Toppmusiker lär ut improvisation i Hangö

Bild: Esko Jämsä

Saxofonisten Esa Pietilä och perkussionisten Harvey Sorgen ordnar en mästarkurs i improvisation. Slutkonserten är en del av en turné till förmån för Skärgårdshavet.

Improvisation och kreativt uttryck är temat för mästarkursen Hanko Creative Music and Sound Workshop i stadshusets festsal i slutet av juni. Esa Pietilä, den ena av kursens lärare, är saxofonist, kompositör och improvisatör från Finland. Pietilä anses vara en av Finlands ledande saxofonister. Han verkar inom den finska jazz- och nutidsmusikkretsen som både artist och kompositör. Han har också spelat på internationellt berömda festivaler i bland annat USA, Kanada, Japan, Brasilien, Australien, Kuba och många europeiska länder.

Han får sällskap på mästarkursen av trummisen och perkussionisten Harvey Sorgen från USA, också han känd som improvisatör. Han har föreläst på otaliga workshopar, på improvisationskurser och på mästarkurser runtom i USA. Under sin 40-åriga karriär har han uppträtt eller spelat in skivor med artister som Paul Simon, Carlos Santana och Remi Alvarez.

Teman under mästarkursen är kontrollerad andning, rytm, melodi och dynamik och olika tekniker för komposition och dirigering. Kursen passar för alla slags instrument och för sångare. Anmälan till kursen, som har 25 platser, görs på www.esapietila.com. Tilläggsinfo om kursen ger Esa Pietilä, production@esapietilä.com. Kursen äger rum 25–28.6.

Spelar för Skärgårdshavet

Efter mästarkursen beger sig Esa Pietilä ut på turné till förmån för Skärgårdshavet. Pietilä är beskyddare för Skyddsfonden för Skärgårdshavet, som finansierar lokala konkreta projekt som märkbart bättrar vattentillståndet i havet. Han är också utsedd till fondens konstnärsrepresentant.

– Som aktiv seglare är skyddet av havet i alla avseenden väldigt viktigt. Det glädjer mig att jag får spela härliga konserter på fina ställen i en somrig skärgård, säger Pietilä.

Den första av konserterna till förmån för Skärgårdshavet är också slutkonserten för mästarkursen Hanko Creative Music and Sound Workshop. Den ordnas i Hangö stadshus festsal torsdagen den 28 juni klockan 20.

Därefter ger han tre konserter i Åboland: i skärgårdscentret i Korpoström den 30 juni, i Nötö kyrka den 6 juli och i Utö fyr den 7 juli.