Svanhild hissar seglen i Hangös skärgård

Nu får Svanhild ta med villiga gäster på sommarseglatser i Hangös vackra skärgård. Bild: Helsingin Purjelaivakonttori

Traditionsskeppet Svanhild ska göra seglatser i Hangös vatten i sommar. Nu kan man uppleva Hangös skärgård på däcket av en skonare. I juni-juli månadsskiftet seglar Svanhild från vedkajen i Helsingfors till östra hamnen i Hangö.

Under den tid som Svanhild använts till fritidsseglatser har den främst seglat i Helsingforsvattnen, men Erkki Wirta, vars son är delägare och skeppare på skonaren Svanhild, såg potentialen i att erbjuda seglatser även i Hangös vatten. Det ska bli verklighet i juli.

– Hangö är ett idealt ställe för segling, men det erbjuder också många andra aktiviteter som man kan kombinera. Tack vare sitt läge är Hangö väldigt lämpligt, säger Erkki Wirta.

Han säger också att Hangö ligger bra till då man vill ta sig ut i skärgården.

– Finlands skärgård är helt unik, men det förstår man först när man upplever den själv. Det är svårt att marknadsföra skärgården till utländska turister för att begreppet "archipelago", skärgård på engelska, betyder så olika saker för till exempel tyskar, greker än för oss finländare och svenskar, säger Erkki Wirta.

Vindarna visar vägen

Eftersom det råder begränsningar på utomlansresor säger Erkki Wirta att en seglats med Svanhild är det ypperliga sättet att spendera sin semester på.

– Det fina är att man kan spendera en natt ute i skärgården på en egen ö tack vare allemansrätten och bada bastu ombord, samtidigt som man njuter av omgivningen, säger Erkki Wirta.

Seglatserna med Svanhild i Hangö kan upplevas med varierade längder och upplägg. Med Svanhild kan man segla ut en kväll där maten gör upplevelsen fulländad eller välja en riktig seglingsupplevelse och övernatta på båten. Även familjevänliga utflykter med Svanhild ordnas i Hangö, men också seglatser som kombinerar strandvolley och segling.

– Vi har också tänkt att man kunde erbjuda medvindsseglatser, där vindarna får avgöra vilken del av skärgården vi besöker, säger Erkki Wirta.

Nya vindar i gamla segel

Förra året gjordes en testresa i Hangö som kombinerade golf och segling. Tyvärr blev det som så mycket annat inte av delvis på grund av coronan. Erkki Wirta är dock glad att Svanhild kommer göra andra typer av seglatser i Hangö den här sommaren.

Erkki Wirta ser potentialen i att visa Hangös skärgård för intresserade. Då Svanhild inte är till havs ska skonaren stå i östra hamnen. Bild: Moa Aulanko

– Hangös turistbyrå har också sett potentialen i den här idén och tyckt att det här är något som Hangö skulle behöva, säger Erkki Wirta.

Att segla med ett gammalt segelskepp är kulturhistoriskt betydelsefullt.

– I Hangö öppnas nu upp en ny marknad med ett nytt område och nya kunder. Läget erbjuder goda möjligheter att ta sig ut till fiskebyar, som för många är okända pärlor, säger Erkki Wirta.

Det har uppkommit vissa problem med att få en bra plats åt Svanhild i hamnen. Det är meningen att den ska stå vid samma brygga som båten som åker till Bengtskär, men nu har det enligt vad som påstås planerats en brygga precis bredvid som ställer till det. Ett traditionsskepp har trots allt inte en bogpropeller och behöver gott om utrymme för att säkert ta i land.

Mer hobby än business

För att komma med på en seglats i Hangö kan man boka biljetter via nätet eller köpa dem fysiskt i hamnen på några platser ett stenkast ifrån Svanhilds hamnplats.

Seglatserna görs inte för största möjliga affärsvinst, utan det är mer av en hobby för familjen. Pengarna som kommer in från seglatserna går mer eller mindre till att upprätthålla båtarna.

– Det här är en hobby bland andra, men det involverar lite galenskap att hålla på med det här, säger Erkki Wirta.

Mer läsning