Synnytyssairaala lapsen parhaaksi

Maassamme syntyi 65 549 lasta 1990. Kymmenen vuotta myöhemmin luku oli enää 56 742 lasta ja vuoden 2010 tilapäisen 60 980 piikin jälkeen kehitys on johtanut siihen, että lapsia syntyi 2017 vain 50 321.

Suomessa syntyy yhä vähemmän lapsia. Kehitykseen on esitetty monia syitä. Olivatpa syyt mitkä tahansa siihen, että yhä harvemmat päättävät perustaa perheen, käytännön mahdollisuudet ja tulevaisuus on turvattava lapsia ajatellen.

Hangon väkiluku on kutistunut jo pitkään. Kaupungin arvioidaan vuosittain menettävän noin sata asukasta, mikä on vakava taloudellinen rasite. Kaupunki, jolla on noin 60 miljoonaa euroa lainaa, tarvitsee kaikki mahdolliset saatavissa olevat verotulot.

Yksi tekijä yhtälössä on läheisyys synnytyssairaalaan. Tammisaaren synnytysosasto suljettiin 2010, ja lähin sellainen on nyt Lohjalla 80 kilometrin päässä. Ja vaikka synnytysten ylilääkäri vakuuttaa, että Lohjan synnytysosaston sulkeminen on epätodennäköistä, sellainenkin tulevaisuusskenaario on mahdollinen.

Sairaalassa on synnyttävä vuosittain 1 000 lasta, jotta sen synnytysosasto säilyy. Lohjan sairaala ylittää 1 018 synnytyksellään niukasti tämän rajan. Ellei vaatimuksissa jousteta, kuten monilla paikkakunnilla Suomessa tosin on tehty, lähin synnytysosasto on Jorvin sairaalassa Espoossa.

Lohjan sairaala on jo varautunut pitkiin etäisyyksiin. Sairaalassa on kiertävä kätilö, joka lähtee matkaan, kun on olemassa vaara, ettei synnyttäjä ehdi sairaalaan ajoissa. Kätilö on lähtenyt matkaan kolmesti. Yhdellä kerroista lapsi syntyi ambulanssissa.

Synnytyssairaalaan matkalla ollut perhe asuu Tvärminnessä. Heillä on 70 kilometriä matkaa sairaalaan, mutta matka oli silti liian pitkä. Tammisaareen he olisivat ehtineet synnyttämään, mutta sitä vaihtoehtoa ei ole enää. Jorvin sairaala ei olisi löytynyt edes samalta kartta-aukeamalta.

Jos suuntaus jatkuu nykyisellään, synnytysten määrä alittaa Lohjalla pian vuosittaisen 1 000 rajan. Ellei määräyksissä tuolloin jousteta, Hangosta on lähimmälle synnytysosastolle 120 kilometriä. Hälytyskellojen tulisi soida päättäjillä viimeistään nyt. Sairaaloiden synnytysosastokriteerit on tarkistettava. Vaatimus tietystä vuosittaisesta synnytysmäärästä on jäänne suhteessa todelliseen tarveharkintaan. Palvelut eivät saa olla vain luku paperilla.

Mer läsning