Tarinankerronta ei lopu koskaan

Viestintää. Hyvä kertomus edellyttää sekä innostavaa kertojan ääntä että uteliasta kuuntelevaa korvaa. Maria Serrano uskoo vahvasti suullisen kerrontaperinteen kantovoimaan. Bild: Johanna Lindholm

Tällä viikolla lanseerataan uusi festivaali, Seaside Stories, joka perustuu suulliseen kerrontaperinteeseen. Mutta jaksavatko digitaalisen maailman nykyihmiset kuunnella? – Ehdottomasti, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Maria Serrano.

Monien kertomusten, mutta etenkin kansantarujen juuret ovat suullisessa tarinankerronnassa, tapojen ja moraalisten esimerkkien siirtämisessä sukupolvelta sukupolvelle. Elämänviisauksia on siirretty suullisesti, kunnes ne vähitellen on saatu myös kirjattua muistiin.

Jotta ne ovat voineet elää niin pitkään suullisina kertomuksina, on luonnollisesti kuitenkin tarvittu myös sekä suurta teknistä taituruutta että henkilökohtaista sitoutumista.

– Kansansadut ovat kuin maan läpi siivilöitynyt vesi. Oleellisin säilyy, sanoo Maria Serrano.

Se kuvaa myös, miten suullinen tarinakerronta pystyy puolustamaan paikkaansa nykyisessä nopeiden klikkausten maailmassa.

Rakennetta ja kerronnan riemua

Hyvä tarina on aina hyvä tarina. Ja tarinan rakenne tekee kertomuksesta hyvän..

– Tarinankerronnassa on eri muotoja, ja tarinaa sävyttävät aina kertojan tausta ja persoonallisuus. Kertoessa voi myös käyttää eri tekniikoita, liittää siihen musiikkia, muunnella ääntään, riimittää… Joidenkin elementtien on tietysti aina oltava kohdallaan: tarinassa on oltava alku ja kertomuksen on johdettava loppuhuipennukseen.

Serrano miettii hetken:

– Itse asiassa sanoisin, että kertomuksen voima kumpuaa siitä, että tarina merkitsee jotakin kertojalle. Kun tämä yhteys on olemassa, se takaa vahvan läsnäolon, joka tarttuu myös kuulijaan.

Serrano kertoo myös, että hyvä tarina jättää kuulijalle riittävästi tilaa luoda omia sisäisiä mielikuvia ja mielleyhtymiä.

Kertomus voidaankin tosiasiassa kokea ja tulkita hyvinkin eri lailla kulloisistakin vastaanottajista ja heidän elämätilanteistaan riippuen.

Kaikki osaavat kuunnella

Lapset ovat yleensä luonnostaan hyviä kuuntelijoita, koska he ovat vielä ennakkoluulottomia ja luovia.

Mutta kenestä tahansa voi kehittyä hyvä kuuntelija.

– Hauskimpiin tarinahetkiin kuuluvat tilanteet, joissa tarinoita kuuntelemaan tottumattomat aikuiset tempautuvat mukaan ja eläytyvät kertomukseen. He saattavat alussa olla hieman välinpitämättömiä, mutta sitten huomaa kipinän syttyvän heissä. Se on fantastista, sanoo Serrano, ja kannustaa kaikkia tutustumaan festivaaliohjelmaan – siitä löytyy kertomuksia sekä pienille että suurille; suomeksi, ruotsiksi tai vierailla kielillä.

https://www.hanko.fi/sv/kultur_fritid_och_ungdomar/kultur/seaside_stories/program_programme

Mer läsning