Tärkeitä 
matkustajia


Hangon ja Paldiskin välinen matkustajaliikenne käynnistyi kymmenisen vuotta sitten. Nyt sen suhteen otettiin edistysaskel matkustajakapasiteetin lisääntyessä.


Virolaisen varustamon alus Via Mare aloitti Hangon ja Paldiskin välisen linjaliikenteen 30. lokakuuta 2011. Ennen sitä Hanko–Paldiski –linjalla oli pääasiassa kyse tavarakuljetuksista, mutta nyt myös matkustajaliikenne herätti tiettyä kiinnostusta.


Siinä vaiheessa oli kulunut viisi vuotta siitä, kun Hangon satamassa viimeksi oli matkustajaliikennettä Superfastin liikennöidessä Hangon ja Saksan Rostockin välillä. Sen liikennöinnin loputtua hävisivät myös sataman kautta vuosittain kulkeneet vajaat 200 000 matkustajaa.


Mutta nyt satamaan siis on saatu taas matkustajaliikennettä, jota kehitetään entisestään Patria Seawaysin alettua liikennöidä reitillä Paldiski-Hanko. Vaikka edelleen on pääasiassa kyse tavarakuljetuksista, on mielenkiintoista, että matkustajakapasiteettia lisätään tuntuvasti reilusta 100:sta 260:een. Lisäksi myös lähtöaikoja on muutettu matkustajaliikenteelle suosiollisempaan suuntaan.


Tämä saattaa olla tietylle matkustajaryhmälle houkutteleva konsepti. Tarjonta ei tietenkään ole aluksella verrattavissa perinteisten risteilyalusten tarjontaan ja toki sillä on merkitystä, että matkassa on oltava ajoneuvo. Samalla tämä on kuitenkin kätevä tapa päästä suoraan Viroon ja vain kolmessa tunnissa. Myös liikenne on autoilijoille ilmiselvä etu, koska välttyy esimerkiksi kahden pääkaupungin halki ajamiselta ja saa liikkua huomattavasti vähemmän liikennöidyillä paikkakunnilla. Asuntoauton ja asuntovaunun omistajat ovat varmasti tyytyväisiä.


Tavaraliikenne on Hangon sataman päätoimiala. Etenkin tänä vuonna on kuitenkin varmaan käännettävä kaikki kivet sataman kehityssuunnan ollessa seitsemän kasvuvuoden jälkeen päinvastainen. Suuri syy tähän on tietenkin koronakriisi, joka on vaikuttanut satamalle niin tärkeään autotuontiin, mutta myös sillä tosiasialla on merkitystä, että Itämereen Saksan ja Venäjän välille vedetyn Nord Stream –kaasuputken kuljetukset ovat Hangon osalta ohi.


Suuressa kuvassa matkustajaliikenne tuskin pelastaa mitään, mutta sen lisäyksellä on joka tapauksessa myönteinen merkitys. Ja kaupunki on tietysti tyytyväinen saadessaan toivottaa lisää matkailijoita tervetulleiksi.

Mer läsning