Taidemaailma on nimenomaan taidemaailma

Sandra Kantanen löytää Hangon metsistä inspiroivia maisema-aiheita. Hän on opiskellut maisemamaalausta Kiinassa ja kehittänyt tekniikan, jossa hän yhdistää valokuvan ja maalauksen. Bild: Peter Lundqvist

Hankolaiskuvaaja Sandra Kantasella on takanaan intensiivinen puolen vuoden rupeama. Hänen kirjansa julkaistiin toukokuussa Lontoossa ja näyttelyt ovat siitä alkaen seuranneet toistaan.

Maisema-aiheisista kuvista koottu kirja More Landscapes on jatko-osa hänen vuonna 2011 julkaistulle edelliselle kirjalleen, jonka nimi oli lyhyesti ja ytimekkäästi Landscapes.

- Ehkä tästä kehittyy kokonainen kirjasarja, Sandra Kantanen tuumii.

Taidevalokuvakirjat edustavat täysin omaa taidelajiaan, jolla on oma uskollinen asiakaskuntansa. Kirja on hyvä kuvasarjojen esittelymuoto. Melko kallis ja aikaa vaativa tosin. Kantanen kertoo, että kirja työllisti häntä kuusi kuukautta, joista viimeiset kaksi olivat todella intensiivisiä. Kirja sisältää nimensä mukaisesti maisemakuvia. Suuri osa kuvista on otettu Hangossa, ja teosta voisikin miltei pitää Hanko-kirjana.

- Olen juoksennellut metsissä savupommien kanssa ja lavastanut maisemia. Sen jälkeen olen minulle tunnusomaiseksi kehittyneen tapani mukaisesti jälkikäsitellyt ja maalannut kuvat. Kuvista näkee, että lopputulos on melko kaukana todellisuudesta, hän sanoo.

Omaperäisiä graafikkoja

More Landscapes kirjan on kustantanut erityisesti taideteoksiin erikoistunut Hatje Cantz Verlag. Kirjan grafiikasta vastaavat Kaisa ja Christoffer Leka. Pariskunta on ehkä tunnetumpi New Yorkista San Franciscoon tekemästään seikkailuntäyteisestä polkupyörämatkastaan, jonka eri vaiheista he kertoivat lähettämissään postikorteissa, joissa oli piirrettyjä pienoissarjakuvia. Heidät palkittiin korteistaan Sarjakuva-Finlandialla 2018.

- He ovat omaperäisimmät Suomesta löytämäni graafikot ja halusin mielellään heidän suunnittelevan kirjani, mutta ilmeni, etteivät he tee graafista suunnittelua muille. Onnekseni he kuitenkin tekivät yhden poikkeuksen.

Kantanen kertoo hymyssä suin, että Kaisa ja Christoffer Lekalla oli joukko ajatuksia, joita hän ei olisi koskaan itse tullut ajatelleeksi. Kuten esimerkiksi poikkeuksellinen, lähes tyrmäävä kansilehden ja leipätekstin kirjasintyyppi, joka lisäksi on selkeästi useimmissa kirjoissa käytettyä suurempi.

- Taidetekstit ovat yleensä mahdollisimman teoreettisia ja lukukelvottomia suurelle yleisölle. Tässä on tehty juuri päinvastoin; on valittu suuri, lukemista helpottava fontti ja mahdollisimman valistavat tekstit. Ajatus on, että ne todella luetaan, selittää Kantanen.

Julkistamistilaisuus Lontoossa

Teoksen virallinen julkistamistilaisuus järjestettiin toukokuussa Lontoossa. Kantanen osallistui samassa yhteydessä arvostettuihin Photo London -valokuvamessuihin. Syksyllä vuorossa oli Paris Photo messutapahtuma, jossa kirja ja Hanko-aiheiset kuvat myös olivat nähtävillä. Kansainväliset taidemessut ovat tärkeitä tilaisuuksia myynnin lisäksi myös verkostoitumisen kannalta.

- Taidemaailma on nimenomaan taidemaailma, jonka tulkitseminen saattaa olla vaikeata, Kantanen hymyilee lisäten, että on tärkeätä selvittää, keiden kanssa kannattaa puhua, jotta saa asioita aikaan.


- Onneksi on olemassa galleristeja, jotka valtaosin huolehtivat siitä. Muuten myynti olisi jäänyt vähäiseksi, hän lisää.

Kantasen kuvia oli syksyn aikana näytteillä myös Chicagossa Yhdysvalloissa sekä kotimaassa. Suomessa hänellä oli pieni näyttely Uusi Kipinä galleriassa Lahdessa ja valokuvauskeskus Pohjoisessa Oulussa.

Hotellitaiteilija

Haastattelun aikoihin hänellä on näyttely Berliinissä Saksassa Gallery Taik Personsissa. Galleriasta vastaa ennen Suomessa asunut Timothy Persons, joka on myös käsitteen Helsinki School takana.

- Hän on tärkeä henkilö, joka on esitellyt monia suomalaisia valokuvaajia kansainvälisille areenoille. Minut yhtenä heistä, sanoo Kantanen.

Kuten usein muutenkin elämässä, yksi asia johtaa helposti toiseen. Näyttely Saksassa on johtanut suurempaan tilaustyöhön erästä Berliinin hotellihanketta varten. Kantasta on pyydetty tekemään suuri kokoelma taideteoksia suunnitteilla olevaan hotelliin. Hän pakkaa matkalaukkunsa ja aloittaa kuvaukset Berliinin metsissä heti ensimmäisten lehtien alkaessa puhjeta.

- Minulla on vuosi aikaa toimittaa kuvat. Tämä tuntuu todella hyvältä ja saan sieltä paikan, jossa kuviani on pysyvästi nähtävillä, hän iloitsee.

Näyttely Hangossa? Milloin saamme nähdä Kantasen näyttelyn Hangossa?

- Minulla oli avoimet ovet Le Petit festivaalin yhteydessä. Lähes sata henkeä kävi katsomassa töitäni. Tarjoilimme vierailijoille drinkkejä vanhoista ketsuppipulloista, joita täältä löytyi entisen luontaistuotekaupan jäljiltä, naurahtaa Kantanen.

Hän antaa varovaisen lupauksen näyttelystä Hangossa, jos sitä varten löytyy sopiva näyttelytila.

Sandra Kantanen

Ammatti: Taidevalokuvaaja, kuuluu Helsinki School ryhmään, jonka yhteinen nimittäjä on Taiteteollinen korkeakoulu (nykyisin Aalto-yliopisto).

Ajankohtaista: Kirja More Landscapes, samanniminen käynnissä oleva näyttely Berliinissä ja tuleva näyttely, Smoke Works New Yorkissa, Yhdysvalloissa helmikuussa (Bryce Wolkowitz Gallery).

More Landscapes

Esipuhe: Sandra Kantanen

Kustantamo: Hatje Cantz Verlag, Berlin (2019)

Graafinen suunnittelu: Kaisa ja Christoffer Leka

Mer läsning