Teatteri edistää kulttuurivaihtoa Högsandissa – "Rajojen kaataminen ja muiden kulttuurien esittely on tärkeätä"

Innokkaita. Alva Runberg, Frida Hanslep Kellén, Tyra Wingren ja Tyra af Kleen ovat Edered Encounter –leirin osanottajia. He luovat viikon aikana luontoaiheisen shown. Bild: Harald Grönstrand

Viitisenkymmentä nuorta eri puolilta Eurooppaa kokoontui viime viikolla Högsandissa Hangossa. He loivat yhdessä ainutlaatuisen esityksen, mutta tavoite oli koota yhteen eri maiden kulttuureja ja ihmisiä.

Högsandin kurssikeskuksessa Lappohjassa on täysi vauhti päällä. Viitisenkymmentä nuorta kaikkialta Euroopasta on kokoontunut alueelle ja kurssikeskuksessa on työn alla monia erilaisia teatteripajoja omine harjoituksineen.

– Ryhmämme tutkii rytmejä ja ääniä ja liikumme niiden tahdissa. Olemme myös liittyneet osaksi luontoa, kuvailee Tyra af Kleen, 16 vuotta.

Hän tulee Örebrosta Ruotsista ja on yksi Edered-järjestön Högsandissa järjestämän leirin osanottajista. Edered on järjestö, joka edistää draaman ja teatterin avulla Euroopan nuorten välistä kulttuurivaihtoa. Organisaation tämänvuotinen leiri järjestettiin Hangossa viime viikolla.

– Ryhmämme on selvittänyt, mitä luonto on, ja mitä me olemme. Olemme tutkineet myös luonteita ja improvisaatiota, toteaa 15-vuotias Alva Runberg, joka hänkin tulee Örebrosta.

Luonto on vuoden Edered-leirin teema, ja nuoret on jaettu viiteen eri ryhmään, jotka kaikki työstävät aihetta eri tavalla. Kaikki ryhmäläiset edustavat eri kansallisuuksia, joten nuorten on yhdessä murrettava toistensa välinen jää voidakseen paremmin tutkia yhdessä aihetta "It's my nature".

Pitävät lankoja käsissään. Leirinjohtaja Mikko Väänäsen ja Ederedin puheenjohtaja Katrin Janser-Forsin mielestä leiri on hieno kokemus siihen osallistuville nuorille. Bild: Harald Grönstrand

– Kaikilla ryhmillä on oma visio aiheesta. Tulee olemaan hauskaa nähdä, mitä kaikki tekevät, sanoo Helsingistä kotoisin oleva 15-vuotias Tyra Wingren.

– Olemme esimerkiksi tehneet paljon liikkeitä ja tutkineet itseämme ulkoapäin. Olemme olleet esimerkiksi kivikaudella eläneitä ihmisiä ja tutkineet ja löytäneet meren, kertoo 16-vuotias Frida Hanslep Kellén, Örebrosta.

Pitkät perinteet omaava järjestö

Edered Encounter –leiri järjestetään tänä vuonna neljättäkymmenettä kertaa. Se on järjestetty kerran aikaisemmin Suomessa, Suomenlinnassa 1998. Leiri on tarkoitettu 15–17-vuotiaille ja juuri tämänvuotisen leirin fokus on ilmastonmuutoksessa ja nuorten suhteessa luontoon ja ympäristönsuojeluun.

– Konseptina on lähentää ja yhdistää Euroopan maita. Raja-aitojen kaataminen ja toisten kulttuurien esitteleminen on tärkeätä, sanoo Edered-järjestön puheenjohtaja Katrin Janser-Fors.

Hän kertoo, että teatteri ja draama ovat täydellisiä menetelmiä oppia tuntemaan muita ihmisiä ja kulttuureja.

– Nuoret ovat yleensä hieman ujoja ensimmäisenä päivänä, mutta sen jälkeen tilanne muuttuu nopeasti, hän toteaa.

Ederedin toiminta käynnistyi 1976, jolloin Euroopan neuvostossa tehtiin esitys kulttuuriyhteistyöstä. Hankkeeseen osallistui tuolloin viisi maata, joista Suomi oli yksi.

– Ajatus lähti Suomesta, jossa puhuttiin, miten kulttuurikokemuksia tulisi jakaa eri maiden välillä. Eivätkä nyt leiriin osallistuneet unohda kokemusta. Meillä on täällä Högsandissa pajojen ohjaajina henkilöitä, jotka osallistuivat Suomenlinnassa 1998 järjestettyyn leiriin, kertoo Janser-Fors.

Show huipennuksena

Högsandin 7 päivän pituisen leirin loppuhuipennus oli näytös Casinopuistossa. Nuorista muodostetut viisi ryhmää olivat kukin viikon aikana kehitelleen erilaisia esityksiä, jotka nyt lopuksi yhdistettiin ja näytettiin yhtenä esityskokonaisuutena.

– Nuoret ovat keksineet kaiken itse. Ryhmien ryhmänjohtajat ovat mukana pääasiassa vain auttamassa, mikäli tilanne lukkiutuisi, selittää leirinjohtaja Mikko Väänänen.

Hän kertoo, että nuoret ensin ovat saaneet nähdä toistensa esitykset juuri ennen niiden yhdistämistä yhdeksi kokonaisuudeksi. Siten myös leiriläisille on ollut jännittävää nähdä, minkälaisiin tuloksiin muut ryhmät ovat päätyneet.

Leirijärjestelyissä ovat Ederedin lisäksi olleet mukana Suomen AITA/IATA -keskus ja siihen kuuluvat järjestöt Finlands Svenska Ungdomsförbund, Työväen Näyttämöiden Liitto ja Suomen draama- ja teatteriopetuksen liitto Fidea.

Mer läsning