Tehtävälleen omistautuneimmat valtuutetut löytyvät Hangosta

Bild: Harald Grönstrand

Länsi-Uudenmaan ahkerimmat valtuutetut löytyvät Hangosta – ainakin poissaolojen perusteella. Yli puolet valtuutetuista ei ole ollut kertaakaan poissa kokouksesta vuoden 2018 aikana.

Hangon 31 kaupunginvaltuuston jäsenestä 18 eli 58 prosenttia on ollut läsnä joka ikisessä kokouksessa viime vuonna. Läsnäoloprosentti ei ole yhtä korkea missään muussa valtuustossa läntisellä Uudellamaalla. Toiseksi sijoittuu Raasepori, jossa vähän yli puolet, 51 prosenttia, valtuutetuista ei ole ollut poissa yhdestäkään kokouksesta. Poissaoloja on vähiten Hangossa myös suhteessa valtuutettujen määrään. Valtuutettujen poissaoloja on yhteensä kertynyt vuoden aikana 21, mikä merkitsee 8,5 prosentin poissaoloprosenttia.

– Pienessä kaupungissa asukkaat seuraavat, miten heidän ehdokkaansa osallistuvat kokouksiin, kertoo valtuuston puheenjohtaja Jouko Kavander (SDP).

Kavanderin oman puolueen, SDP:n edustajilla on eniten poissaoloja, mutta hän kertoo niiden johtuvan sairauksista tai matkoista. Hänen puoluetoverinsa Mari Hedback on ollut poissa vuoden kahdeksasta kokouksesta viidestä, koska hän on äitiyslomalla.

– Valinta oli tietoinen. Menetimme lapsen kolme vuotta sitten, joten halusin keskittyä täysin tähän lapseen, Hedback kertoo.

Vaikka hän on ollut poissa kokouksista, hän on seurannut aktiivisesti kuntapolitiikkaa ja kokee, että liikkuvaan junaan on ollut melko helppo hypätä. Hän uskoo, että Hangon valtuutettujen ahkera läsnäolo johtuu valtuutettujen sitoutumisesta.

Eniten poissaoloja

Kirkkonummi: Miika Engström RKP (7/10), Petri Ronkainen KD (6/10), Anna Kylmänen Vihreät (5/10).

Siuntio: Tuula Elo SDP (6/9), Anette Flygar ja Heidi Rosengren RKP sekä Yrjö Kokkonen Vihreät (4/9).

Inkoo: Katja Posio SDP (6/8), Elina Hatakka Vihreät (4/8), Karl Åberg RKP (3/8).

Raasepori: Nina Wessberg SDP (4/8), Marko Reinikainen Vihreät (4/8, muuttaa pois).

Hanko: Mari Hedback SDP (5/8), neljä valtuutettua on ollut poissa kahdesti.

– Uskon, että valituiksi tulleet todellakin haluavat olla aktiivisia ja päättämässä asioista. Poissaoloihin on yleensä hyvä syy, Hedback sanoo.

Pienet puolueet, joilla on vain yksi tai kaksi valtuutettua, ovat Hangossa olleet kaikkein vastuuntuntoisimpia. Kokoomuslaiset, perussuomalaiset ja Vihreiden valtuutettu Teemu Köppä ovat osallistuneet kaikkiin kokouksiin. Samoin sitoutumattomien Eero Koli ja Rolf Nyström. Puolet Vasemmistoliiton neljästä jäsenestä on ollut paikalla joka kerta, ja Kommunistipuolueen Marko Niemellä on vain yksi poissaolo.

Hämmästyttävän vähän vaikutusmahdollisuuksia

Kirkkonummella miltei puolet (45 prosenttia) valtuutetuista on osallistunut jokaiseen kokoukseen vuoden aikana. Useimmiten poissa on ollut Miika Engström (RKP), joka on ollut poissa seitsemästä yhteensä yhdeksästä kokouksesta.

– Olen joutunut osallistumaan Puolassa toteutettavaan hankkeeseen, jossa tehtäväni on yrityksen myyminen. Olen siksi ollut siellä erittäin paljon. Juuri nyt olen matkalla sinne viimeistä kertaa. Yhdestä kokouksesta olin poissa sairauden johdosta ja yhdestä, koska lennot eivät sujuneet kuten piti, Engström kertoo.

Päällekkäisyyksiä töiden kanssa

Raaseporissa kaksi valtuutettua on ollut poissa neljästä kokouksesta: Marko Reinikainen (Vihreät) ja Nina Wessberg (SDP). Reinikainen on muuttanut äskettäin Ruotsiin. Hänen tilalleen valtuustoon nousee Kati Sointukangas.

Nina Wessberg on ollut poissa työesteiden johdosta.

– On vain sattunut niin, että olen ollut työmatkoilla valtuuston kokousten aikaan. Enkä silloin voi vain sanoa, etten voi pitää kurssia, koska minun on istuttava valtuustossa. Se ei vain toimi, Wessberg sanoo.

Työelämä vaatii enemmän

Suhteellisesti eniten poissaoloja valtuutetuilla on Siuntiossa. Ainoastaan vajaa viidennes valtuutetuista eli 19 prosenttia ei ole ollut poissa yhdestäkään kokouksesta ja poissaoloprosentti on reilut 15 prosenttia. Seitsemästä jokaiseen kokoukseen osallistuneesta neljä on ensimmäistä kauttaan valtuustossa. He ovat Jan-Peter Nygård ja Erik Perklén (RKP) sekä kokoomuslaiset Tom Paasikivi ja Heikki Leikola.

Kokeneemmista poliitikoista Merja Laaksonen (RKP), Rainer Sarviaho (Kok) ja Kristian Parviainen (SDP) ovat olleet aina läsnä. SDP:n Tuula Elo on ollut poissa kuudesta vuoden yhteensä kahdeksasta kokouksesta sairauden johdosta. Nyt hän aikoo jälleen keväästä alkaen osallistua valtuustotyöhön.

Inkoossa Katja Posio (SDP) on niin ikään ollut sairauden johdosta poissa kuudesta vuoden yhteensä kahdeksasta kokouksesta. Hän odottaa pääsyä leikkaukseen.

Tilasto koskee vain virallisia valtuuston kokouksia, ei iltakouluja tai tiedotusiltoja. Tarkastelussa on keskitytty ainoastaan varsinaisten valtuutettujen läsnäoloon. Läsnäoloprosentti on laskettu suhteessa vuoden kaikkien kokousten ja valtuustopaikkojen kokonaismäärään.