Temppelijuhla kokoaa koko seudun ortodoksit

Juhlii. Viikonloppuna Hangon ortodoksinen kirkko viettää temppelijuhlaa. Kanttori Matti Jyrkinen ottaa osaa juhlallisuuksiin. Bild: Harald Grönstrand

Hangon ortodoksisella kirkolla on ollut paljon vierailijoita tänä kesänä. Kohokohta tulee kuitenkin olemaan viikonloppuna järjestettävä temppelijuhla. Juhlassa on yleensä vierailijoita aina Helsingistä asti.

Tänä viikonloppuna Hangon ortodoksinen kirkko viettää temppelijuhlaa. Juhlaa vietetään heinäkuussa kirkon suojeluspyhimysten muistopäivien välisenä aikana, ja tänä vuonna juhlaa vietetään 20.-21. heinäkuuta.

– Kirkon suojeluspyhimykset ovat Vladimir suuri ja Magdalan Maria. On epätavallista, että ortodoksiselle kirkolla on kaksi suojeluspyhimystä, mutta meillä on ollut tapana viettää temppelijuhlaa heidän pyhimyspäiviensä välisenä viikonloppuna. Se antaa myös niille, jotka työskentelevät viikolla, mahdollisuuden tulla ja juhlia temppelijuhlaa, sanoo kanttori Matti Jyrkinen.

Hän kertoo, että kirkko on viettänyt temppelijuhlaa tämän mallin mukaan viime vuosikymmeninä ja että juhlassa vierailevat eivät tule pelkästään Hangosta.

– Hangossa meillä on noin 70 seurakuntalaista, mutta temppelijuhlaan tulee myös useita ortodokseja Raaseporista ja kesävieraita Helsingistä.

Uusia. Kaksi kirkon viidestä kellosta on uusia. Ne on tuotu Hankoon Itävallasta. Bild: Harald Grönstrand

Perinteinen juhla

Tämän vuoden juhla alkaa vigilialla lauantaina kello 17. Sen jälkeen kokoonnutaan ortodoksisella hautausmaalla Länsisataman vieressä iltateellä ja rukouksella noin kello 19.

– Sunnuntaina aloitamme juhlaliturgialla kello 10. Sen johtaa Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo.

Jyrkinen itse johtaa kirkkokuoroa. Jumalanpalveluksen jälkeen menevät osanottajat alas Bellevuehen vedenpyhitykseen. Vedellä on nimittäin keskeinen rooli ortodoksisen kirkon juhlallisuuksissa. Jyrkinen selvittää, että ei olisi elämää ilman vettä ja siksi vesi on keskeinen osa uskoa.

– Ortodoksisen perinteen mukaan seurakunnan jäsenillä on tapana tuoda vettä kirkkoon kotoaan. Vesi siunataan sen jälkeen täällä, sanoo Jyrkinen.

Bellevuen seremonian jälkeen juhlaliturgian osanottajat palaavat kirkkoon. Siellä kirkko siunataan, ennen kuin juhlat jatkuvat vapaammin.

– Pystytämme puutarhaan teltan, missä meillä on ruokatarjoilu, laulamme ja juhlimme. Se on hyvin kesäinen tapahtuma. Ortodokseille temppelijuhla on perinteisesti ollut koko kylän juhla.

Auki koko kesän

Hangon ortodoksinen kirkko pitää normaalin jumalanpalveluksen joka kuukauden toisena viikonloppuna. Ja kesän ajan ovet ovat myös auki vierailijoille päivisin kello 12–16 heinäkuun 28. päivään asti.

– Monet ovat miettineet, että voiko osallistua jumalanpalveluksiin vaikka ei ole ortodoksi, ja kyllä voi. Jumalanpalvelukset ovat avoimia kaikille, mutta jos ei ole ortodoksi, ei saa ottaa ehtoollisen viettoa, sanoo Jyrkinen.

Hangon ortodoksinen kirkko pystytettiin 1895. Kirkolla on kaksi suojeluspyhimystä ja se viettää temppelijuhlaa heinäkuussa. Bild: Harald Grönstrand

Tänä kesänä kirkossa on käynyt yli 400 vierailijaa.

– Pidämme ovet auki myös ensi kesänä.

Yhdistys auttaa seurakuntaa

Hangon ortodoksinen kirkko on muinainen kirkko, joka avattiin heinäkuussa 1895. Vaikka Hangon ortodoksien määrä on pieni, on kirkko tärkeä kokoontumispaikka koko alueen ortodokseille, varsinkin kun lähin ortodoksinen kirkko on Lohjalla.

Jotta toiminta säilyisi hengissä, perustettiin vuonna 2012 yhdistys Hangon Ortodoksisen kirkon ystävät. Yhdistys pyrkii tukemaan seurakuntaa omalla toiminnallaan.

– Haluamme tukea kirkon säilymistä ja olemme keränneet varoja, silloin kun on tarvittu rahaa kunnostamiseen, sanoo Jyrkinen, joka on mukana yhdistyksessä.

Viime vuonna yhdistys onnistui keräämään rahaa kahden kirkonkellon hankkimiseen. Kahdessa kirkon viidestä kellosta oli halkeamia ja elokuussa ne pystyttiin vaihtamaan uusiin kelloihin.

– Uudet kellot, keskisuuri ja pieni, ovat Itävallasta. Olemme myös auttaneet rakentamaan aitaa kirkon ympärille. Haluamme auttaa seurakuntaa, sanoo Jyrkinen.

Mer läsning