Svanhild nostaa purjeensa Hangon saaristossa

Erkki Wirta näkee potentiaalia Hangon saariston esittelemisessä halukkaille. Kun Svanhild ei ole merellä, kuunari on ankkurissa Itäsatamassa. Bild: Moa Aulanko

Perinnelaiva Svanhild purjehtii Hangon vesillä tänä kesänä. Hangon saaristoon voi nyt tutustua kuunarin kannella. Svanhild purjehtii kesä-heinäkuun vaihteessa Helsingin Halkolaiturilta Hangon Itäsatamaan.

Svanhild on sinä aikana, kun sitä on käytetty yleisöpurjehdusaluksena, purjehtinut pääasiassa Helsingin vesillä. Nyt Erkki Wirta, jonka poika on Svanhild-kuunarin osaomistaja ja kapteeni, näki potentiaalia purjehdusten tarjoamisesta myös Hangon vesillä. Ajatus toteutuu heinäkuussa.

– Hanko on ihanteellinen purjehduspaikka. Lisäksi tarjolla on monia purjehdukseen yhdistettävissä olevia muita aktiviteetteja, ja Hangon sijainti on erinomainen, sanoo Erkki Wirta.

Hän toteaa myös, että Hangon sijainti on hyvä myös saaristoon suuntautuvia purjehduksia ajatellen..

– Suomen saaristo on ainutlaatuinen, mutta sen ymmärtää vasta, kun on itse kokenut sen. Saaristoa on vaikea markkinoida ulkomaisille matkailijoille, koska käsite "archipelago", saaristo englanniksi, tarkoittaa niin erilaisia asioita esimerkiksi saksalaisille ja kreikkalaisille kuin suomalaisille ja ruotsalaisille, sanoo Erkki Wirta.

Tuulet tiennäyttäjinä

Koska ulkomaanmatkailua on rajoitettu, Erkki Wirta sanoo, että purjehdus Svanhildilla on erinomainen tapa lomailla.

– Sitäkin upeammaksi sen tekee jokamiehen oikeuden sallima mahdollisuus yöpyä saaristossa omalla saarella ja saunoa aluksella nauttien samalla ympäristöstä, sanoo Erkki Wirta.

Svanhild vie nyt halukkaita kesäpurjehduksille Hangon kauniiseen saaristoon. Bild: Helsingin Purjelaiva Konttori

Purjehduksista Svanhildilla voi Hangossa nauttia eri pituisina ja eri järjestelyin. Svanhildilla voi lähteä iltapurjehdukselle, jonka elämyksen kruunaa ruokailu. Vaihtoehtoisesti voi valita todellisen purjehduselämyksen ja yöpyä aluksella. Svanhildilla järjestetään Hangossa myös lapsiperheille suunniteltuja purjehdusretkiä sekä purjehdus- ja rantalentopalloiluyhdistelmiä.

– Olemme myös ajatelleet, että voisimme tarjota myötätuulipurjehduksia, joilla tuulet saavat ratkaista, missä käymme, sanoo Erkki Wirta.

Uusia tuulia vanhoissa purjeissa

Hangossa tehtiin viime kesänä testimatka, jossa yhdistyivät golf ja purjehdus. Osittain koronan johdosta niistä jouduttiin valitettavasti monen muun asian lailla luopumaan. Erkki Wirta iloitsee kuitenkin siitä, että Svanhild tulee tekemään muunlaisia purjehduksia Hangossa tänä kesänä.

– Myös Hangon matkailutoimisto on nähnyt potentiaalia näissä ajatuksissa ja kokenut, että Hanko tarvitsisi tällaista tarjontaa, sanoo Erkki Wirta.

Purjehtiminen vanhalla purjelaivalla on kulttuurihistoriallisesti merkityksellistä.

– Hangossa avautuu nyt uudenlaiset markkinat uudella tarjonnalla ja uusilla asiakkailla. Hangon sijainti tarjoaa hyvät mahdollisuudet purjehtia monille ennen kokemattomia helmiä edustaviin kalastajakyliin, toteaa Erkki Wirta.

Satamassa on ilmennyt tiettyjä ongelmia löytää hyvä paikka Svanhildille. Tarkoitus on, että purjelaiva on samassa laiturissa kuin Bengtskärin vuoroliikennealus. Nyt sen viereen on kuitenkin kuulemma suunniteltu laituri, joka hieman hankaloittaa tilannetta. Perinnelaiva tarvitsee kuitenkin reilusti tilaa turvalliseen kiinnittymiseen laituriin, sillä siinä ei ole keulapotkuria.

Harrastus pikemminkin kuin leipäpuu

Purjehdukselle pääsee Hangossa varaamalla liput verkossa tai ostamalla ne fyysisesti satamassa muutamasta kivenheiton päässä Svanhildin satamapaikasta sijaitsevasta myyntipisteestä.

Purjehduksia ei tehdä suurimman mahdollisen liikevoiton saavuttamiseksi. Ne ovat enemmänkin harrastus perheelle, ja purjehduksista saatavat varat käytetään enemmän tai vähemmän kokonaan alusten ylläpitoon.

– Tämä on yksi harrastus muiden joukossa. Tosin tämä harrastus edellyttää pientä hulluutta, toteaa Erkki Wirta.

Mer läsning