Syskonen Young bjöd förskolebarn på konsert – snart ger de sitt allt i The Voice of Finland och Melodifestivalen

Syskonen Lilian Young och Lleucu Young har en hektisk tid framför sig. Lilian tävlar i The Voice of Finland och Lleucu åker snart till Göteborg för att tävla i Melodifestivalen med gruppen High15. Bild: Sarah Grönstrand

Syskonen Lilian Young och Lleucu Young från Hangö är båda aktuella i olika sångtävlingar. På tisdagen uppträdde båda för förskolebarn i Hangö.

Det händer mycket i både Lilian Young och Lleucu Youngs liv. Om två veckor tävlar Lleucu med bandet High15 i första deltävlingen i Melodifestivalen i Sverige. Storasyster Lilian tävlar i The Voice of Finland.

På tisdagen var båda ändå i Hangö för att sjunga för stadens förskolebarn. Alla förskolor var inbjudna.

Lleucu tycker Hangö har gett bra möjligheter att utvecklas som sångare.

– I skolan hade vi många möjligheter att uppträda, det är därifrån jag fått mitt intresse. Sedan har jag uppträtt runtom i Hangö, det har stärkt viljan att hålla på.

Sjöng för barnen. På tisdagen fick förskolebarn i Hangö lyssna på Lleucu Young, som snart uppträder i Svenska Melodifestivalen med gruppen High 15. Bild: Sarah Grönstrand

Hektiska veckor inför Göteborg

Lleucu har två hektiska veckor framför sig med sångövningar inför den första deltävlingen av Melodifestivalen i Sverige.

– Jag ringer de andra bandmedlemmarna varje kväll.

Veckan innan tävlingen åker hon till Göteborg där deltävlingen ordnas.

Lleucu Young. Bild: Sarah Grönstrand

– Nervositeten kommer inte inpå före vi åker till Göteborg, så nervositeten blir starkare nästa vecka.

Hela familjen åker till Göteborg för att heja på Lleucu.

– Jag har länge velat se Melodifestivalen live men det är dyrt. Nu har vi en bra ursäkt att ta hela familjen och se det, säger mamma Joanna Young.

Kallades plötsligt upp på scen

Det är också Joanna som nominerade Lilian till The Voice of Finland.

– Jag tyckte att Lilian också behövde få komma fram. Jag tänkte att jag nominerar henne och om hon väljs så får hon själv svara ja eller nej, och om hon inte väljs så behöver hon inte vara besviken.

Lilian Young. Bild: Sarah Grönstrand

Men tävlingsarrangörerna ringde inte Lilian, utan de ringde Joanna.

– Då tänkte jag, vad gör jag nu? Jag hade några teoretiska diskussioner med Lilian om vad hon skulle säga om hon någon gång fick chansen att ställa upp i en sångtävling.

Lilian hade alltså ingen aning om att hon skulle få en chans att tävla när familjen åkte för att se på The Voice of Finland. Eftersom hon studerat intensivt trodde hon att familjen bara skulle göra något roligt tillsammans.

– Mitt i allt skulle jag upp på scenen.

Lilian hade en sångrepertoar eftersom hon studerat på Lärkulla ett år. Hon har också uppträtt tillsammans med sin klasskamrat från Lärkulla, Lisa Gustavsson, runtom i Raseborg.

Sjunger med klasskamrat. Lilian uppträder mycket i Raseborgstrakten tillsammans med Lisa Gustavsson från Åland. De har träffats på Lärkkulla i Karis. Bild: Sarah Grönstrand

Hon valde att sjunga Halo av Beyoncé. Alla fyra domare i tävlingen vände stolarna och ville ha Lilian på sitt lag. Lilian valde Toni Wirtanen.

– Det kändes som om Toni tänker på mitt bästa. Efter det han sa kände jag att jag kan lita på honom, säger Lilian.

I programmet sa Toni Wirtanen att han som coach skulle underlätta bördan och stressen som en tävling för med sig och se till att musiken känns bra. Han sa också att han vill se att den artistiska nivån hålls hög.

Lilian Young studerar Kemi vid Åbo Akademi.

– Universitetsstudierna tar upp mycket tid. Tillika är det en jättebra sak att ta en paus och bara göra det här.

Musik för barnen

Tillbaka till stadshusets festsal i Hangö. Lleucu inleder konserten för förskolebarnen med två Disneylåtar, sedan uppträdde Lilian tillsammans med Lisa.

Sjöng tillsammans. Avslutningsvis drog Joanna Young, Leucu Young, Lilian Young och Lisa Gustavsson några barnvisor på engelska som förskolebarnen lärt sig. Då sjöng barnen med. Bild: Sarah Grönstrand

Alla låtar sjöngs på engelska eftersom barnkonserten avslutar ett projekt som gått ut på att tidigarelägga språkundervisningen. I projektet har gymnasieelever undervisat förskolebarnen i engelska. De har bland annat lärt sig olika barnvisor för att lära sig färger och kroppsdelar på engelska.

– Det har varit ett sätt att introducera engelska på ett roligt sätt, säger Joanna som är engelskalärare i Hangö gymnasium.

Konserten avslutas med barnvisorna som barnen lärt sig under projektet. Barnen fick sjunga med när de ville under konserten.

Lleucu Young

Är född 2002.

Är uppvuxen i Hangö.

Studerar på musiklinjen vid Tölö specialiseringsgymnasium i Helsingfors.

Är medlem i bandet High15 som träffades på Stage Academys artistutbildning i Stockholm.

Bandet har släppt singlarna "Adios", "When We Were Kids" och jullåten "Fa La La".

2 februari tävlar Lleucu och High 15 med låten "No Drama" i den första deltävlingen i Svenska Melodifestivalen.

Lilian Young

Är född 1998.

Är uppvuxen i Hangö.

Studerar Kemi vid Åbo Akademi.

Har tagit kurser vid Stage Academy i Stockholm och gått pop&rock linjen vid Lärkkulla i Karis.

Tävlar i The Voice of Finland.

Brukar uppträda med Lisa Gustavsson i Raseborgstrakten.

Mer läsning