä tollo.

Kaiken tietävän Wikipedian mukaan häpeärangaistuksen oleellinen osa on yhteisön pilkka ja paheksunta, julkinen nöyryytys. Viime aikaisia töppäyksiä hankolaisessa somessa on ollut esimerkiksi autojen (ja varsinkin kalliiden sellaisten) törkeät ajovirheet ja piittaamattomat pysäköinnit, ala-asteikäisten lasten ilkivalta/metelöinti, ylitäysien jäteastioiden käyttövirheet, vapaana juoksevat koirat, sekä koirien ja kissojen kakat.

Parhaat paheksujat sitten ottavat vielä tunnistettavia kuvia esimerkiksi autoista, eläimistä ja ihmisistä. Joku vieläpä kommentoi: "Kun ei saa muuta rangaistusta, niin hyvä, että joutuu edes häpeämään." Ajoneuvojen haltija- ja omistajatiedot voi jokainen meistä hankkia yksinkertaisesti soittamalla maksullisiin palvelunumeroihin. Saadaan töppääjälle ihan nimi- ja osoitetiedot ja edelleen vähällä vaivalla myös kasvotkin. Näitä yksilöiviä tietoja onneksi näkyy harvoin – rekisterinumeroja aika usein. Myös naamakuvia on usein, onneksi kuitenkin ilman nimi- ja osoitetietoja.

Käykö kommenttien kirjoittajilla mielessä edes ajatus siitä, että ajoneuvo ei ehkä olekaan sen omistajan/haltijan käytössä, vaan lainattuna jollekin muulle ihmiselle? Onko virheellisen "pysäköinnin" perussyy esimerkiksi tekninen vika? Onko väärin pysäköity auto anastetttu ja sitten jätetty väärään paikkaan?

Onko ilkivaltakuvissa joku lapsi/nuori vain sattumalta väärässä porukassa, eikä itse ole syyllistynyt mihinkään? Onko hän jopa yrittänyt estää kavereitaan hölmöilemästä? Somehäpeärangaistuksella on siis riskinsä: se voi suuntautua täysin väärään henkilöön. Samalla häpeärangaistuksen saavat myös tämän syyttömän henkilön omaiset. Ja vaikka häpeärangaistus osuisikin tuurilla oikeaan henkilöön, myös tällöin hänen syyttömät omaisensa saavat osansa tästä häpeästä. Onko tämä oikeudenmukaista?

Ajattelepa omalle kohdallesi. Häpeärangaistus on kohtuuton. Aikoinaan kirkkojen ulkopuolella oli jalkapuu, johon teljettiin töpänneet ihmiset. Saivat muut sitten toljottaa ennen kirkonmenoja näitä ihmisiä ja osoittaa paheksuntansa. Ehkä samalla ajatella, että minä olen vähän parempi ihminen? Kirkko on tästä häpeärangaistuksesta luopunut, milloin some? Mikä meitä pännii?

Mer läsning