Suurempi panostus Västra Nylandiin, kun Hangon lehti lakkautetaan

IKONI. Hangon lehti perustettiin 1890. Bild: Jesper Sundström

Hangon lehti kiittää 130-vuotisesta taipaleestaan lehden viimeisen numeron ilmestyessä syyskuun alussa. Uutisitta hankolaislukijat eivät kuitenkaan jää. – On selvää, että tähän liittyy paljon tunteita, mutta samalla saamme mahdollisuuden vahvistaa Västra Nylandin asemaa, sanoo toimitusjohtaja Anna Hellerstedt KSF Mediasta, joka on kummankin lehden kustantaja.

Kaksikielinen Hangötidningen – Hangon lehti on ollut vuodesta 1890 alkaen hankolaisten äänitorvi. Syksyllä tämä aikakausi päättyy. Lehden viimeinen numero ilmestyy 3. syyskuuta.

– Tähän on päädytty. Hangon lehti on selkeästi pienin tuotteistamme ja se on jo pitkään kärsinyt hupenevasta tilaajamäärästä ja vähentyneestä mainosmyynnistä. Sitten saatiin vielä koronakriisi, joka iski rajusti myös tässä asiassa, sanoo toimitusjohtaja Anna Hellerstedt KSF Media Ab:stä, joka Hangon lehden ja Västra Nylandin lisäksi on muun muassa Hufvudstadsbladetin ja Östnylandin kustantaja.

Tässä tilanteessa ei ollut muita vaihtoehtoja kuin Hangon lehden lakkauttaminen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Hangon asioista uutisoiminen häviäisi KSF mediasta.

– Ehdottomasti ei. Paikallisjournalismi on meille tärkeätä. Jatkossa Västra Nyland uutisoi Hangon tapahtumista vielä entistäkin suuremmassa määrin. Toivon hartaasti, että Hangon lehden lukijat antavat VN:lle mahdollisuuden, vetoaa Hellerstedt.

VN ja HL ovat jo aiemminkin tehneet läheistä yhteistyötä. Syksyllä HL:n tilaajille tarjotaan lisäksi mahdollisuus tutustua Västra Nylandiin HL:n tilauksensa loppuun saakka. Tilaajat saavat siis käytännössä kaksi lehteä viikossa yhden lehden hinnalla.

– Lisäksi samalla saa lukea koko alueesta, mitä myös pidämme mahdollisuutena vahvistaa VN:n profiilia. Tulemme nyt huolehtimaan siitä, että tavoitamme kaikki HL:n lukijat kertoaksemme heille 3. syyskuuta jälkeen tarjolla olevista vaihtoehdoista. Lisäksi otamme yhteyttä HL:n ilmoitusasiakkaisiin, jotta löydämme heille hyviä ja tuottoisia vaihtoehtoja muutoksen jälkeen. Muistutuksena kuitenkin, että HL siis ilmestyy koko kesän täysin normaalisti torstaisin kaksikielisenä paperilehtenä.

Vain ruotsiksi

Koska Hangötidningen – Hangon lehti on ollut täysin kaksikielinen, selvä ero aiempaan on, että suomenkielinen uutisointi jää pois. VN:ssä julkaistaan ainoastaan ruotsinkielistä aineistoa. Myös Hangosta.

- Suomenkielisen uutisoinnin häviäminen on tietenkin suuri muutos. Mutta Hankohan on valtavan kaksikielinen kaupunki, eikä askel siirtyä lukemaan uutisia ruotsiksi toivottavasti ole suuri, sanoo Anna Hellerstedt.

UUSIA TUULIA. KSF Median toimitusjohtaja Anna Hellerstedt toivoo, että lukijat nyt voisivat katsoa eteenpäin ja antaa Västra Nylandille mahdollisuuden. Bild: Niklas Tallqvist

Samanaikaisesti nähtävissä on myös tiettyä profilointia KSF Median taholla. Lehtitalo myi jo aiemmin suomenkielisen Loviisan Sanomat ja nyt lehdistä poistuu kaksikielinen Hangötidningen - Hangon lehti. Jäljelle jää käytännössä vain ruotsinkielisiä julkaisuja.

– Kyllä tätä voi pitää eräänlaisena suuntavalintana. Samanaikaisesti olemme myös vahvistaneet asemiamme ottamalla sateenvarjomme alle yrityslehden Affärsmagasinet Forum ja luomalla uuden ruotsinkielisen lehden lapsille ja nuorille. Ja nyt edessä on selkeä panostus Västra Nylandiin, toteaa Anna Hellerstedt.

Viestikapulaa viedään eteenpäin

VN:n jan HL:n päätoimittaja Marina Holmberg toteaa, että työ jatkuu. Hanko tullaan huomioimaan VN:n palstoilla.

– Tulemme valvomaan Hangon tapahtumia samaan tapaan kuin tähänkin saakka, mutta toivottavasti vielä entistäkin suuremmassa määrin. Uutiset tulevat tietysti löytymään paperilehdestä, mutta myös sähköisistä kanavistamme, kertoo Holmberg.

Holmberg korostaa lisäksi, että Hangolla on oma tärkeä asemansa läntisellä Uudellamaalla. Hankolaisille löytyy Västra Nylandista paljon luettavaa myös muista kunnista kuin kotikaupungistaan.

– Nyt voimme asettaa Hangon suurempaan kokonaisuuteen. Hangolla on tärkeä alueellinen rooli. Se on monesti eräänlainen moottori, ja meille tärkeä uutisointialue, vakuuttaa Holmberg 

Pitkä historia

Tunnelmat ovat tietenkin samalla hieman haikeat. Hangon lehdellä on pitkät perinteet ja oma paikkansa monen hankolaiskodin elämässä.

– On selvää, että tähän liittyy paljon tunteita ja että tämä on monille ikävä uutinen. Toivon kuitenkin kaikilta uskallusta katsoa eteenpäin ja rohkeutta testata jotakin uutta eli antaa Västra Nylandille mahdollisuus, sanoo Anna Hellerstedt.

Hangö-lehti perustettiin 1890 ja se ilmestyi enimmillään kolmesti viikossa. Lehden ensimmäinen päätoimittaja oli W. E Lindbohm, jonka jälkeen pitkän uran päätoimittajana tehneitä olivat Tor Westerholm (1918–1947) ja Enok Österlund (1947–1979). Österlundin seuraaja oli ehkä tunnetuin kaikista päätoimittajista, tuleva kansanedustaja Rainer Erlund, joka toimi tehtävässä vuoteen 1992.

KSF Media on omistanut Hangon lehden vuodesta 2012.

Mer läsning