Teboil saattaa jättää Hangon – lyhyet vuokrasopimukset eivät houkuta

Epävarma tulevaisuus. Teboil saattaa luopua Lappohjan tankkausasemasta 2021. Päätös vaikuttaa siinä tapauksessa myös Koverharin satamaan. Bild: Sarah Grönstrand

Keskustan tankkausasema suljetaan kesällä ja myös Lappohjan aseman tulevaisuus on epävarma. Teboil tarkastelee nyt vakavasti toimintaansa Hangossa, ja vaikka kaupunginjohtaja Denis Strandell sanoo, että Teboil on tärkeä satamaliikenteelle, kaupunki ei ole tarjonnut yritykselle mitään vaihtoehtoja.

Teboilin Lappohjan toimintaa koskeva pitkäaikainen oikeusprosessi päättyi vuodenvaihteessa, kun Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Teboilin valituksen kaupungin päätöksestä. Tämä tarkoittaa, että polttoainemyynnin ympäristölupa on edelleen määräaikainen elokuulle 2021 – että bensa-aseman tulevaisuus on vaakalaudalla.

Myös Vaasan hallinto-oikeus on aiemmin hylännyt valitukset ja Teboilin vaatimuksen, että ympäristölupa olisi edelleen jatkuva eikä määräaikainen, kuten Hangon ympäristölautakunta päätti 2015. Teboil perusteli vaatimustaan jatkuvasta ympäristöluvasta muun muassa sillä, että yritys on investoinut merkittäviä summia toimintaan, ja ettei minkäänlaista pohjavesialueen saastumisvaaraa ole olemassa.

Yritys on oikeusprosessin aikana kiinnittänyt huomiota myös siihen, että määräaikainen sopimus käytännössä tarkoittaa, että toiminta on lopetettava.

Teboilin liikepaikoista ja verkoston kehityksestä vastaava päällikkö Tapio Turpela, tarkoittaako tämä, että Lappohjan Teboil suljetaan 2021?

– En osaa vastata, suljetaanko asema. Johto miettii asiaa. Lappohjan aseman tulevaisuus on avoin, Turpela vastaa.

Useampia Teboilille huonoja uutisia

Turpela sanoo, että Hanko on hankala alue polttoaineen myynnin kannalta, koska Hankoniemellä on paljon pohjavesialueita.

– Selvitämme, mitkä vaihtoehdot meillä on käytettävissä ja miten voimme jatkossakin palvella hankolaisia. Lappohjan Teboilin suhteen on, kuten asioissa yleensä, kaksi vaihtoehtoa. Yksi on, että asema suljetaan, ja toinen, että haemme uutta ympäristölupaa nykyisen umpeutuessa.

Hangon kaupunginhallitus päätti lisäksi lokakuussa, ettei se jatka Teboilin keskustan alueella olevan aseman vuokrasopimusta. Tontille on suunnitteilla myymälätoimintaa, joten tankkauspiste suljetaan kesällä.

Tuntuu siltä, että olette saaneet Teboilin kannalta monia huonoja päätöksiä Hangon kaupungilta viime aikoina?

– Kaikki kaupungit tekevät omat päätöksensä. Toisinaan ne ovat kannaltamme hyviä, toisinaan huonoja. Mitä tulee keskustan Teboiliin, kaupunki ei ole tarjonnut meille mitään uutta tonttia toimintaamme varten, Turpela toteaa.

Jos kummatkin Teboilin asemat suljetaan, yhtiöllä ei ole enää mitään toimintaa Hangossa. Se tarkoittaisi myös, ettei Lappohjassa olisi enää tankkausasemaa, mikä saattaa vaikuttaa myös Koverharin sataman toimintaan. Hangon Sataman toimitusjohtaja Anders Ahlvik ei halua kommentoida Teboilin aseman mahdollisen sulkemisen vaikutuksia sataman toimintaan, mutta kaupunginjohtaja Denis Strandell vakuuttaa, että Teboilia tarvitaan Hangossa.

– Raskaan liikenteen tankkauspaikka on kaupungin kannalta tarpeen. Hangon sisääntuloväylän alueella on Nesteen tankkauspiste. Ihanteellinen ratkaisu olisi, jos Teboilille löydettäisiin tontti sen läheisyydestä. Olen enemmän huolissani Lappohjan tilanteesta, Strandell toteaa.

Hän sanoo, että Neste ja Teboil ovat raskaan liikenteen suosimat vaihtoehdot. Kaupunki tulee nyt selvittämään edellytykset löytää tontti, jolle Teboilille voitaisiin myöntää pitkäaikainen vuokrasopimus.

Onko pitkäaikaisen vuokrasopimuksen myöntäminen Teboilille edes mahdollista pohjavesialueita ajatellen?

– Minusta ei tule kuuloonkaan, että se olisi mahdotonta. Haluan selvittää, minkälaisin perustein voimme tarjota sellaista.

Kaupunki haluaa pitkäaikaisen sopimuksen.

Silti syy siihen, että Teboilin tilanne on nyt, mikä on, löytyy ympäristölautakunnan päätöksestä muuttaa sopimus määräaikaiseksi. Tämä vastasi myös esittelijän ehdotusta lautakunnan käsitellessä asiaa 2015. Strandell sanoo kuitenkin, että ympäristölautakunta päätti kaupungin linjauksista poikkeavasta linjasta.

Eikö päätös siis vastaa kaupungin linjausta?

– Lautakunta teki päätöksensä esittelijän ehdotuksen pohjalta, kyllä. Olimme kuitenkin eri mieltä asiassa esittelyn tehneen silloisen ympäristönsuojelupäällikön kanssa, Strandell toteaa.

Saija Kajala toimi päätöstä tehtäessä Hangon ympäristönsuojelupäällikkönä.

Mer läsning